Türkiye’nin NATO eski temsilcisi Ceylan: Kamuoyu sürece bu derece dahil edilmemeli

Türkiye’nin NATO eski temsilcisi Ceylan: Kamuoyu sürece bu derece dahil edilmemeli

Finlandiya ve İsveç ile yapılan müzakereleri değerlendiren emekli büyükelçi Fatih Ceylan, “Görüşmeler daha düşük profildeki diplomatik kanallar kullanılarak sürdürülmeli ve kamuoyu sürece bu derece dahil edilmemeli” dedi.

Haziran sonunda Madrid’de yapılacak NATO zirvesi öncesi mevcut durumu, Türkiye’nin eski NATO Daimi Temsilcisi Emekli Büyükelçi Fatih Ceylan Cumhuriyet gazetesine değerlendirdi.

“Rusya’dan algılanan tehdidin tarihte görülmemiş bir seviyeye ulaştığını” savunan Ceylan, savaşın yaratmış olduğu gerilimin özellikle İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik sürecini  tetiklediğini söyledi.

Ceylan, “Rusya’nın bölgedeki askeri faaliyetlerinden rahatsız olan İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu yapmasının sürpriz bir gelişme olmadığını sözlerine ekledi.

Müzakerelerde çok az ilerleme kaydedildiği bilgisi üzerinden Ceylan, iki önemli konuya özellikle vurgu yaptı. Birinci olarak, “Görüşmeler daha düşük profildeki diplomatik kanallar kullanılarak sürdürülmeli ve kamuoyu sürece bu derece dahil edilmemeli” ifadelerini kullandı. İkinci önemli nokta olarak ise Ceylan, 13 Mayıs’ta Berlin’de yapılan NATO Dışişleri toplantısının ardından Türkiye’nin tavır değişikliğine değindi ve bu değişikliğin iki ülke yetkililerini büyük ölçüde “şaşırttığını” söyledi.

Diğer taraftan Türkiye’nin bu ülkelerden beklentilerinin meşru olduğunu sözlerine ekleyen Ceylan, haziranda Madrid’de yapılacak olan NATO zirvesinin önemine işaret ederken “iki ülkenin üyelikleri hususunun o zamana kadar çözülmesinin Türkiye’nin ulusal çıkarları açısından faydalı olacağını” ifade etti. Aksi takdirde konunun, “S-400 krizine benzer bir şekilde Türkiye’nin önüne çok ciddi bir sınama olarak çıkacağını” bildirdi.

Aynı zamanda, zirvede açıklanacak olan “Stratejik Konsept”in önemine vurgu yaparken “Bu konunun gündeme getirilmemesinin ciddi bir eksiklik” olduğunu dile getirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *