ABD vatandaşı İsrailli gazeteci Mekke’ye girdi

ABD vatandaşı İsrailli gazeteci Mekke’ye girdi

Suudi Arabistan dün, ABD vatandaşlığına sahip İsrailli bir gazeteci olan Gil Tamari’nin, Müslüman olmayanların Mekke’ye girişini yasaklayan yasaları ihlal ederek Mekke’ye girdiğini belirterek, onun buraya girmesine yardım eden Suudi vatandaşını gözaltına aldı. Tamari’nin dosyası ise savcılığa gönderildi.

Mekke polis sözcüsü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’a gelen herkesin düzenlemelere saygı göstermesi ve kurallara uymaları gerektiğine dikkati çekerek, özellikle Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi başta olmak üzere kutsal mekanlarla ilgili düzenleme ve yasaların ihlaline müsamaha gösterilmeyecek bir suç olarak kabul edildiğini ve mevzuata göre cezai işlem uygulanacağını ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre Sözcü, “Söz konusu suçu işleyen gazetecinin dosyası, hakkında mevzuata uygun gerekli kararların alınması için Başsavcılığa sevk edildi” dedi.

Öte yandan Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanı ve Kâbe İmam Hatibi Abdurrahman es-Sudeysi, Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve kutsal mekanlarla ilgili yönetmelik ve talimatlara uyulması gerektiğini vurgulayarak, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’nin kutsallığının Suudi Arabistan için kırmızı çizgi olduğunu ifade etti. Yönetmelikleri ve yasaları ihlal edenleri uyaran Sudeysi, kuralları ihlal edenlere müsamaha edilmeyeceğini kaydetti.

İsrail’in Channel 13 TV haber muhabiri Gil Tamari, Müslüman olmayanlara yasak olmasına rağmen hac zamanı kutsal topraklara yasa dışı şekilde giriş yaparak çekim yaptı. Gazete, Pazartesi günü gazeteci Gil Tamari’nin Mescid-i Haram’ı geçerek Arafat Dağı’na tırmandığı görüntüleri içeren bir haber yayımladı.

Euronews’un aktardığına göre, haberini İsrail’e döndükten sonra yayınlayan Tamari, haberinde hep Mekke’yi ziyaret etmeyi hayal ettiğini ve bu hayalini gerçekleştirmiş olduğunu söylüyor. Tamari ayrıca ona yardım eden kişinin kendisinin İsraili bir gazeteci olduğunu bilmediğini de belirtiyor.

Salı günü paylaştığı bir tweet ile özür dileyen Tamari, gezisinin Müslümanları gücendirmek için değil, “Mekke’nin önemini ve dinin güzelliğini sergilemek için” olduğunu ileri sürdü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *