Libya’nın petrol üretimi azalmaya devam ediyor

Libya’nın petrol üretimi azalmaya devam ediyor

Libya Petrol ve Gaz Bakanı Muhammed Ahmed Avn, ülkedeki önemli petrol üretim sahaları ile limanların kapatılmasının ardından günlük petrol üretiminin 500 bin varilin altına düştüğünü bildirdi.

Libya merkezli “February” kanalına konuşan Bakan Avn, ülkede petrol konusundaki yetkili diğer makamlar ile iletişim kurulması için bir komite oluşturduklarını belirtti.

Petrol üretimindeki sorunların Libya’ya günlük maliyetinin 60 milyon dolara yaklaştığını vurgulayan Avn, “Günlük petrol üretimi 500 bin varil seviyesinin altına indi.” dedi.

Libya Ulusal Petrol Kurumu, 17-18 Nisan’da ülkenin güneyindeki Fil ve Şerara petrol sahaları ile doğudaki Zeytuna ve Brega limanlarında “mücbir sebep” ilan ederek üretimin ve ihracatın durduğunu duyurmuştu.

Günlük 300 bin varil ham petrol üretim kapasitesine sahip Şerara, Libya’nın en büyük petrol sahası olarak biliniyor. Fil Petrol Sahası’nda da günde yaklaşık 125 bin varil petrol üretiliyor.

Libya’nın petrol ihracatının yüzde 60’tan fazlası Brega, Ras Lanuf, Zeytuna ve Sidra limanlarından gerçekleştiriliyor.

Silahlı çatışmalar Zaviye petrol rafinerisine zarar verdi

Libya Ulusal Petrol Kurumu, Zaviye kentinde silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmaların kentteki petrol rafinerisine zarar verdiğini bildirdi.

Libya Ulusal Petrol Kurumundan (NOC) yapılan açıklamada, Zaviye kentinde silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmaların zarar verdiğini rafineride hasar tespit çalışmalarının devam ettiği ve ilk belirlemelere göre en az 29 petrol tankında hasar oluştuğu ifade edildi.

Petrol kurumu, üretim ve depolama altyapısının zaten kötü durumda olduğu belirtilerek “Önceki yıllarda petrol rafinerileri çatışmalardan ötürü ciddi zarar görmüştü. Bütün tarafları Libya petrolünü korumaya davet ediyoruz.” denildi.

Libya merkezli Marsad gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde dün gece başkent Trablus’un batısındaki Zaviye kentinde hükümete bağlı İstikrarı Destekleme Grubu ile Zaviye’deki bir milis grubu arasında çatışma yaşandığı aktarıldı.

Çatışmanın sebebine dair ise resmi makamlardan henüz bir açıklama yapılmadı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *