Kosova’da “Batı Balkanlarda Barış, Güvenlik ve Kalkınma” konferansı

Kosova’da “Batı Balkanlarda Barış, Güvenlik ve Kalkınma” konferansı

Konferansın açılışında konuşan Kosova Başbakanı Albin Kurti, Milosevic rejimi sırasında hem Arnavutlara hem de Sırplara zarar veren suçlar işlediğini anımsatarak, bu suçların hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini söyledi.

Kosova’nın başkenti Priştine’de “Batı Balkanlarda Barış, Güvenlik ve Kalkınma” başlıklı Balkanlar Liderlik Konferansı düzenlendi.

Kosova Hükümeti himayelerinde Evrensel Barış Federasyonu (UPF) tarafından düzenlenen konferansa Kosova Başbakanı Albin Kurti, bölgeden eski cumhurbaşkanları, eski başbakanların yanı sıra Anadolu Ajansı (AA) Dünya Dilleri Yayın Yönetmeni Erman Yüksel katıldı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Sırbistan’ın Slobodan Milosevic rejimi sırasında hem Arnavutlara hem de Sırplara zarar veren suçlar işlediğini anımsatarak, bu suçların hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini, uzlaşma sağlanması için adalet ve bağışlanma aranması gerektiğini söyledi.

UPF ve onun barış elçilerinin, çatışma çözümü, barış inşası ve barışı koruma alanında son derece önemli bir rol oynadıklarını ve oynamaya devam ettiklerini anlatan Kurti, “Barışın iyi bir dostu, savaşa ve kışkırtıcı şovenizmlere kayıtsız kalan ve ona haksız ve zarar verici tavizler veren değil, yeni çatışmaları önleyen ve eski çatışmaların yeniden canlandırılmasından kaçınmaya kendini adamış kişidir” dedi.

Eski Arnavutluk Cumhurbaşkanı Alfred Moisiu ise Kosova ile Sırbistan arasındaki donmuş anlaşmazlığın sonsuz uzamasının bölgesel istikrara hizmet etmediğini kaydetti.

Sırbistan’ın, Rusya’nın yardımıyla, Kosova’nın uluslararası kurumlara üyeliğini engellediğini dile getiren Moisiu, “Avrupa Birliği üye ülkeleri de kurallar koymalı, bu gönüllü bir birliktir, kendi ilkeleri vardır ancak temel sorunlarda anlayış gerekir. Çünkü, az değil 5 AB üyesi ülke, Kosova’yı tanımıyor. Bu eksiklik bence sadece bir anormallik değil, aynı zamanda Sırp ve Rus politikacılar için de ilham verici” diye konuştu.

Eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesic de Kosova devletinin bir gerçek olduğunu ve bu şekilde tanınması gerektiğini vurguladı.

Mesic, Slobodan Milosevic’in, “Yugoslavya için savaştığı yalanıyla” dünyayı kandırdığını belirterek, “O Sırpları da kandırdı. Hiçbir zaman etnik olarak saf bir Büyük Sırbistan istediğini söylemedi, bunu hiçbir zaman söylemedi, ancak Sırpların tek ülkede yaşadığını ve tek ülkede yaşamaya devam edeceklerini söyledi. Aslında onun hedefi, etnik olarak saf Büyük Sırbistan’dı. Siz Kosova’dakiler bunu en iyi şekilde hissetmişsinizdir.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *