Cezayir İspanya’yı ‘ahlaki davranmamak’la suçladı

Cezayir İspanya’yı ‘ahlaki davranmamak’la suçladı

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, İspanya’nın Batı Sahra konusunda son dönemde izlediği Fas’a yakın siyasete ilişkin ise, “İspanya’nın yaptığı, ahlaki ve siyasi olarak kabul edilemez.” ifadesini kullandı.

Libya’da Dibeybe hükümetine destek

Cezayir resmi televizyonunun haberine göre, Cumhurbaşkanı Tebbun, yerel basına verdiği mülakatta, ülkesinin Libya halkının iç işlerine müdahale etmeme noktasındaki konumuna vurgu yaptı.

“Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti, Libya’da uluslararası meşruiyete sahiptir ve biz de uluslararası meşruiyetten yanayız.” diyen Tebbun, Libya krizinin halk olmadan ve seçimlere gidilmeden çözülmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Filistin ve Batı Sahra

Batı Sahra ve Filistin meselesine de değinen Tebbun, ülkesinin, birçok uluslararası meselede merkezi bir role sahip olan güçlü bir Afrika ülkesi olduğunu, Filistin ve Batı Sahra davalarından vazgeçmeyeceklerini aktardı.

İspanya meselesi

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, İspanya’nın Batı Sahra konusunda son dönemde izlediği Fas’a yakın siyasete ilişkin ise, “İspanya’nın yaptığı, ahlaki ve siyasi olarak kabul edilemez.” ifadesini kullandı.

Cezayir olarak halk ve kuruluşları aynı kefeye koymadıklarının altını çizen Tebbun, “İspanyol halkına, Cezayir’in İspanya’ya gaz ihraç etmekten geri durmayacağını temin ederim.” diye konuştu.

Fas-İspanya ilişkilerinde 10 ay süren kriz

Açılımı “Sakiyet’ul Hamra ile Vadi ez-Zeheb’in Halk Kurtuluş Cephesi” olan Polisario’nun Genel Sekreteri ve bazı ülkelerce tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti’nin Devlet Başkanı olan İbrahim Gali’nin geçen yıl İspanya’da Kovid-19 tedavisi görmesi, Fas’ın İspanya’ya sert tepki göstermesine ve ilişkilerin gerilerek iki ülke arasında bir krize dönüşmesine yol açmıştı.

Madrid’deki Büyükelçisi Kerime Binyaiş’i geri çeken Fas yönetimi, 17 Mayıs 2021’de 8 bin kadar düzensiz göçmenin denizden ve karadan İspanya’nın Kuzey Afrika’daki “toprağı” Septe (Ceuta) kentine akın etmesine göz yummuş, İspanyol hükümeti ise orduyu bölgeye göndererek bir hafta içinde göçü durdurmuştu.

Aradan geçen 10 ayda her iki taraf da basına açıklama yapmaktan kaçınarak, alt düzeyde müzakereler yürütmüş ve son olarak 14 Mart’ta Sanchez’in Kral 6. Muhammed’e, Rabat yönetiminin Batı Sahra sorununun çözümü için önerdiği “özerklik planını” doğru bulduklarını ifade eden bir mektup göndermesinin ardından kriz sona ermiş, böylece İspanya’nın Batı Sahra sorununun çözümüne ilişkin “tarafsızlık” politikası da son bulmuştu.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez 8 Nisan’da Fas kralını ziyaret etti. İki ülke, aralarındaki ortak çıkarları ilgilendiren tüm konuları kapsayan bir yol haritası çerçevesinde somut faaliyetleri harekete geçirmek için anlaştı. Rabat ile Madrid hükûmetleri tarafından yayınlanan ortak açıklamada, iki ülke arasında deniz ulaşım hatlarının yeniden başlatılması kararı alındığı bildirilmişti.

Fas Taşımacılık ve Lojistik Bakanlığından yapılan açıklamada, Fas’ın Orta Tanca ve Tanca Şehir ile İspanya’nın Algeciras ve Tarifa limanları arasındaki yolcu taşımacılığı 12 Nisan’da, ro-ro taşımacılığının ise 18 Nisan’dan itibaren başlayacağı bildirilmişti.

Fas ile İspanya arasındaki ‘Batı sahra krizi’ sona erdi

İspanya, Batı Sahra politikasını değiştirdi

Fas-İspanya krizinin arka planı

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *