Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Türkiye liberal bir ekonomidir

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Türkiye liberal bir ekonomidir

Piyasadan gelen her türlü talebi hızlı şekilde değerlendirdiklerini ve etki analizlerini yaptıklarını anlatan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Altını çiziyorum, Türkiye serbest piyasa koşulları altında istikrarlı ve dengeli bir şekilde büyümeye devam eden liberal bir ekonomidir.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AK Parti İl Başkanlığını ziyaretinin ardından bir otelde düzenlenen “Adana İş Dünyası Buluşması”na katıldı.

Burada konuşan Nebati, Kurtuluş Savaşı’nda destansı bir mücadele veren kahramanlar diyarı Adana’nın bu yıl, düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı olduğunu ve bu vesileyle kentte bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Adana’nın, Mersin’le birlikte dahil olduğu bölgede istihdam sayısının 2021 itibarıyla yaklaşık 1,4 milyona ulaştığını dile getiren Nebati, şöyle devam etti:

“Adana, 2002’deki 842 milyon dolarlık ihracatını yaklaşık 3,5 kat arttırarak 2022 nisan ayında yıllık bazda 2,8 milyar dolara yükseltmiştir. Bu performansıyla Adana, 2021’de Türkiye genelinde en çok ihracat yapan 16’ncı ilimiz olmuştur. 2022 yılı ocak-nisan döneminde ilimiz yüzde 40,7’lik ihracat artışıyla yüzde 21,6 olan ülke geneli toplam ihracat artışımızın oldukça üzerinde kalmayı başarmıştır. Öte yandan, ihracat miktarını her geçen gün artırsa da Adana’nın gerçek potansiyelinin bunun çok üzerinde olduğuna inanıyorum.”

Bakan Nebati, 2002’de Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı payın yüzde 0,55 olduğunu, 2021’de ise yüzde 1 eşiğini aştığını ifade etti.

Bu rakamların son 20 yılda ülkenin dünya ortalamasının neredeyse 2 katı hızla yol aldığını gösterdiğini dile getiren Nebati, şöyle devam etti:

“İhracatımız 2021 yılı sonunda 225,3 milyar dolara, 2022 mayıs sonunda 242,6 milyar dolara ulaşarak tarihi rekorlar kırdı. Her ay yeni bir rekor. Son 21 ayın 19’unda sürekli rekor kırıyoruz. Böyle bir ülkeyiz. Dönem hangi dönem? Salgın dönemi. Bu hızımız da artarak devam ediyor. İhracatçılarımızın devam eden gayretleriyle 2022 yılında 250 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşacağımıza yürekten inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğiyle Cumhuriyetin 100. yılındaki hedefimiz de inşallah 300 milyar dolar olacak. Yeni rekorları hep beraber kırmaya devam edeceğiz.”

Küresel ölçekte yaşanan büyük çalkantılara rağmen ekonomideki tüm bu başarı ve kazanımlar ortadayken, bir kısım çevrelerin ülke özelinde karamsar senaryolar üretmekte ısrar ettiğine dikkati çeken Nebati, “Satın alma gücü paritesine göre 18’inci sıradan 2021 yılı itibarıyla 11. sıraya yükselen bir Türkiye. Konjonktürel birkaç veriyi kullanarak gölgede bırakılmaya çalışılan da yine Türkiye. Türkiye ekonomisinin bir serbest piyasa ekonomisi olduğunu sorgulatmak için ısrarla çeşitli mecralarda olmadık spekülasyonlara girişiyorlar. Altını çiziyorum, Türkiye serbest piyasa koşulları altında istikrarlı ve dengeli bir şekilde büyümeye devam eden liberal bir ekonomidir.” ifadelerini kullandı.

Piyasadan gelen her türlü talebi hızlı şekilde değerlendirdiklerini ve etki analizlerini yaptıklarını anlatan Nebati, “Adımlarımız, reel piyasayı rahatlatıcı, çarkların dönmesini sağlayıcı, ihracatı artırmayı hedefleyen yönde, istihdama büyük katkı sağlayan her türlü kolaylığın sağlanması yönünde. Zaten Türkiye Ekonomi Modeli’nin temel kıstasları da bunlar. Elbette ki sancılı bir dönem yaşıyoruz ama Türkiye Ekonomi Modeli’nin çarkları döndürdüğü, üretimi devam ettirdiği, ihracatı artırdığı, istihdama olanaklar sağladığını göz ardı etmek, başta üreticilerimiz, ihracatçılarımız, imalatçılarımız olmak üzere Türkiye’ye yapılan en büyük haksızlıktır.” dedi.

Karamsarlık fısıldayan, çeşitli mecralarda “bittik-battık” senaryoları yazmaktan usanmayanlara kulak verilmemesini isteyen Nebati, onların önceki krizlerde de benzer nakaratları söylediğini belirtti.

Daha sonra basına kapalı devam eden toplantıda Bakan Nebati iş adamlarının sorularını yanıtladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *