Bangladeş Başbakanı, Arakanlıların geri gönderilmesini istedi

Bangladeş Başbakanı, Arakanlıların geri gönderilmesini istedi

Bangladeş ve ABD orduları tarafından Bangladeş’in başkenti Dakka’da düzenlenen 46. Hint-Pasifik Orduları Yönetim Semineri’ne katılan Bangladeş Başbakanı, Arakanlı Müslümanların ülkelerine gönderilmesini istedi ancak bunun için zorlamayacaklarını söyledi.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, çevrim içi katıldığı Hint Pasifik Orduları Yönetim Semineri’nin açılış töreninde konuştu. Hasina, Arakanlı Müslüman mültecilerin uzun süredir ülkesinde bulunmalarının Bangladeş’in ekonomik, çevresel, güvenlik ve sosyopolitik istikrarını ciddi olarak etkilediğini söyledi.

Hasina, Arakanlı Müslümanların ülkelerine gönderilmesinin tek çözüm olduğunu ancak Myanmar’a gitmeleri için zorlamayacaklarını ifade etti.

ABD ve Bangladeş’in düzenlediği seminer

Hint Pasifik Orduları Yönetim Semineri’ne bölge ülkelerinin yanı sıra ABD ve Kanada’nın aralarında olduğu 24 devletin ordu yetkilileri katıldı. 1977’den bu yana düzenlenen seminere Bangladeş üçüncü kez ev sahipliği yapıyor.

ABD Pasifik Ordusu Komutanı General Charles konuşmasında, Hint-Pasifik bölgesinde başarıya giden yolun ortak sorunları çözmek için birlikte çalışmaktan geçtiğini söyledi. Flynn, “Hepimiz bu seminerde bulunuyoruz çünkü artan işbirliğine, artan şeffaflığa ve diğer ulusların ulusal egemenliğine saygı duyulacağına inanıyoruz” dedi.

Seminerde, diğer devletlerin temsilcileri güvenlik, afet yönetimi gibi konulara değinirken Bangladeş Başbakanının konuşmasında ülkesindeki Arakanlı Müslümanları ele alması dikkati çekti.

Arakanlıların durumu

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınan Müslümanların sayısı 936 bin 733’e ulaştı.

160 milyonun üzerindeki nüfusuyla, Endonezya, Pakistan ve Hindistan’dan sonra en fazla Müslümanın yaşadığı ülke olan Bangladeş laik demokratik bir yönetim sistemine sahip bulunuyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *