BM’den İngiltere’nin Ruanda planına cılız tepki

BM’den İngiltere’nin Ruanda planına cılız tepki

İngiltere’nin, ülkeye gelen düzensiz göçmenleri Ruanda’ya gönderme planına Birleşmiş Milletler (BM) tepki gösterdi. Açıklamada “Savaş, çatışma ve siyasi takipten kaçan insanların merhamet ve empatiye ihtiyacı olduğu” anımsatıldı, planın yeniden gözden geçirilmesi istendi. İngiltere, BM Güvenlik Kurulu’nun 5 daimi üyesinden biri.

İngiltere’nin dünyayı sarsan mülteci kararı üzerine BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi. Yüksek Komiserlikten yapılan yazılı açıklamada, mülteci ve düzensiz göçmenlerin üçüncü ülkelere yollanmasına Komiserliğin şiddetle karşı çıktığı belirtilirken “Bu tür eylemler, sığınma temin etme sorumluluğundan kaçmak ve Mülteci Sözleşmesi’ne aykırı davranmaktır.” ifadesi yer aldı.

Savaş, çatışma ve siyasi takipten kaçan insanların merhamet ve empatiye ihtiyacı olduğu vurgulanarak “Bu kişiler, ticaret eşyası gibi davranılıp işlem görmek için dışarı gönderilemez.” denildi.

İngiltere’nin, ülkeye sığınma talebinde bulunanlara koruma sağlamakla yükümlü olduğu ve alınan bu kararın, milyonlarca kişinin hayatını kurtaran uluslararası mülteci koruma ilkesini tehdit ettiği belirtildi.

Açıklamada, Komiserlik, İngiltere ve Ruanda’ya söz konusu planı gözden geçirme çağrısında bulundu.

İngiltere’nin düzensiz göçmenleri Ruanda’ya yollama planı

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, dün, ülkeye yasa dışı yollardan giren göçmen veya mültecilerin Ruanda’ya yerleştirileceğini duyurmuştu. Plana, muhalefetin yanı sıra sivil toplum kuruluşları sert tepki göstermişti. Bu kapsamda hükümet, mülteci başvurusu başarılı olanlara Ruanda’da çalışma, yaşama, sağlık ve eğitim gibi tüm haklarının olduğu 5 yıllık destek paketi sağlayacak. Başvuruları kabul edilmeyenler ise yine göçmen statüsü alabilecek veya kendi ülkelerine ya da oturum hakkına sahip oldukları başka bir ülkeye gönderilebilecek.

İngiltere’nin önceki yıllarda sığınmacıları başvuruları onaylanana kadar üçüncü ülkelere göndermeyi planladığı gündeme gelmiş, adı geçen İngiliz sömürgeleri Man Adası ve Cebelitarık yönetimleri, herhangi bir sığınmacıyı kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. Ayrıca sığınmacıların İngiltere’den 4 bin mil uzaklıktaki diğer bir sömürgesi Ascension Adası’na göndermeyi planladığına dair haberler, geçen sene basına sızmıştı. İngiltere’nin Gana ve Arnavutluk ile de daha önce benzer anlaşmalar yapmaya çalıştığı fakat başarısızlıkla sonuçlandığı gündeme gelmişti.

Dün Ruanda ile yaptığı anlaşma sonrası İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bu ülkenin göçmenleri karşılama ve entegre etme konusundaki siciliyle dünya çapında tanınan “güvenli bir ülke” olduğunu savundu. Ruanda’daki gözaltı merkezlerinde kötü muamele ve işkence raporları olduğu eleştirilerine ise Johnson, son yıllarda Ruanda’nın “tamamen dönüştüğünü” iddia etti.

İngiltere neden Ruanda’yı seçti?

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *