Sri Lanka ordusundan ‘protestoculara ateş açtık’ itirafı

Sri Lanka ordusundan ‘protestoculara ateş açtık’ itirafı

Sri Lanka’da ordu yetkilileri, protestolar sırasında ateş açıldığını kabul etti ancak “protestoculara kasıtlı zarar verme niyeti” olmadığını belirtti.

Londra merkezli haber sitesi Tamil Guardian’ın haberine göre, ordu yetkilileri, silahlı saldırıya ilişkin videoların yayılmasının ardından son protestolar esnasında caydırıcı olması için havaya ve Başkanlık binasının yan duvarlarına birkaç el ateş edildiğini söyledi.

Ordudan yapılan açıklamada, “Havaya ve yanlara ateş etmek, görevli ordu mensuplarının protestoculara kasten zarar verme niyetinde olduğu anlamına gelmez.” ifadesine yer verildi.

Tarihinin en ağır ekonomik krizinin yaşandığı Sri Lanka’da göstericiler dün Başbakanlık konutuna girip binayı ateşe vermişti. Protestocular, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aşarak konut ve ofise girmişti. Yerleşkeye girilmesinin ardından Rajapaksa’nın yerleşkeden ayrıldığı ve güvenli bir yere götürüldüğü ileri sürülmüştü.

Devlet Başkanı Rajapaksa’nın 13 Temmuz’da istifa etmeyi kabul ettiği bildirilmişti.

ABD büyükelçisi işbirliği çağrısı yaptı

ABD’nin Colombo Büyükelçisi Julie Chung, Sri Lanka’da devam eden siyasi ve ekonomik krizin neden olduğu protestolarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Chung, Sri Lanka’nın borç krizini çözmek, herkes için daha adil gelecek oluşturmak için sorumlu ve sürdürülebilir bir adım atarken ABD’nin bu ülkenin yanında yer alacağını belirtti.

Büyükelçi Chung, “Bu, Sri Lanka’nın tarihinde kırılgan ve önemli bir andır. Sri Lanka parlamentosunun bu sürece herhangi bir siyasi partinin değil, ulusun iyiliğine yönelik taahhütte bulunarak saygı ve sağduyu ile yaklaşması çağrısında bulunuyoruz.” ifadesini kullandı.

Ülkesinin, binlerce kişinin hesap verebilirlik, şeffaflık ve tüm Sri Lankalılar için daha iyi bir gelecek talep etmek için sokağa döküldüğü protestoları ve siyasi gelişmeleri yakından izlediğine dikkati çeken Chung, tarafları barışçıl, demokratik geçiş süreci için iş birliği yapmaya çağırdı.

Chung ayrıca ABD ve uluslararası toplumun devam eden krizin üstesinden gelmek için Sri Lanka’yı desteklediğini vurgulayarak, “Anayasal çerçevede seçilecek yeni hükümeti, uzun vadeli ekonomik istikrarı sağlayacak ve Sri Lanka halkının hoşnutsuzluğunu giderecek çözümleri belirlemek ve uygulamak için hızla çalışmaya çağırıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Elektrik gıda ve yakıt kıtlığı da dahil olmak üzere kötüleşen ekonomik koşullar yüzünden zor günler geçiren Sri Lanka’yı desteklemeye hazır olduklarına işaret eden ABD Büyükelçisi Chung, protestoculara ve gazetecilere yönelik şiddeti kınadı.

Başbakanlık konutunu ateşe veren 3 kişi gözaltına alındı

India Today’in haberine göre polis yetkilileri, Başbakanlık konutunun ateşe verilmesiyle ilgili 3 kişinin, 10 gün süreyle gözaltına alındığını bildirdi.

Polis Sözcüsü SSP Nihal Talduwa, gözaltına alınanların 19 yaşında bir Mount Lavinia sakini ile 24 ve 28 yaşlarında iki Galle sakininin olduğunu söyledi.

Yetkililer daha fazla gözaltı beklendiğini belirtti.

Sri Lanka’da unlu mamullerin 2-3 gün içinde tükenmesi bekleniyor

Ani News’in haberine göre, All Ceylon Fırın Sahipleri Derneği (ACBOA) yetkilileri, ülkedeki unlu mamul raflarının 2-3 gün içinde boş kalacağını söyledi.

ACBOA Başkanı NK Jayawardena, yakıt krizi, tüm malzemelerin kıtlığı ve fiyat artışı nedeniyle çok yakında ekmek kıtlığı çıkacağını belirtti.

Jayawerdana, “Fırıncılık endüstrisinin ciddi tehditle karşı karşıya olduğundan ve yakıt krizi nedeniyle endüstrinin çökeceğini daha önce söylemiştim.” dedi.

Enerji Bakanını kriz hakkında bilgilendirdiğini ancak kendisinden henüz bir yanıt gelmediğini belirten Jayawerdana, “Unlu mamul üretimi temel hizmet kategorisinde yer alıyor. Ancak şu ana kadar sektörü kurtarmak için hiçbir şey yapılmadı.” diye konuştu.

Ülkede mevcut kriz ve istikrarsız ekonomi nedeniyle, unlu mamul üretiminin yüzde 50’si durmuştu.

Türkiye’den açıklama: Endişe duyuyoruz

Türk Dışişleri Bakanlığı, Sri Lanka’da yaşanan gelişmelerden ve devam eden protesto gösterilerinde artan şiddet olaylarından endişe duyulduğunu bildirdi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Sri Lanka’da yaşanan gelişmelerden ve devam eden protesto gösterilerinde artan şiddet olaylarından endişe duyuyoruz.

Ülkenin karşı karşıya bulunduğu ciddi siyasi ve ekonomik sorunların çözümünün toplumsal uzlaşıdan geçtiğine inanıyoruz. Bu süreçte tüm taraflara itidalli davranmaları ve şiddetten kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz.”

Sri Lanka’daki durum

Sri Lanka’da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı. Sri Lanka Başbakanlık Ofisi’nin çevresinde 9 Mayıs’ta toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo’da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti. Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *