Dünya gazetesi yazarı Oğuz: Sistem, kural dinlemeyenlerden yana

Dünya gazetesi yazarı Oğuz: Sistem, kural dinlemeyenlerden yana

Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz, “Beni artık enayi yerine koyamayacaksınız” başlığını taşıyan bugünkü makalesinde, “Bundan böyle mademki kendiniz gibi yasa kural çiğnemeyenleri affedip duruyorsunuz, o halde ben de vergimi, yükümlülüklerimi yerine getirmeyip, af bekleyen saflarında yerimi alırım.” diye yazdı.

Getirilen vergi aflarına tepkisini bugünkü yazısında kaleme alan Şeref Oğuz, dürüst kişilerin ve şirketlerin affa ihtiyaç duymadan sorumluluklarını yerine getirmeye çalışırlarken, bunu yapmayanların ise ödüllendirildiğini vurguladı.

Oğuz, “kurallara uymayanları sürekli affederek, benim gibi vergisini zamanında ödeyen, yükümlülüklerini yerine getiren, yasalara uyan, yönetmeliklerdeki gibi davranan insanlar, çıkardığınız sürekli aflar sebebiyle, tüm bunlara uymayanları ödüllendiriyor beni de enayi yerine koyuyorsunuz.” ifadesini kullandı.

Şeref Oğuz, sözlerine şöyle devam etti:

Vergi takvimi vardır. Şu tarih son diyerek duyurusu yapılır. Hatta son gün vergi dairelerinin kapılarında veya diğer kanallarda, vergisini zamanında ödeyenlerin kuyruklarına tanık oluruz. Dürüst yurttaşlarkurumsal şirketler, buna özen gösterir ve affa ihtiyaç duymadan sorumlulukların uyar.

SİSTEM KURAL DİNLEMEYENLERDEN YANA

Ancak zar zor günü gününe yetiştirdiğin vergin ya da yükümlülüklerin ardından, bir bakıyorsun, “filan vergide son ödeme, şu tarihe kadar uzatıldı” açıklaması… İyi de ben neden kendimi paraladım? Niçin bu kadar titiz davrandım? Yasaya uydum, kural çiğnemedim de buna uymayanlar ödüllendirildi?

Bundan önceki maliye bakanı, göreve geldiğinin ertesinde şu açıklamayı yapmıştı; “artık hiç kimse vergi affı beklemesin, son günler uzatılmayacak, herkes zamanından ödeme yapsın zira bir daha ek süre göremeyeceksiniz.” Peki, ne oldu dersiniz? Ertesi gün Başbakan bizzat kendisi uzatıverdi.

İKİ SORU İKİ CEVAP

Aflar işe yarıyor mu?

Kimse vergi ödemek istemediğinden ve çoğu zaten yüksek vergileri denkleştiremediğinden ödeme imkânı bulamayanlar var. Fakat sürekli af çıkarılınca, vergisini zamanında ödeyenler de cayar oldu.

Bu aflar neden çıkarılıyor?

Bunun 2 sebebi var; birincisi popülizm. Genelde seçim süreçlerinde bu aflar çıkar. Ya tarih uzatılır veya anapara sabit tutulup faizden vazgeçilir. Nitekim şimdi bir yenisi gündemde ve kapsamı tartışılıyor. İkincisi; zaten Maliye, vergi idaresini, teknolojinin imkânlarına rağmen beceremiyordur.

NOT

İMAR AFFEDER DEPREM DERE AFET AFFETMEZ

Dikkat edin, ne zaman yaylalardakentlerdekırsalda veya dere yataklarında izinsiz yapılaşma olduğunda, bunu genelde afet zamanları gündeme getiriyoruz. Devlet; dere yatağına gökdelen dikeni affetmekle kalmıyor, zararını dahi tazmin ediyor. Hal böyle olunca dere yatağı, iskân alanı oluveriyor.

İmar aflarına dikkat edin. Affettiğiniz uygunsuz inşaat, depremde yıkılıveriyor. Siz affediyorsunuz ama dere affetmiyordeprem affetmiyorafet affetmiyor. İyi de hala neden affeder durursunuz? Çünkü affedenler de genelde yasaları çiğneyenkuralları esnetenlerin ya bizzat kendileri veya “affedersin” diye devletin kapısına dayananların yakınları

Ezcümle; ben enayi yerine konulmaktan bıktım. Bundan böyle mademki kendiniz gibi yasa kural çiğnemeyenleri affedip duruyorsunuz, o halde ben de vergimi, yükümlülüklerimi yerine getirmeyip, af bekleyen saflarında yerimi alırım. Milletin daha doğrusu bu hükümetin tek enayisi ben miyim?

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *