Pakistan’ın bir eyaletinde okulların yüzde 40’ı selde yıkıldı

Pakistan’ın bir eyaletinde okulların yüzde 40’ı selde yıkıldı

Ulusal basındaki haberlere göre, Sindh eyaleti genelinde 5 bin 619 okul tamamen yıkıldı, 12 bin okul hasar gördü. Okulların yüzde 40’ının yıkıldığı Sindh’te bu durum 16 binden fazla okulun kullanılamayacağı anlamına geliyor. Selde can kaybı ise 1396 olarak ifade ediliyor.

Pakistan’da yaşanan sel felaketi sebebiyle Sindh eyaletinde okulların yüzde 40’ı yıkıldı. Yıkılan okulların yanı sıra 2 bin 500’den fazla okul yardım kampına dönüştürüldü. Sel felaketi sebebiyle tahliye edilen 65 binden fazla aile bu okullara yerleştirildi.

Yetkililer, bu durum sebebiyle devlet okullarına kayıtların yüzde 50 oranında düşeceğini ve binlerce çocuğun temel eğitim alamayacağından endişe ediyor.

Yetkililer, selden etkilenen bölgelerde “kamp okulları” kurmayı planlayarak açığı kapatmak istiyor.

14 Haziran’dan bu yana etkili olan muson yağmurları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1396 oldu.

Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı (NDMA) verilerine göre, 14 Haziran’dan bu yana etkili olan yağışlar sebebiyle 499’u çocuk, 280’i kadın 1396 kişi öldü, 12 bin 728 kişi yaralandı. Yağışlar nedeniyle 1 milyon 743 bin 345 ev hasar gördü, bunların 568 bin 817’si tamamen yıkıldı.

Toplamda 6 bin 674 kilometre yol, 269 köprü yıkıldı, 750 binden fazla çiftlik hayvanı telef oldu. Yağışlardan 33,4 milyon kişi etkilenirken, kurulan çadır kamplarında 634 bin 749 kişi yaşamını sürdürüyor.

Pakistan’ın en büyük tatlı su gölü taştı

Pakistan’da haftalardır süren şiddetli yağışlar sonucu, ülkenin en büyük tatlı su gölü Manchar, taştı.

Pakistan'ın en büyük tatlı su gölü taştı

Fotoğraf: nasa.gov

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Manchar Gölü’nün 25 Temmuz, 28 Ağustos ve 5 Eylül’deki fotoğraflarını paylaştı. Fotoğraflarda 25 Temmuz’da gölde bir farklılık göze çarpmazken 28 Ağustos ve 5 Eylül’dekilerde ise gölün yüzölçümünün genişlediği görüldü.

NASA yetkilileri, taşan gölde suyun akış yolu üzerindeki yüzlerce köyde yaşayan yaklaşık 100 bin kişinin, sel riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

BM Genel Sekreteri Pakistan’da

The Express Tribune’de yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres Pakistan’a düzenlediği iki günlük ziyaret kapsamında Başbakan Şahbaz Şerif ile ortak basın toplantısı düzenledi.

BM Genel Sekreteri: Pakistan, iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri

Sel felaketi ile mücadelede halkın “muazzam çabasını”, sivil toplum örgütlerinin, hükümetin ve silahlı kuvvetlerin çalışmalarını takdir eden Guterres, “İnsanlık doğaya savaş açtı ve doğa karşılık veriyor. Ancak doğa kördür. Kendisine karşı savaşa daha fazla katkıda bulunanlara karşılık vermiyor.” dedi.

Pakistan’ın iklim değişikliğinde ciddi bir rolü olmamasına rağmen iklim değişikliğinin sonuçlarından en fazla etkilenen ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Guterres, daha fazla karbon emisyonu yapan ülkelerin bu durumu görmesi gerektiğine işaret etti.

Guterres, “Doğa yanlış hedeflere saldırmış gibi. İklim değişikliğinden daha fazla sorumlu olanlar, bu tür zorluklarla yüzleşmek zorunda kalmalı.” ifadelerini kullandı.

Sellerin 30 milyar dolar değerinde zarara neden olduğunu belirten Guterres, uluslararası desteği harekete geçirme zamanı olduğunun altını çizdi.

Şahbaz Şerif: Her kuruş şeffaf şekilde harcanacak

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ise, sel mağdurları için sağlanacak “her kuruşun” şeffaf şekilde harcanacağını ve mağdurlara gideceğini söyledi. Kurtarma ve yardım çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini ve insanların güvenli yerlere taşındığını aktaran Şerif, ülkesine destek veren ülke ve kuruluşlara da teşekkür etti.

BM ve Pakistan, muson yağmurları nedeniyle yerlerinden edilen milyonlarca insan için 160 milyon dolar acil fona başvuracak.

Türkiye’den Pakistan’a yardım malzemesi treni

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından koordine edilen sivil toplum kuruluşları (STK) çabalarıyla hazırlanan yardım malzemeleri, sel felaketinin yaşandığı Pakistan’a gönderildi. Çadır, battaniye ve gıda malzemelerinden oluşan yardımlarla yola çıkacak dördüncü “İyilik Treni” için Ankara Garı’nda tören düzenlendi.

Törende konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sel nedeniyle Pakistan’ın üçte birinin su altında olduğunu, 33 milyon kişinin selden direkt etkilendiğini, şu ana kadar 1391 Pakistanlının hayatını kaybettiğini, 600 bin evin tamamen yıkıldığını, 1 milyon 300 bin evin de kısmi olarak hasar gördüğünü kaydetti. Soylu, Türk milletinin dünyanın neresinde olursa olsun zor durumdaki milletleri yalnız bırakmadığına işaret ederek, Türkiye’nin, son 4 yılda kendi milli gelirine göre dünyada en yüksek ‘insani’ yardımı yapan ülke olduğunu söyledi.

Kurtuluş Savaşı sırasında Pakistan halkının Türkiye’ye yaptığı yardımları hatırlatan Soylu, “Geçen hafta Pakistan Başbakanına bunu ifade edip ‘Biz size şükran borçluyuz, ödeyemeyiz’ dediğimde kendisi bana ‘Kardeşin kardeşe borcu olmaz’ dedi. Özgürlüğümüz, bağımsızlığımız ve bugün bu coğrafyada çocuklarımızın hür ve özgür yaşamasını temin etmede bu insanlar bize şimdiki gibi nakil vasıtaları olmadan desteklerini ve kardeşliklerini gösterdi. Elbette şimdi sıra bizde.” diye konuştu.

Soylu, şu ana kadar Pakistan’a insani yardım malzemesi yüklü 12 uçak ve 3 trenin gittiğini anımsatarak bugün dördüncü treni yolcu edeceklerini, beşinci trenin de 13 Eylül salı günü Mersin’den gideceğini söyledi. Pakistan’a 50 bin çadır gönderilmesinin planlandığını kaydeden Soylu, “Şu ana kadar 20 bin çadır, 47 bin 631 gıda ve temizlik malzemesi kolisi, 38 bin 800 battaniye ve Sağlık Bakanlığımızdan 586 bin 572 birim tıbbi malzeme ve ilaç ile 50 bot gönderildi.” dedi.

İçişleri ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıklardan ekiplerin arama kurtarma çalışmaları için Pakistan’da bulunduğunu bildiren Soylu, Türkiye’nin su çekildikten sonra da Pakistan’da yapacaklarının olduğu bilgisini verdi.

Murat Kurum: Himalayalar’ın eridiğine yönelik değerlendirmeler söz konusu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’la geçen hafta ziyaret ettikleri Pakistan’da gördükleri tabloya ilişkin Soylu, “Halen Himalayalar’ın eridiğine yönelik değerlendirmeler söz konusu. Suyun çekilmesinin uzun süreli olacağını düşünüyoruz. Onun için bu yardımları uzun süreli yapmanın yani kış ve kış sonrasına da tekabül etmesinin doğru olacağına inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *