‘Dünya İslam Birliği’ Genel Sekreteri, Cenevre’de bir foruma katıldı

‘Dünya İslam Birliği’ Genel Sekreteri, Cenevre’de bir foruma katıldı

Dünya İslam Birliği Genel Sekreteri Muhammed el-İsa, ‘insani’ yardımlarla ilgili uluslararası bir foruma katıldı, ‘insanlar arasındaki benzerliklerin onları birbirine kardeş kıldığını’ savundu.

Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Muhammed el-İsa, insanlar arasındaki benzerliklerin onları birbirine kardeş kıldığını ve bu kardeşliğin anlaşılmasının yolunun söz ve hareketlerde ve onlara sempati duymaktan geçtiğini ifade etti.

Genel Sekreter el-İsa, Birleşmiş Milletler kurumlarının başkanlarının Cenevre’de bir araya geldiği üst düzey bir foruma ‘onur konuğu’ olarak katıldığı sırada söz konusu açıklamada bulundu.

El- İsa, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), Kovid-19 pandemisi ile mücadelesine övgüde bulunarak insani yardım çalışmalarının gereken dayanışma düzeyine ulaşmamasına ilişkin üzüntüsünü dile getirdi. Genel Sekreter, “Tek bir uluslararası sistemin varlığına rağmen zengin ve fakir insanlar arasındaki uçurum hala çok geniş. Örneğin zenginler Kovid-19 aşılarını olurken yoksul insanlar ya aşı olmuyor ya da tüm dozları olamıyor” dedi.

Yapılan yardımların nedenlerine değinen Genel Sekreter İsa, insani veya uluslararası ilişkiler nedeniyle insanların birbirine yardım etmekte motive olduğu, dünyanın her yerindeki muhtaç konumdaki insanların ve yoksulların çıkarının gözetildiği belirtildi.

İnsani yardım alanında ülkelerin çalışmalarını denetleyen ilgili uluslararası kuruluşların önemine vurgu yapan el-İsa, istismara maruz kalmış, zorla çalıştırılmış, insan ticaretine kurban gitmiş insanlara yardım eden kişileri ve kuruluşları gerekli desteği vermenin gerekliliğine dikkat çekti.

Rabıta’nın dünya çapında gerçekleştirdiği insani yardım çalışmalarına vurgu yapan el-İsa, dini veya başka bir nedenle ayrım gözetmeksizin önceliklerinin inanç ve insanlık olduğunu belirtti. İsa, yapılan açıklamada Rabıta’nın insani yardım çalışmalarıyla en öne çıkanları ödüllendirmek için uluslararası bir ödül başlatmak istediğini dile getirdi.

WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus da, yaptığı konuşmada, mültecilere yardım etmek için görevlerini acil ve etkin bir şekilde yerine getiren sağlık çalışanlarına destek olunması gerektiğini belirtti. Yapılan açıklamada iklim değişikliği ve doğal afetlerin en az çatışmalar ve saldırılar kadar felaketlere yol açtığı belirtilerek, bu felaketlere karşı hazırlıklı olunması için çağrıda bulunuldu.

Cenevre’nin ev sahipliği yaptığı ‘İnsani Alanda Uluslararası Kuruluşlar Arasındaki İşbirliği’ isimli foruma Dünya Kiliseler Konseyi, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve insani çalışma alanlarında etkili olan uluslararası başkanlar katıldı.

UNHCR Komiseri Kelly Clements, “Barış, günümüzdeki insanoğlunun karşı karşıya olduğu pek çok zorluğun tedavisi olduğu gibi yerinden edilmişlerin yaşadığı krizin de kalıcı bir çaresidir” dedi.

Norveç’in eski Başbakanı Kjell Magne Bondevik, sivil toplum örgütlerinin insani yardımın savunmasız gruplara ulaştırılmasına önemli bir etkiye sahip olduğunu belirterek bağımsız kuruluşların ve derneklerin faaliyetlerinin küçümsenemeyeceğini açıkladı.

Dünya Kiliseler Konseyi Genel Sekreteri Ivan Saka, uluslararası yardım kuruluşlarının çalışmalarına rağmen uluslararası ve yerel örgütlerin ve toplulukların insani yardımın öncüsü olduğunu belirtti.

Eski Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, acı çeken halkalara zamanında yardım sağlamak için işbirliğinin önemini vurguladı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri, insani yardım çalışmalarının hükümet liderleri için önemli bir konu olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada insani yardım çalışmalarının karşı karşıya olduğu zorlukların savaşlar ve çatışmalarla sınırlı olmadığı, Kovid-19 pandemisine ek olarak iklim değişikliği, ekonomik çöküşler ve her türlü ayrımcılığın insani yardım çalışmalarına zarar verdiğini belirtti.

Dünya Gıda Örgütü İcra Direktörü David Beasley, dünya çapında artan gıda fiyatları ve enflasyonun 48’den fazla ülkede huzursuzluk, isyan ve protesto yaşanmasına neden olduğunu vurguladı.

Uluslararası Yaşam Sanatı Vakfı Direktörü Swami Jyothirmaya, barışın her kalkınma projesinde temel unsur olduğunu ve dünyadaki herkesin iyi bir aile, güvenli bir toplum ve başarılı bir ülke kurması için barışın gerekli olduğunu belirtti. Jyothirmaya, psikolojik stresin şiddete neden olduğunu belirterek “Herkesin psikolojisini etkileyen Kovid-19 pandemisinin bugün neden olmuş olduğu şiddet olaylarının çoğunu bu şekilde açıklayabiliriz” dedi.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *