Cezayir-Fransa ekonomi görüşmelerinin ilişkilere etkisi

Cezayir-Fransa ekonomi görüşmelerinin ilişkilere etkisi

Toplantılar, iki ülke ilişkilerinin yeniden düzenlenmesinin önünü açıyor. Macron’un yeni dönemi ile birlikte Fransız Girişimciler Hareketi (Medef) Başkanı Bezieux, Cezayir’i ziyaret etti, Cezayir’de hazırlanan yeni yatırım yasasından memnuniyetini bildirdi. Rusya da Putin’in Tebbun’u Rusya’ya davet ettiğini bildirdi.

Fransız Girişimciler Hareketi (Medef) Başkanı Geoffroy Roux de Bezieux, Cezayir ziyaretinde yatırım ve iş alanındaki mevzuatı değiştirmekten kaçınma çağrısında bulunurken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus hükümetinin Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un Moskova’ya yapacağı ziyaret için hazırlık yaptığını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, Medef Başkanı, Cezayir hükümetinin hazırladığı yeni yasanının yatırımcılar tarafından uzun süredir merakla beklendiğini belirterek yatırımcıların istikrarlı bir iş ortamına ihtiyacı olduğunu vurguladı. Bezieux, Cezayir’in başkentinde yeni ekonomik düzenlemeler ışığında Cezayirli işveren örgütleriyle yaptığı görüşmenin sonunda açıklamalarda bulunurken Cezayir makamları da bunun doğrudan yabancı yatırım açısından iyi bir gelişme olduğunu vurguladı. Beazieux beş günlük Cezayir ziyaretinde, Cezayir’de şubesi bulunan 46 Fransız kurumunun başkanlarıyla, hükümet tarafından onaylanan yeni düzenlemelerin yatırım ve iş yaratma alanında sağladığı kolaylıkları görüştü.

Cezayir’deki Medef toplantıları, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ikinci döneminin başlamasıyla birlikte geleneğe yönelerek iki devlet arasında normal ilişkilerin kurulmasını engelleyen sömürgeci geçmişten kurtulunması ve Cezayir-Fransa ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi bağlamında yapıldı.

Bezieux açıklamasında, yatırımcılar ve iş insanlarının her sektörün ihtiyacına göre uzun vadeli çalışmak istediğini ancak kimsenin 6 ay veya bir yıl yatırım yapmak istemediğine dikkati çekerek, Cezayir’deki yatırımları kontrol eden düzenlemeler ve mevzuattaki istikrarsızlığa atıfta bulundu. Tebbun’un bu konuyu birçok kez eleştirdiğini söyleyen Medef Başkanı, yatırım yasasının ‘güven verici’ olacağına dair söz verdiğini söyledi.

Cezayir pazarıyla ilgilenen Fransız iş insanlarının piyasa ortamını kontrol etmek için istikrar ve tahkime ihtiyaçları olduğunu belirten Bezieux, şu ifadeleri kullandı:

“Bir çerçeveye ihtiyacımız var. Çünkü piyasa ekonomisi bir orman değildir ve Cezayir’e yatırımın uzun vadede güçlü ve garantili bir çerçeve içinde gerçekleşebileceği mesajını iletmek için bir tahkim arabulucusu mevcut olmalı.”

Fransız yetkili, yasada yer alan vergi seviyelerinin, hangi sektörlerin stratejik olarak sınıflandırıldığının, hangilerinin stratejik olarak sınıflandırılmadığının ve çoğunlukta nerede ortak olunabileceğini bilmenin önemini vurguladı.

Rusya ile Cezayir arasındaki ilişkiler

Diğer yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Russia Today’e, Rusya ile Cezayir arasındaki ilişkilerin yeni bir düzeye ulaştığını ve bunun hazırlığı başlayan yeni bir belgeyde teyit edileceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cezayirli mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesinde kendisini Rusya’ya davet ettiğini belirterek, ziyaret için gerekli belgeleri hazırladıklarını ifade etti. Lavrov, Tebbun’un beklenen ziyareti sırasında ‘yeni belgenin’ imzalanabileceğini kaydetti.

Rus bakan, 10 Mayıs’da Cezayir’e yaptığı son ziyaretle ilgili olarak, ‘Cumhurbaşkanı Tebbun ve Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra ile çok iyi görüşmelerde bulunduğunu’ söyledi. Lavrov görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin 2001 yılında cumhurbaşkanları tarafından imzalanan Stratejik Ortaklık Bildirgesi’ne dayandığını vurguladıklarını belirterek, o dönemden bu yana Cezayir ve Rusya arasındaki ilişkilerin yoğun bir şekilde geliştiğini ve birçok stratejik ortaklığın yapıldığını kaydetti.

Lavrov’un ziyareti, Moskova’nın Avrupa’ya giden enerjiyi kesme kararının telafisi olarak İtalya ile Cezayir gazının tedarik edilmesine yönelik bir anlaşmanın imzalanmasından günler sonra geldi.

Lavrov ayrıca ‘düzenli siyasi diyalog, ticaret ve ekonomiye’ övgüde bulundu.

Ticaret hacmi, salgının sonuçlarına rağmen geçen yıl birkaç yüzde puanı artarak üç milyar doları aştı. Rus Bakan, “OPEC ve Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu çerçevesinde ortak yatırımlarımız, ortak çalışmalarımız ve çok zengin teknik-askeri ilişkilerimizin yanı sıra insani kültür alışverişi alanında da ortak çalışmalarımız var” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *