Diyanet’ten Gazi Özdemir mealine dava

Diyanet’ten Gazi Özdemir mealine dava

Nörolog Prof. Dr. Gazi Özdemir’in Şira Yayınları’ndan çıkan “Son Davet Kur’an” isimli meali, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılan dava sonucu yasaklandı. Özdemir’in avukatı Celal Ülgen, kararı ‘ifade özgürlüğüne darbe’ diye tanımladı.

Cumhuriyet gazetesinden Can Uğur’un haberine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur’an mealinin içerisinde yer alan tefsir ve bazı ayetlerin çevirilerinin “uygun olmadığını” iddia ederek, yayınevinin elindeki tüm meallerin toplatılmasına ve imha edilmesini istedi ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan bu yönde talepte bulundu.

Savcılık söz konusu talep doğrultusunda İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuru yaptı.  İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği ise konuya ilişkin ‘Allah’ın Tek Dini İslam’a Son Davet- Kuran Akıcı Anlamı Türkçesi ve Öğretici Güncel Yorumları İle” isimli kitap baskılarına basım, dağıtım, ve satış yasağı getirilmesine elde edilen kitaplara el konulmasına, toplatılmasına’ karar verdi.

Mahkeme Diyanet’in imha talebine kararında yer vermedi.

Yayınevinin Avukatı Celal Ülgen konuya ilişkin Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu. Ülgen şunları söyledi:

“Anayasa hükmü gereğince ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilir. Ancak sıkıyönetim ve olağanüstü haller saklı kalmak üzere, Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile dördüncü bölümünde yer alan siyasi haklar ve ödevler kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemez.’  Bu açıdan bakıldığında bir yandan daha sonra TBMM onayına muhtaç bir düzenlemenin bu onaydan yoksun olması öte yandan da Kitap toplatma ve imha etme düşünce ve ifade etme özgürlüğünün temelini oluşturmasına karşın bunun bir KHK ile düzenlenmiş olması bu maddenin uygulanmaması gerektiğini açıkça gözler önüne sermektedir.”

Kararın uluslararası hukuka da uygun olmadığının altını çizen Ülgen, “Verilmiş olan toplatma kararı ifade özgürlüğüne/yayımlama özgürlüğüne yapılan açık bir müdahaledir ve hem Basın Kanunun 3. maddesinde ve hem de AİHS’nin 10. maddesinde yazılı sınırlama ölçütlerine, yani sınırlandırmanın meşru amaçlarına uygun ve gerekli değildir. Ayrıca müvekkilimizin kitabı için toplatma kararı verilmesi; meşru sınırlama amaçlarına uygun bir müdahale olmadığı gibi, demokratik bir toplumda gerekli de değildir.” diye konuştu.

Aylar önce başlamış olan inceleme ve mahkeme sürecinde kendilerine haber bile verilmediğini söyleyen Şira Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Yıldıray Yılmaz, “Prof. Dr. Gazi Özdemir tarafından yayınevimiz aracılığıyla yıllar önce yayınlanan ve büyük ilgi ve taktir gören bir meali aniden yasaklama ve imha etme kararı alınmasına önce şaşırdık. Sonra detaylı baktığımızda gördük ki, bu iş aylar önce başlamış. Ancak bu süreçte bize danışılmasını bırakın, haber dahi veren olmadı.” dedi.

Yılmaz, Prof. Dr. Gazi Özdemir’in kitaplarının gelirlerinin Tıp Fakültesi öğrencilerine burs verildiğini bu kararla öğrencilerin de burs alamayacaklarını belirtti.

Mealin internette bulunan tanıtım bülteninde şu ifadeler yer alıyor:

Son Davet Kur’an Kitap Açıklaması

İnanmayanın okumadan reddettiği, inananın da okumadan veya anlamadan okuyarak savunduğu Kur’an, okunsun, apaçık olan mesajı anlaşılsın diye yeniden ele alındı. Allah’ın bütün insanlar için indirdiği Kur’an’ı, ait olduğu din olan İslam’ı öğrenmek üzere yavaşça, anlaya anlaya ve düşüne düşüne okuyan Prof. Dr. Gazi Özdemir, ayetleri, özellikle başka ayetlerle ve bir bilim adamı titizliği ile edindiği bilimsel bilgisi ve tecrübeleri ışığında yorumladı. Kur’an’da olup asırlarca açıklanmayan birçok bilgiyi açığa çıkardı ve birçok ezberi bozdu.

– Kur’an’a göre, insanın yaratılış amacının Melek eğitimi almak üzere olduğunu ortaya çıkardı ve eğitim yerinin Dünya olduğunu,

-Adem’in, tekâmül ettiği yerden, son sınavında 2 nefsinden başarısız olduğu için tekrar dünya eğitimine geri gönderildiğini,

-Allah ile bütün insanların Ruh’ları ile Dünyaya gönderilmeden ve insan elbisesi giydirilmeden önce 7 maddelik sözleşme yapılarak ve bunlara uyacağına dair söz alınarak, bu nedenle de her insanın İslam’a yatkın yaratıldığını ayetlerle gösterdi,

-İmanın temel esaslarını ve müminliğin şartlarının her biri birer ibadet olan 400’ün üstündeki muhkem-kesin hükümler olduğunu tespit etti ve bu özelliği ile ilk ve tek kitaptır.

Ayrıca;
-Kur’an’ı okumaya ilişkin Kur’an’ın 7 tavsiyesini bir araya getirdi,

-Önerilenin tek eşli evlilik olduğunu

-Kadın için tavsiye edilenin, tedbir için sadece şehvet yerlerinin örtülmesi olduğunu

-Kadının aybaşı halinin hiçbir ibadete engel olmadığını,

-Ve Kur’an’ın özellikle kadını koruduğunu belirledi,

-Din temelli ve dini parçalayan gruplaşmaların yasaklanmış olduğunu vurguladı,

-Kurban kesmenin sadece Hac için Mekke’de olanlarla sınırlı olduğunu,

-Ve daha birçok konuda İslam’ın, Allah’ın tek dini olarak her zaman ve her topluma göre daima yenilikçi ve bir devrim dini olduğunu vurguladı.

Sıkılmadan, “Ne demek istiyor” demeden, akışkan bir şekilde okunur, kolay anlaşılır anlam Türkçesi ve öğretici güncel yorumları ile genç, erişkin veya yaşlı, az eğitimliden, aydınlara kadar her kesime “demek islâm dini buymuş” dedirtecek bir bilgi Kur’an’ı var şu anda elinizde.

(Tanıtım Bülteninden)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • NAFİZ YALÇIN
    20 Temmuz 2022, 23:52

    Prof. Dr. Gazi Özdemir’in Kur’an’ı Kerim tercüme ve meali, konusu ve niteliğinde şu asrımızda, konuusunun tek eseriidir. Bir benzeri de yoktur. Diyanet İşleri Başkan ve başkanlığı dahil, bu seviyede bir eser oluşturabilme bilgi birikimine ve Arapca – Türkçe lisan bilgisine sahip görevlinin bulunmmadığı kanaatindeyim.
    Bu vesile ile, bütün diyanet kadrosunun sil baştan yeniden organize edilmesini, Saygıdeğer Devlet Başkanımızın görüşlerine acilen Arz Ederim.

    REPLY