Abramovich neden ABD’nin yaptırım listesinde değil?

Abramovich neden ABD’nin yaptırım listesinde değil?

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Rus oligark Abromovich’in ABD’nin yaptırımlarının dışında tutulmasını Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin istediğini iddia etti. Avrupa Birliği ve İngiltere’nin yaptırım listesinde bulunan Abramovich’in iki yatı da Türkiye’de bulunuyor.

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberinde Rus milyarder Roman Abramovich’in Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşmelerde konu edildiği bildirildi.

Yaptırımlardan muaf tutulmasını Zelenskiy istedi iddiası

Habere göre Zelenskiy, Putin’le arasında arabuluculuk yapabilme potansiyeli dolayısıyla ABD’den Abramovich’i yaptırım listesine almamasını istedi. Beyaz Saray bunun üzerine yaptırım listesini hazırlayan Hazine Bakanlığına ulaşarak listede Abramovich’in ve şirketlerinin yer almamasını sağladı.

ABD’nin listesinde yer almıyor ama arabuluculuk yaptığına dair işaret de yok

Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından yaptırım listesine alınan Rus oligark Abramovich’in, ABD’nin yaptırım listesinde yer almamasının Zelenskiy’den Biden’a gelen bu taleple ilişkili olduğu ileri sürülen haberde, Abramovich’in halihazırda böyle bir arabuluculuk görevi üstlenip üstlenmediğinin ise bilinmediği belirtildi.

Konuyla ilgili olarak Beyaz Saray ve Hazine Bakanlığından herhangi bir açıklama yapılmadı.

ABD yönetimi, AB ile koordineli şekilde önceki hafta çok sayıda Rus oligarka yaptırım kararı almış ve bu kişilerin mal varlıkları dondurulmuştu.

Roman Abromovich aslen yahudi

24 Ekim 1966 tarihinde Rusya’nın Saratov şehrinde dünyaya geldi. Roman Abramovic aslen Yahudidir. 3,5 yaşında babasını, 4 yaşında ise annesini kaybetti. Ebeveynlerinin yaşamını yitirmesinin ardından amcasının yanında yaşamaya başladı, fakat daha sonra yetimhaneye verildi.

Lisans eğitimini Moskova Hukuk Akademisi’nde tamamladı. Moskova Taşımacılık Enstitüsü’nde kısa bir süre eğitim gördü. Yetişkin olunca Ukhta şehrinde sanayi enstitüsünde çalışmaya başladı. İş hayatına 1992 yılında başladı. 1995 yılına kadar 5 şirket kurdu. Oyuncak üretimi yaptı. Özellikle ucuz plastik ördekler, çocukları sevindirmek isteyen yoksul kesimde büyük ilgi gördü.

1990’lı yılların ortalarında dolar milyarderi oldu. 1999 yılında Rusya Meclisi’nde milletvekili oldu. 2000-2008 yılları arasında, Rusya sınırları içinde yer alan Çukotka Özerk Bölgesi’nde valilik yaptı. Yoksul kesimin yaşadığı bölgede ‘Umut Direği’ adlı bir sosyal yardım projesi başlattı. Toplanan parayla burada kolej, hastane, kreş ve otel yaptırdı. Havaalanı ve okullar yenilendi. Abramoviç’in Putin’le geliştirdiği iyi ilişkiler daha da büyümesinin önünü açtı. Bugünkü servetinin temellerini atan ise Berezovski ile 1994 yılında kurduğu petrol şirketi Sibneft oldu. Şirketin büyük miktardaki hisselerini 19 milyon dolara tartışmalı bir biçimde satın alan Abramoviç 2005 yılında Sibneft’teki yüzde 72 hissesini 13.1 milyar dolara Gazprom’a sattı.

Roman Abramovic, 2018 yılında İsrail, 2021 yılında Portekiz vatandaşı oldu. 2019 yılının Forbes listesine göre 12,9 milyar dolar olarak tahmin edilen servetiyle Roman Abramovic; dünyanın 120. en zengin kişisi, Rusya’nın en zengin 11. kişisi, İsrail’in 2. en zengin kişisi, Portekiz’in en zengin kişisi.

2006 yılında Antalya’nın Kundu bölgesinde beş yıldızlı bir otel ve İzmir’in Çeşme ilçesindeki Çiftlikköy bölgesindeki Kum Beach’i satın aldı.

Son 20 yılda Rusya, ABD, İngiltere, Portekiz, Litvanya, İsrail ve başka yerlerdeki Yahudi davalarına 500 milyon dolardan fazla katkı sağladı. (cumhuriyet)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *