İsveç ve Finlandiya yetkilileri NATO karargahında

İsveç ve Finlandiya yetkilileri NATO karargahında

Türkiye’nin vetosunu kaldırması ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya davet edilmesinin ardından iki ülkenin temsilcileri NATO yetkilileriyle katılım müzakereleri için bir araya geldi. NATO üyesi 30 devletin temsilcileri, İsveç ve Finlandiya’nın katılım protokollerini bugün imzalayacak. Katılım süreci sonunda yeni üyeler katılım belgelerini ABD’ye teslim edecek.

NATO’dan yapılan yazılı açıklamada, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nun başkanlık ettiği heyetlerin NATO yetkilileriyle Brüksel’deki karargahta bir araya geldiği duyuruldu.

Açıklamada, “Her iki ülke de NATO üyeliğinin siyasi, yasal ve askeri yükümlülüklerini ve taahhütlerini yerine getirme isteğini ve kabiliyetini resmen teyit etti.” ifadesine yer verildi.

İsveç Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada görüşmelerin çok olumlu geçtiği bildirildi. Açıklamada, “İsveç’in NATO üyesi olarak sağlaması gereken tüm şartları yerine getirdiğini belirttik. NATO üyesi olarak İsveç, NATO’nun genel yeteneklerine ve tüm müttefiklerinin güvenliğine katkıda bulunacaktır.” ifadesi kullanıldı.

Üye 30 devlet imza atacak

NATO’nun Madrid Zirvesi’nde alınan karar doğrultusunda resmi prosedürleri tamamlamak için bugün NATO üyesi 30 devletin temsilcileri, İsveç ve Finlandiya’nın katılım protokollerini imzalayacak.

Sonraki adımda, davet edilen devlet, NATO üyeliğinin şart ve yükümlülüklerini kabul ettiğini bildirdiği ve müzakerelerde kararlaştırılmışsa reform planını içeren niyet mektubunu NATO Genel Sekreterine gönderiyor.

Bunu takiben NATO, Washington Antlaşması’na ilave katılım protokollerini hazırlıyor. Bu protokoller, NATO devletleri tarafından imzalanıyor. Ardından protokollerin NATO üyesi devletler tarafından kendi ulusal yasaları ve prosedürleri uyarınca onaylanması gerekiyor. Tüm üye devletler, kendi onay süreçlerini tamamladıktan sonra Washington Antlaşması’nı saklayan ABD’ye yeni üyenin katılımını öngören protokolleri kabul ettiklerine dair bildirim yapıyor.

Bütün aşamalar tamamlanınca NATO Genel Sekreteri, yeni üyeyi ittifaka katılmaya davet ediyor. Son olarak yeni üye de kendi ulusal yasal sürecini tamamlayarak katılım belgesini ABD’ye teslim ediyor ve katılım süreci tamamlanıyor.

İsveç Dışişleri Bakanı hakkında suç duyurusu

Terör örgütü YPG/PKK destekçisi bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh, İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında gerçekleşen üçlü muhtıra konusunda sergilediği tutum gerekçesiyle İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde hakkında Anayasa Komisyonuna suç duyurusunda bulundu.

Ülkenin remi haber ajansı TT’nin haberinde, Kakabaveh’in, İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki üçlü muhtıranın “yasa dışı” olduğu ve Dışişleri Bakanı Linde’nin yetkilerini ihlal ettiği yönünde suç duyurusunda bulunduğu belirtildi.

Haberde, İsveç’in Türkiye’ye silah ihraç etme sözü vermesinden rahatsız olduğu kaydedilen Kakabaveh’in, İsveç’in suçluları Türkiye’ye iade edeceği maddenin de incelenmesini istediği aktarıldı.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Almedalen Politika Formu’nda yaptığı açıklamada, söz konusu anlaşmanın içeriği hakkında bilgi vermeyeceğini belirterek, “Türkiye ile yapılan anlaşmaya ve iadelerle ilgili sözleşmeye uyacağız.” demişti.

Terör faaliyetlerine karışmayanların endişe etmesine gerek olmadığını söyleyen Andersson, “İsveç vatandaşı olanlar ulusal ve uluslararası hukuka göre iade edilemeyecek. Terör faaliyetlerine katılmadıysanız endişelenmenize gerek yok.” ifadelerini kullanmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *