Siraceddin Hakkani, CNN International’a konuştu

Siraceddin Hakkani, CNN International’a konuştu

FBI tarafından başına 10 milyon dolar ödül konan Afganistan’daki Hakkani Örgütü’nün lideri Siraceddin Hakkani, ilk defa yüzünü göstererek röportaj verdi. Taliban’ın İçişleri Bakanlığını yapan Hakkani, CNN International’a konuştu. Afganistan’da orta okul çağındaki kızların okula gitmesi için bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.

FBI tarafından kırmızı bülten ile aranan ve Afganistan’daki Taliban hükümetinin İçişleri Bakanlığını yapan Siraceddin Hakkani, ilk defa basına yüzünü gösterdiği bir röportaj verdi. CNN International’da gazeteci olan Christian Amanpour’a konuşan Hakkani, orta okul çağındaki kızların eğitim görmesine karşı olmadıklarını söyledi. Neredeyse bir senedir çözülmeyen bu sorun hakkında yakın zamanda pozitif bir adım atılacağı mesajını verdi.

Hakkani, “Burada kimse kadınların eğitim görmesine karşı değil. Zaten kızlar altıncı sınıfa kadar okula gidebiliyor, büyükler için de bir mekanizma kurmaya çalışıyoruz. Burada sorun liderlerden ya da kabineden kaynaklanmıyor. Bu röportaj ve kanal üzerinden size şunun garantisini veriyorum: kimse eğitime karşı değil, mekanizma üzerinde çalışıyoruz. Sorun şu. Afgan düşünce, anlayış ve kültürünü temel alan bir eğitim sistemi olmalı. İslami kural ve ilkelere göre düzenlemeler yapılmalı.” sözlerini kullandı.

ABD’nin başına 10 milyon dolar ödül koyduğu ve Hakkani Örgütü’nün liderliğini yapan Siraceddin Hakkani, Taliban’ın Washington’ı düşman olarak görmediğini vurguladı.

Hakkani, “Bizim açımızdan ülkemizin özgürlüğü ve müdafaası için uluslararası kurallar çerçevesinde mücadele vermek meşru hakkımızdır. Şu anda Amerika’yı düşman olarak görmüyoruz, defalarca diplomasiyi dile getirdik. Doha anlaşmasına sadık kalacağız. Tıpkı dünyanın kalanı gibi biz de onlarla ilke ve diplomatik normlara dayalı bir ilişki kurmak istiyoruz. Bundan geri adım atmalarını istemiyoruz.” ifadelerine kullandı.

İçişleri bakanlığı görevini yürüten Taliban lideri, Afganistan’ın terör örgütü yuvası haline gelmeyeceğine dair taahhüt verdi.

Siraceddin Hakkani, “Burada iç tehditlerle karşı karşıyayız. Bazıları bilerek bu tehditleri abartarak ulusal ve uluslararası kamuoyunda endişe yaratmaya çalışıyor. Başka hükümetler dünyanın kalanını tehdit edebilir, ama biz, dünyaya topraklarımızın kimseyi tehdit etmek için kullanılmayacağının garantisini vermek isteriz.” sözlerini kullandı.

(Cnn Türk)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *