Tobruk’taki Temsilciler Meclisinin petrol gelirlerini dondurma talimatına ABD’den hemen destek gelmişti. Dibeybe hükümeti ise itiraz etmişti. ABD Büyükelçisinin Libyalı yetkililerle görüşmeleri devam ederken, Libya Ulusal Petrol Kurumunun 2,6 milyar dolarlık petrol gelirini Trablus’taki Merkez Bankası’na aktarması ABD’yi şaşırttı.
Washington, Libya’daki siyasi süreci başarısızlıktan ‘kurtarmak’ için çeşitli düzeylerde çalışıyor.
Şarku’l Avsat’tan Cemal Cevher’in aktardığına göre, ABD bir yandan genel seçimlerin mümkün olan en kısa sürede yapılması için çalışırken diğer yandan Libyan Foreign Bank’a (LFB) yatırılan petrol gelirlerinin yönetiminde daha şeffaf olunması gerektiğini vurgulayarak, Libya’daki siyasi süreci başarısızlıktan ‘kurtarmaya’ çalışıyor.
ABD, Libya’nın demokrasisini ve refahını düşünüyor!
ABD’nin Libya Büyükelçisi ve Özel Temsilcisi Richard Norland, Libya Temsilciler Meclisi (TM) üyesi Abdusselam Nasiyye ile iki akşam önce Tunus’ta yaptığı görüşmede ülkesinin ‘Libya’nın demokratik, istikrarlı ve müreffeh bir ülke olmasını tamamlamak amacıyla Libya’daki tüm taraflarla birlikte çalışmaya devam edeceğini’ vurguladı.
Norland, Nasiyye ile yaptıkları görüşmede, petrol krizi ve gelirlerinin yanı sıra ‘Libyalıların seçim konusundaki taleplerini desteklemek için devam eden önemli çabaları’ ele aldıklarını belirtti.
Doğu ile Batı arasında petrol çekişmesi
Libya’daki siyasi bölünme ve iktidar mücadelesi, başta petrol kaynakları olmak üzere ülkedeki ekonomik duruma kara bir gölge düşürdü. Abdulhamid ed-Dibeybe liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti’nin petrol gelirlerinden elini çekmesi için TM Başkanı Akile Salih, geçen ayın ortasında adalet ve herkes için eşitlik sağlanacak şekilde her Libyalının bu gelirlerden istifade etmesi konusunda gerekli güvence ve mekanizma oluşturulana kadar LFB’deki petrol gelirlerinin dondurulması yönünde talimat vermişti.
Temsilciler Meclisi o sırada yaptığı açıklamada, “Bu dondurma işleminin amacı Libyalıların maslahatını korumak ve şu anda petrol fiyatlarının yükselmesinden istifade edilmesini sağlamak. Bunun için petrol pompalamaya devam edilmesi, hayati tesislerin düzenli çalışmasının sağlanması ve bu tesislerin hile, yolsuzluk ve kamu parasının iç edilmesinden korunması gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.
ABD’den bu tutuma hemen destek geldi.
Libya Büyükelçisi yakın bir zamanda yaptığı açıklamasında, ülkesinin, ‘gelirleri yönetme mekanizması üzerinde bir anlaşmaya varılana kadar Libya Ulusal Petrol Kurumu’nun (NOC) LFB hesabındaki petrol gelirlerinin geçici olarak dondurulmasına’ tam destek verdiğini duyurdu.
Bu tutuma Dibeybe hükümeti tarafından geniş çapta bir itiraz gelse de, bu yönde baskı yapan büyükelçilik, ‘mekanizmanın öncelikli harcamalar, şeffaflık önlemleri, gözetim ve hesap vermeyi sağlayacak adımlar konusunda bir anlaşmayı içermesi gerektiğini’ söyledi. Norland, Libya Merkez Bankası Başkanı Sıddık el-Kebir ve milletvekili Nasiyye de dahil olmak üzere Libyalı yetkililerle yaptığı çok sayıda görüşmede bu mekanizmayı vurguladı.
Libyalı politikacılar, petrol gelirlerinin geçici olarak dondurulma amacının, siyasi süreci beklenen seçimlerin yapılmasına doğru itmek için Dibeybe hükümetinin mali desteklerini kesmek olduğunu düşünüyorlar. Ancak, bunun aynı zamanda Dibeybe’nin rakibi Fethi Başağa hükümetini güçlendirmeyi amaçladığına da dikkat çekiyorlar. Washington bu tutumu, Libyalılara yardım sağlama ve ‘halkın talep ettiği gibi parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini gerçekleştirme ivmesini geri kazandıracak şekilde daha istikrarlı bir siyasi ortam oluşturma’ gerekçesi ile savunuyor. Her fırsatta ‘petrol gelirlerini Libyalıların yararına olacak şekilde dağıtma konusunda çalışma taahhüdünü’ vurgulayan Washington, NOC Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sanaullah’ın 2,6 milyar dolarlık petrol gelirini Trablus’taki Merkez Bankası’na aktarmasından ötürü duyduğu şaşkınlığı dile getirdi. Norland, Sanaullah’ın ‘büyük bir baskı altında’ olduğunu söyledi.
G7 dışişleri bakanları daha önce ‘hür, adil ve geniş kapsamlı şekilde cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin mümkün olan en kısa sürede yapılmasını sağlayacak yasal zemin üzerinde derhal uzlaşılması’ çağrısında bulunmuştu. Daha önceki bir açıklamalarında ‘Libya’da petrol üretiminin tamamen yeniden başlaması ve bunun siyasi bir çatışma aracı olarak kullanılmasından kaçınılması’ çağrısında bulundu.
Petrolü yeniden üretme ve pompalama çabalarından söz eden Başağa, geçtiğimiz nisan ayında Petrol Hilali bölgesi halkıyla yaptığı bir toplantıda, ‘petrol gelirlerini adil bir şekilde yönetmenin ve şeffaflığını sağlayacak düzenli yasal mekanizmalara göre petrol ihraç edilmesinin’ gerekliliğini vurguladı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *