Kaddafi ve Hafter’e seçim izni

Kaddafi ve Hafter’e seçim izni

Libya’da mahkeme, ülkenin doğusundaki güçlerin lideri Halife Hafter’in adaylığına yapılan itirazı reddederek seçimlere katılmasının önünü açtı.

Trablus merkezli Libya el-Ahrar televizyon kanalının haberine göre, Trablus Temyiz Mahkemesi Hafter’in adaylığı hakkında Zaviye Mahkemesi İtiraz Komisyonuna yapılan itirazı değerlendirerek sonuca bağladı. Mahkeme heyeti tarafından yapılan değerlendirme sonucunda söz konusu itirazın reddedilmesine karar verildi.

Halife Hafter’in, 24 Aralık’taki başkanlık seçimleriyle ilgili adaylık başvurusuna yapılan itiraz, 30 Kasım’da Zaviye Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Kabul edilen itirazın şimdi reddedilmesi ise siyasi gerekçelere dayanıyor.

Seyfülislam da aday

Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi de geçen ay Libya Yüksek Seçim Kurulu tarafından 25 Kasım’da adaylıktan çıkarılmış, daha sonra Seyfülislam’ın Temyiz Mahkemesine yaptığı, adaylıktan çıkarılmasına itirazı, geçtiğimiz günlerde kabul edilerek, seçimlere girmesinin önü açılmıştı.

Başkanlık seçimleri için en güçlü 3 isim olarak kabul edilen Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, devrik lider Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam ve Halife Hafter’in adaylıklarına yapılan itirazlar reddedilerek, seçim için önleri açılmış oldu.

Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonunun adaylarla ilgili nihai listeyi yayınlamasının ardından yarışa katılacak isimler netleşecek.

Tartışmalı seçimler

Libya’da seçimler için zaman daralırken, Temsilciler Meclisi (TM) ve Devlet Yüksek Konseyinden oluşan taraflar, başkanlık ve parlamento seçimlerinin hukuki altyapısını belirleyecek kanunda bugüne kadar uzlaşamadı.

TM Başkanı ve ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Hafter’in siyasi müttefiki Akile Salih, 8 Eylül’de tek taraflı şekilde başkanlık seçimlerine ilişkin bir kanun çıkardığını açıklamıştı.

Salih’in Mecliste oylamaya sunmadan ve Devlet Yüksek Konseyine başvurmaksızın çıkardığı bu kanun, Konsey tarafından reddedilmişti.

TM, 4 Ekim’de tek taraflı çıkardığı bir başka kanunla, parlamento seçimlerinin başkanlık seçimlerinden bir ay sonra yapılacağını duyurmuştu.

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020 toplantılarında, her iki seçimin de 24 Aralık’ta yapılmasına karar verilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *