NATO: Ukrayna’ya asker gönderme planımız yok

NATO: Ukrayna’ya asker gönderme planımız yok

Rusya saldırısına ilişkin olarak, Kuzey Atlantik Konseyi toplandığını bildiren NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Ukrayna’ya asker gönderme planımız yok” dedi. NATO devlet başkanları zirvesinin ise bu akşam toplanmaya karar verdiği bildirildi.

NATO’dan yapılan yazılı açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tamamen haksız ve sebepsiz olan korkunç saldırısını mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz.” ifadesi kullanıldı.

“Belarus’un da bu saldırıya olanak sağladığı için” kınandığının belirtildiği açıklamada, saldırının uluslararası hukukun ve Rusya’nın taahhütlerinin ciddi bir ihlali olduğu vurgulandı.

Açıklamada, NATO’nun Ukrayna halkının ve onun meşru, demokratik olarak seçilmiş başkanının, parlamentosunun ve hükümetinin yanında olduğu, Ukrayna’nın karasuları da dahil olmak üzere uluslararası kabul görmüş sınırları içinde toprak bütünlüğü ve egemenliğine tam destek verdiği iddia edildi.

“Rusya’yı askeri harekatını derhal durdurmaya, Ukrayna içindeki ve çevresindeki tüm güçlerini geri çekmeye, uluslararası insancıl hukuka tam olarak uymaya ve ihtiyacı olan herkese güvenli ve engelsiz insani erişim ve yardıma izin vermeye çağırıyoruz.” denilen açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeleri tanıma kararı da şiddetle kınandı.

Açıklamada, Rusya’ya “en güçlü şekilde, seçtiği şiddet ve saldırganlık yolundan geri dönme” ve Rusya liderlerine, “eylemlerinin sonuçlarının tüm sorumluluğunu üstlenme” çağrısı yapılarak, “Rusya çok ağır bir ekonomik ve siyasi bedel ödeyecek. NATO, ilgili paydaşlar ve AB de dahil olmak üzere diğer uluslararası örgütlerle yakın iş birliği içinde olmaya devam edecektir.” denildi.

‘Müttefiklerimiz için tüm önlemleri almaya devam edeceğiz’

Rusya’nın eylemlerinin Avrupa-Atlantik güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturduğunun altının çizildiğini açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“NATO, tüm müttefiklerin güvenliğini ve savunmasını sağlamak için gerekli tüm önlemleri almaya devam edecektir. İttifak’ın doğu kısmına ek savunma kara ve hava kuvvetlerinin yanı sıra ek deniz varlıkları yerleştiriyoruz. Güçlerimizin tüm olası durumlara yanıt verme hazırlığını artırdık.

Bugün Washington Antlaşması’nın 4’üncü maddesi kapsamında istişarelerde bulunduk. Tüm müttefikleri korumaya yönelik savunma planlamamız doğrultusunda, İttifak genelinde caydırıcılığı ve savunmayı daha da güçlendirmek için ek adımlar atmaya karar verdik.”

Kuzey Atlantik Konseyi toplandı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Rusya, Ukrayna’ya saldırmıştır. Bu acımasız bir savaş eylemidir.” dedi. Aylardır yaptıkları uyarıların gerçeğe dönüştüğünü savunan Stoltenberg, “Kıtamızdaki barış bozulmuştur. Şu anda Avrupa’da savaş vardır.” diye konuştu.

Kuzey Atlantik Konseyi’nin Washington Anlaşması’nın 4. maddesi gereğince istişareler için toplandığı bilgisini veren Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı hava, kara ve füze saldırıları düzenlediğini, askeri altyapıyı ve büyük kent merkezlerini hedef aldığını söyledi. Stoltenberg, “Bu kasıtlı, soğukkanlı ve uzun süredir planlanan bir işgaldir.” ifadesini kullandı.

‘NATO müttefikleri Ukrayna’nın işgalini kınadı’

Rus liderlerin can kayıplarının sorumlusu olduğunu belirten Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Ukrayna’nın işgalini en kuvvetli şekilde kınadığını bildirdi.

Rusya’ya bir kez daha güçlerini Ukrayna’dan çekme ve diplomasi yolunu seçme çağrısı yapan Stoltenberg, “NATO’nun ana görevi tüm müttefikleri korumak ve savunmaktır. Yanlış hesaplara ve yanlış anlaşılmalara yer yoktur. Bir müttefike saldırı tüm ittifaka yapılmış sayılacaktır. Bu, bizim toplu güvenliğimizin garantisidir. Kuzey Atlantik Konseyi, Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Orgeneral Tod D. Wolters’ın talebiyle bugün savunma planlarımızı aktif hale getirme kararı almıştır. Bu, kriz boyunca müttefik ülkeleri korumak için tedbirli ve savunmaya yönelik bir adımdır, NATO Mukabele Kuvveti dahil olmak üzere kabiliyet ve imkanları gerektiğinde gereken yerlere göndermeyi de kapsamaktadır.” dedi.

Stoltenberg bölgedeki asker sayısı hakkında net rakam vermedi

Stoltenberg, son haftalarda Doğu Avrupa’da binlerce askerle varlığın kuvvetlendirildiğini, en az 100 savaş uçağı ve 120 savaş gemisinin yüksek hazırlık seviyesinde bulunduğunu söyledi.

NATO anlaşmasının 5. maddesi gereğince müttefikleri korumak için gereken her şeyi yapacağını ileri süren Stoltenberg, “İzlenecek yolu belirlemek üzere NATO liderlerini yarın sanal zirve toplantısına çağırdım.” dedi.

‘Otoriter rejimlere karşı demokrasiyi korumaya devam edeceğiz’

Stoltenberg, NATO’nun otoriter rejimlere karşı özgürlük ve demokrasiyi korumaya devam edeceğini, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın kararlılık içinde karşılık vermesi gerektiğini vurguladı.

“Ukrayna’ya asker gönderme planımız yok”

Stoltenberg, NATO’nun, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi nedeniyle sabah saatlerinde yaptığı konsey toplantısının ardından da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

NATO’nun doğu kanadındaki varlığını binlerce asker yığarak artırdığına değinen Stoltenberg, bunun müttefiklerden birine yönelik saldırının tüm İttifak’ın tepkisini tetikleyeceğinin açık bir mesajı olduğunu söyledi.

Stoltenberg, yığınağı bir çatışmayı kışkırtmak değil önlemek için yaptıklarını iddia ederek, Rusya’nın saldırısının sürpriz değil, NATO istihbaratının tahminleri dahilinde olduğunu öne sürdü.

Rusya’yla diyalog yolunun açık olup olmadığı sorusuna Stoltenberg, “Rusya, siyasi çözümün kapısını kapattı.” yanıtını verdi.

‘Ukrayna’da NATO gücü yok’

Stoltenberg, Ukrayna içerisinde NATO gücünün bulunmadığının altını çizerek, böyle bir plan olmadığını, savaşın NATO topraklarına yayılmasını önlemek için savunma planlarını devreye soktuklarını vurguladı.

“Ukrayna’nın Türkiye’ye ‘Boğazları Rusya’ya kapatın’ çağrısı”yla ilgili soruyu Stoltenberg, “Bugünkü toplantıda bunlar konuşulmadı. Türkiye elbette bir NATO müttefikidir. Boğazlar söz konusu olduğunda Türkiye’nin özel bir rolü var.” diye yanıtladı.

NATO Devlet Başkanları Zirvesi bugün toplanacak

T.C. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları, Ukrayna’daki gelişmeler kapsamındaki güvenlik durumunu görüşmek üzere bugün telekonferans yoluyla bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı NATO Olağanüstü Zirvesi’nde, liderler, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesini ve son gelişmeleri ele alacağı toplantı bu akşam saat 17.00’da yapılacak.

Zelenskiy: Kimse bizim için savaşmak istemiyor

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *