ABD’den dünyaya: Ukrayna’da çok uzun ve zor bir yola hazırlanın

ABD’den dünyaya: Ukrayna’da çok uzun ve zor bir yola hazırlanın

ABD’nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi, ”Dünyanın (Ukrayna’da) çok uzun ve çok zor bir yola hazırlanması gerek.” dedi.

BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna’da savaşın 12. gününde insani durumu görüştü. ABD’li Büyükelçi Linda Thomas Greenfield, Ukrayna kentlerinin kuşatma ve aralıksız bombardıman altında olduğunu belirterek, hastanelerin ihtiyaçlarının tükendiğini, yiyeceklerin azaldığını ve sivil kayıplarının arttığını söyledi.

Rusya’ya derhal engelsiz insani erişime izin vermesi çağrısı yapan Thomas Greenfield, ” Son iki hafta bize Ukrayna halkının pes etmeyeceğini, Rusların çoğunun ise bu savaşa karşı olduğunu gösterdi ama maalesef Putin kimseyi dinliyor gibi görünmüyor ve dünyanın (Ukrayna’da) çok uzun ve çok zor bir yola hazırlanması gerek.” dedi.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Direktörü Catherine Russell, konseye brifinginde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başladığı 24 Şubat’tan bu yana en az 27 çocuğunun hayatını kaybettiğini, 42 çocuğun ise yaralandığını söyledi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths ise çatışmaların yaşandığı kentlerde sivillerin ayrılabilmesi ve aynı zamanda insani yardımların ulaştırılabilmesi için güvenli koridorlar oluşturulması çağrısı yaptı.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia ise Ukrayna’yı sivillerin Rus topraklarına geçmesini engellemekle suçladı.

BM’ye göre Ukrayna’da 24 Şubat’tan bu yana 1207 kişi öldü ve yaralandı, ülkeden ayrılanların sayısı ise 1 milyon 700 bini geçti.

Rusya, dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi oldu

Küresel yaptırım izleme veri tabanı Castellum.ai’nin verilerine göre, Rusya 22 Şubat’tan itibaren 2 bin 778 yeni yaptırıma maruz kaldı. Böylece Rusya’ya uygulanan yaptırımların sayısı toplam 5 bin 530’u aştı.

Rusya bu sayıyla, 3 bin 616 yaptırımın uygulandığı İran’ı, 2 bin 608 yaptırıma maruz kalan Suriye’yi ve 2 bin 77 yaptırımın uygulandığı Kuzey Kore’yi geride bıraktı. Dünyada en çok yaptırımın uygulandığı ülkeler sıralamasında 651 yaptırımla Venezuela, 510 yaptırımla Myanmar ve 208 yaptırımla Küba da yer aldı.

Rusya’ya yönelik 22 Şubat’tan itibaren en çok yaptırım kararı alan ülke, 568 yaptırımla İsviçre oldu. İsviçre’yi 518 yaptırımla Avrupa Birliği (AB), 512 yaptırımla Fransa, 454 yaptırımla Kanada ve 413 yaptırımla Avustralya takip etti. ABD de ise bu tarihten itibaren Rusya’ya yönelik 243 yaptırım kararı aldı. Söz konusu tarihten itibaren Rusya’ya yönelik yaptırımların 2 bin 427’si bireylere uygulanırken, 343’ü kuruluşları, 6’sı gemileri ve ikisi uçakları hedef aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat’ta Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamıştı. Putin’in söz konusu kararına tepki olarak Batılı ülkeler 22 Şubat itibarıyla Rusya’ya yönelik ilk yaptırım kararlarını açıklamaya başlamıştı.

Rusya Başkanı Putin, 24 Şubat’ta ise Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmuştu. Ukrayna’ya yönelik saldırının resmen başlamasıyla Batı ülkeleri, Rusya’ya ağır ekonomik bedel ödetmek için özellikle finans, enerji ve ulaşımla birlikte ticaret ve bireysel kısıtlamaları da içeren çok sayıda yaptırımı yürürlüğe koymuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *