Scholz: Biz Avrupalılar birbirimize sıkı sıkıya bağlıyız

Scholz: Biz Avrupalılar birbirimize sıkı sıkıya bağlıyız

AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in ziyareti sonrası konuşan Almanya Başbakanı Scholz, “Rusya Devlet Başkanı yanlış hesap yaptı. Çünkü biz Avrupalılar birbirimize sıkı sıkıya bağlıyız ve dayanışma içindeyiz.” ifadesini kullandı. Scholz, 2. Elizabeth için de, “ortak Avrupa mirasımızın en iyi örneklerini temsil ediyordu” dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin’de ortak basın toplantısında konuşan Michel, AB üyesi ülkelerin Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılıklarını sona erdirmek için birbirleriyle yakın iş birliği içinde olduklarını iddia ederek, “Sakin kalmamız gerekiyor. Kremlin’den gelen tehditlerin gözümüzü korkutmasına izin vermemeliyiz.” dedi.

Michel AB üyelerinin birlik ve beraberlik içinde hareket etmeyi sürdürmelerinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Burada zamana karşı bir yarış var. Enerji kaynaklarımızı ve tedarik kaynaklarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor çünkü Rusya’nın güvenilir bir aktör olmadığını görüyoruz.” diye konuştu.

Michel, Rus gazına alternatifler geliştirme konusunda ilerleme kaydettiklerini savunarak kış aylarında yaşanabilecek bir enerji krizine ilişkin endişeleri gidermeye çalıştıklarını söyledi.

Scholz: Biz birbirimizle dayanışma içindeyiz

Scholz da enerji tedariki konusundaki endişelere değinerek kış aylarında bir krizi önlemek için adımlar attıklarını ve Rusya’dan gaz tedarikinde daha fazla kesintiye hazırlıklı olduklarını belirtti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, “Kuzey Denizi’nde LNG terminalleri inşa ediyoruz. Dostlarımız Hollanda, Belçika ve Fransa ile bu ülkeler üzerinden gaz ithalatını nasıl artırabileceğimiz konusunda görüşmeler yapıyoruz. Gaz depolama tesislerimizi dolduruyoruz. Elektrik üretiminde gaz kullanımını azaltmak için kömürle çalışan enerji santrallerini yeniden faaliyete geçirdik.” dedi.

Rusya’nın Avrupa demokrasilerini zayıflatmak ve istikrarsızlaştırmak istediğini ama başarılı olamayacağını savunan Scholz, “Rusya Devlet Başkanı yanlış hesap yaptı. Çünkü biz Avrupalılar birbirimize sıkı sıkıya bağlıyız ve dayanışma içindeyiz.” diye konuştu.

Yüksek enerji fiyatlarının bir sorun olduğunu dile getiren Olaf Scholz, piyasanın rahatlamasını sağlamaya hazır olduklarını ve fiyatların şu anda olması gerekenden çok daha yüksek olduğunu belirtti.

Scholz, Almanya’nın diğer AB ülkelerindeki durumu dikkate alacağını ve dayanışma içinde hareket ederek kış aylarında bir enerji krizini önlemek için daha fazla tedbir alacağını kaydetti.

Scholz-Biden görüşmesi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz önceki gün de, ABD Başkanı ile Ukrayna’ya askeri ve mali yardımlar ile Avrupa’ya gaz tedariki konusunu görüşmüştü.

Görüşmeye ilişkin açıklamayı yapan Beyaz Saray, başkan Biden’ın, Kanada Başbakanı, Almanya Başbakanı, İtalya Başbakanı, Japonya Başbakanı, Romanya Cumhurbaşkanı, Polonya Cumhurbaşkanı, İngiltere Başbakanı, NATO Genel Sekreteri ile Fransa ve AB temsilcileriyle görüşme gerçekleştirdiğini bildirmişti.

Açıklamaya göre, görüşmelerde Ukrayna’ya askeri ve mali yardımlar ile Rusya’ya yaptırımların sürdürülmesine vurgu yapılmış, Avrupa’ya düşük maliyetli ve sürdürülebilir gaz tedariki konusu ele alınmıştı.

Scholz’dan İngiltere’ye taziye

Scholz, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in ölümü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, “İngiliz Kraliçesi 2. Elizabeth’in ölümü hepimizi etkiledi ve duygulandırdı. Yas ve büyük sempati tüm dünyada hissedilmektedir. Büyük Britanya kraliçesini, dünya ise yüzyılın figürünü kaybetti.” ifadesini kullandı.

Elizabeth’in saltanatının 70 yıldan fazla sürdüğünü hatırlatan Scholz, “Kraliçe ortak Avrupa mirasımızın en iyi örneklerini temsil ediyordu; demokrasi ve hukukun üstünlüğü. Elizabeth hayatını tamamen ülkesinin ve halkının hizmetine adamıştır. Görev bilinci efsanevi olduğu kadar sarsılmazdı da.” vurgusunda bulundu.

Alman başbakan, 2. Dünya Savaşı sonrası Büyük Britanya ve Almanya’nın yeniden uzlaşabilmesini sağlayan Kraliçe’ye minnetle baktığını kaydetti. Başbakan Scholz, İngiltere Başbakanı Liz Truss’a başsağlığı dileklerini ilettiğini, Kraliçe 2. Elizabeth’in halefi 3. Charles’a ise yeni görevi için güç, beceri ve şans dilediğini bildirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *