Milorad Dodik seçimler sonrası yeniden sahnede

Milorad Dodik seçimler sonrası yeniden sahnede

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi’nde ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti’ni başkanlığı için seçime giren ve şu ana kadar oyların yüzde 48’ini alarak önde giden ırkçı Sırp lider Milorad Dodik, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi’nde Sırp Cumhuriyeti Dışişleri Bakanının bulunmasını istedi.

Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliğinin (SNSD) genel başkanlığını yürüten ve seçimde Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanlığı için aday olan Milorad Dodik, seçimden sadece birkaç gün geçmesine rağmen ayrılıkçı söylemleriyle yeniden dikkatleri üzerine çekti.

Dodik, devlet düzeyindeki Dışişleri Bakanının Bosna Hersek çıkarları için çalıştığını öne sürerek, “Bu, bizim için kurumları kötüye kullanmaktır. Bosna Hersek Bakanlar Konseyi’nde RS Dışişleri Bakanının bulunması için ısrarcı olacağım” dedi.

Hükümet kurma çalışmalarında Boşnakların RS’deki muhalefet partileriyle iş birliğine gitme olasılığının bulunduğunu savunan Dodik, “Bu, hiç iyi olmaz. Bu, Bosna Hersek’i sıkıntıya sokar. Boşnakların zararına bir şey istemiyorum” diye konuştu.

Oyların yüzde 91’i sayıldı

Bu arada, Merkez Seçim Komisyonu (CIK), pazar yapılan seçimde oyların yüzde 91’inin sayıldığını duyurdu.

Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanlığı için Demokratik İlerleme Partisi (PDP) adayı Jelena Trivic ile yarışan Dodik’in oyların yüzde 48’ini alarak önde olduğu ifade edildi. Trivic’in ise oyların yüzde 43’ünü aldığı aktarıldı.

Bosna Hersek’te devletin en üst mevkisi Devlet Başkanlığı Konsey üyeliğini kazananlar, resmi olmayan sonuçlara göre, Boşnak üye Denis Becirovic, Hırvat üye Zelko Komsic ve Sırp üye Zeljka Cvijanovic olarak açıklandı.

11 siyasi parti İzzetbegoviç’e karşı seçime girdi

Güncellenen verilere göre 11 siyasi partiden oluşan muhalefet blokunun desteğini alan Sosyal Demokrat Partinin (SDP) adayı Becirovic, oyların yüzde 57’sini, Demokratik Cephe (DF) ve Halk Birliği (GS) koalisyonunun adayı Komsic oyların yüzde 54’ünü ve SNSD adayı Cvijanovic de oyların yüzde 52’sini aldı.

Bosna Hersek Parlamentosu için oyların yüzde 79’unun sayıldığı ve Boşnakların en büyük partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisi’nin, yüzde 24 ile önde olduğu kaydedildi.

Seçime katılım oranı yüzde 50 oldu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *