Kriptoda büyük çöküş öncesi Kore’deki şirketin kapatılması

Kriptoda büyük çöküş öncesi Kore’deki şirketin kapatılması

Terraform Labs Kurucu ve CEO’su Do Kwon ise şirket kapatma sürecinin çok önceden başladığını belirterek “Kore’deki Terra ofisinin yaşanan ‘kazadan’ kısa bir süre önce kapatılması tamamen tesadüftür” dedi.

Sabit coin TerraUSD (UST) ve LUNA’nın çöküşünün kripto para piyasasındaki genel etkisi azalsa da konuyla ilgili her gün yeni bir gelişme yaşanmaya devam ediyor.

Güney Kore basını geçtiğimiz hafta resmi belgeleri kanıt göstererek UST ve LUNA’nın geliştiricisi Terraform Labs’in ülkedeki ofislerini 30 Nisan’da kapattığını bildirmişti.

Bu gelişme dünya basınında büyük ses getirdi. Çünkü UST hedef fiyatı olan 1 doların altına gerilediğinde Terraform Labs ve Kurucusu Do Kwon sık sık bunun organize bir saldırı sonucu yaşandığını iddia etmişti.

UST 9 Mayıs’ta çakılmaya başlarken yanında LUNA’yı da çekerek yatırımcıların günler içerisinde 40 milyar dolara yakın bir kayıp yaşamasına yol açtı. 9-16 Mayıs arasında Do Kwon sık sık LUNA Vakfı aracılığıyla piyasaya müdahale etmeye çalıştıklarını, bunun yanında da teknik ekiplerinin yoğun bir çalışma içinde olduğunu belirtmişti.

DOLANDIRICILIK ŞÜPHESİ

Dolayısıyla yatırımcılar Do Kwon’a öfkeli olsa da yaşanan krizin ‘kötü sistem ve beceriksizlik’ sebebiyle ortaya çıktığına dair bir kanaat hakimdi. Ancak Do Kwon’un çöküşten 9 gün önce Güney Kore ofislerini kapatmış olması yatırımcılarda dolandırıcılık yaşanmış olabileceği düşüncesine yol açtı.

Güney Kore’de Terraform Labs ve Do Kwon’a yönelik inceleme ve hukuki süreç devam ediyor. Bunun yanında Do Kwon, yaşananlarla ilgili ifade vermek üzere Güney Kore Ulusal Meclisi’ne davet edildi.

Hukuki süreç devam ettiği için henüz tüm yaşananlar tüm şeffaflığıyla anlaşılabilmiş değil. Ancak Do Kwon son yaptığı açıklamayla çöküşü önceden bilip şirket ofislerini kapattığına dair iddiaları reddetti.

KAÇMADIĞINI BELİRTTİ

Şirket kapatmanın uzun bir süreç olduğunu belirten Do Kwon “Kore’deki Terra ofisinin yaşanan ‘kazadan’ kısa bir süre önce kapatılması tamamen tesadüftür” ifadelerini kullandı. Do Kwon daha önceden şirket merkezlerini Singapur’a taşıdıkları bilgisini verdi.

Do Kwon bunun yanında Güney Kore basınında ülkeden kaçtığına dair çıkan haberleri de yalanlayarak “Kaçmadım zaten Aralık ayından bu yana Singapur’dayım” ifadelerini kullandı.

‘ÖLÜM MELEKLERİ’ TOPLANDI

Geçen hafta göreve atanan Güney Kore Adalet Bakanı Han Dong-hoon’un Terra konusuyla yakından ilgilendiği belirtilirken Terraform Labs skandalının araştırılması için mali soruşturma alanındaki başarılarıyla tanınan ‘Yeouido Ölüm Melekleri’ isimli bir araştırma birimi 2 yıl 4 ayın ardından yeniden göreve çağrıldı. 7’si savcı 48 kişiden oluşan bu ekip ismini Seul’un finans merkezi Yeouido bölgesinde gerçekleştirdiği başarılı soruşturmalar ve verdirdiği cezalardan alıyor. Ekip üyeleri Finansal Hizmetler Komisyonu ve Finansal Denetim Kurumu yetkililerinden oluşuyor.

Yeouido Ölüm Melekleri gibi özel araştırma birimleri 2 yıl önceki hukuk reformu kapsamında rafa kaldırılmıştı. Ancak yaşanan krizin boyutu bu uygulamaya yeniden dönülmesine yol açtı.

AVUKATLARI İSTİFA ETTİ

Terraform Labs’in hukuk ekibinde yer alan avukatlar Marc Goldich, Lawrence Florio ve Noah Axler’in şirketten ayrıldığı ortaya çıkmıştı. Söz konusu istifalarla ilgili şirketten açıklama yapılmadı. İstifalar avukatların LinkedIn profillerini güncellemesiyle öğrenildi. Güney Kore’de yatırımcı ve yetkililerin hukuki baskıyı artırdığı dönemde gelen bu istifalar Do Kwon’a bir darbe daha vurdu.

Do Kwon’un 14 Mayıs’ta yaptığı açıklama: İcadımın yaşattığı acı için çok üzgünüm

Son günlerde kripto para piyasasında milyarlarca dolarlık kayba yol açan Terraform Labs Kurucusu Do Kwon TerraUSD (UST) ve LUNA’da yaşananlarla ilgili yeni bir açıklamada bulundu.

Twitter üzerinden yaptığı açıklamada son günlerini UST’nin depeggingi (1 dolara sabitlenememesi) dolayısıyla yıkılan Terra topluluk üyeleri, çalışanları, dostları ve ailesiyle telefonda konuşarak geçirdiğini söyleyen Do Kwon “İcadımın hepinize yaşattığı acıdan dolayı çok üzgünüm” ifadelerini kullandı.

Twitter üzerinden yaptığı açıklamada son günlerini UST’nin depeggingi (1 dolara sabitlenememesi) dolayısıyla yıkılan Terra topluluk üyeleri, çalışanları, dostları ve ailesiyle telefonda konuşarak geçirdiğini söyleyen Do Kwon “İcadımın hepinize yaşattığı acıdan dolayı çok üzgünüm” ifadelerini kullandı.

Merkeziyetsiz ekonomilerin halen merkeziyetsiz parayı hak ettiğine inandığını belirten Do Kwon açıklamasına şöyle devam etti:

“Ancak artık o paranın artık bu haliyle UST olmayacağı belli olmuştur. Ben veya herhangi bir ilişkili olduğum kurum bu olaydan hiç bir şekilde kâr etmemiştir. Kriz esnasında UST veya LUNA satmadım. Depegging süreci esnasına Luna Vakfının Bitcoin rezervlerinin kullanımının belgelenmesi üzerinde çalışıyoruz. Lütfen sabırlı olun. Ekiplerimiz pek çok işi aynı anda yürütüyor.”

SABİT KALAMADI

Değeri her zaman 1 dolara sabit olması gereken algoritmik sabit coin UST ilk olarak 9 Mayıs akşamı 0.70 doların altına geriledi. Ardından ertesi gün 0.90 doların üzerine çıkınca Do Kwon UST’yi yeniden 1 dolara sabitlemek için çalıştıklarını açıkladı.

Bu arada Bitcoin 30.000 dolarlık psikolojik sınırın altına inerken UST talebinin organize bir saldırıyla bilinçli olarak artırılarak likidite sorunu yaratıldığı iddia edildi. UST 11 Mayıs’ta ise 0.62 dolara geriledi. Bu sabit coinde yaşanan kargaşa tüm kripto para piyasasını etkiledi. UST 12 Mayıs’ta bir yükseliş yaşasa da dün 0.20 doların altına geriledi. Bitcoin de bu esnada 27.000 doların altını gördü.

NEREDEYSE SIFIRLANDI

Bu esnada Terra ağının yerel kripto parası LUNA’da da milyarlarca dolarlık kayıp yaşandı. 9 Mayıs’ta 64 dolardan işlem gören LUNA 0.00014 dolara kadar geriledi. Binance’de işlemleri durduruldu.

Luna’nın 5 Nisan’da değeri 116 dolara kadar çıkmıştı. O tarihte kripto paranın toplam değeri de 40.9 milyar doları görmüştü.

MİLYARLARCA YENİ ARZ

Piyasa değeri bakımından en büyük 5 kripto para arasına giren LUNA böylece tarihi bir çöküşe imza atmış oldu. LUNA’nı toplam piyasa değeri önceki gün 154 milyon dolara kadar düşmüştü. Ancak paranın değeri sıfıra yaklaşmasına rağmen milyarlarca LUNA arz edilince toplam piyasa değeri de 1 milyar dolara yükselmiş gibi göründü. LUNA’nın pek çok kripto paranın aksine bir arz limiti bulunmuyor.

DOLAR KARŞILIĞI YOKTU

Kurulan algoritmik sisteme göre 1 UST elde edilmesi için 1 dolarlık LUNA yakılması gerekiyordu. Elde edilen UST’ler likidite havuzuna aktarılıp arz-talep dengesi kurularak 1 UST’nin 1 dolarlık değerde sabit kalması hedefleniyordu. Bunun yanında Luna Vakfı’nın rezerv para olarak farklı kripto paraları bulunuyordu. Yani aslında 1 dolarlık değere sabitlenmiş görünse de bu paranın bir dolar karşılığı bulunmuyordu.

LUNA arzı UST’yi sabitleme çabalarının bir parçası olarak artırılmıştı.

(Habertürk)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *