Vergi Konseyi’nde kimler yer aldı?

Vergi Konseyi’nde kimler yer aldı?

Vergi Konseyi yeniden faaliyete geçirilirken, konseyde bazı bölümlere üye olarak bazı holding başkanları ile büyük holdinglerden isimlerin atanması dikkat çekti. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, uzun süredir çalışmayan Vergi Konseyi’ni yeniden oluşturdu. Ülkenin vergi politikalarına yön veren tavsiyelerde bulunacak konseye çok sayıda uzman ve akademisyen ile sivil toplum kuruluşu temsilcisi alındı.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Konseye, “müteşebbis üye” adı altında ise Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir, aynı zamanda Varlık Fonu üyeliğine atanan Tosyalı Holding Başkanı Fuat Tosyalı ve FİBA Holding Başkanı Murat Özyeğin getirildi.

Ayrıca Sivil Toplum Üyeleri arasında, Tüsiad, Koç Holding ve Sabancı Holding’den bazı isimler de yer aldı.

Muhalefetten tepki

Konseye hükümete yakın iş insanlarının alınması muhalefet partilerinde sert eleştiriye neden oldu. CHP ve İYİ Parti’nin vergi kurmayları, konseye seçilen patronların halkın değil kendi çıkarları için çalışacakları iddiasında bulundular.

Gelirler eski Genel Müdürü ve CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, kamu ihalelerinden büyük pay alan, teşviklerden yararlanarak vergi ödemeyenlerin Vergi Konseyi’ne üye alınmasıyla, konseyin zenginlerden vergi alma konusunu tartışamayacağını söyledi.

Vatandaşın kara kışa girerken doğalgaz ve elektrik vergilerinde indirim beklediğini ancak patron üyelerin vatandaşın halinden anlamayacağını belirten Hamzaçebi, “Bir kişiyi hem Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi yapacaksınız hem de Vergi Konseyi’ne alacaksınız. Bir kişiye hem dünya kadar kamu ihalesi vereceksiniz, yetmedi Futbol Federasyonu Başkanı yapacaksınız, o da yetmedi Vergi Konseyi’ne alacaksınız. İktidarın kafasında hep aynı işadamları var. Bu konseye ‘Yandaşlardan Vergi Almama Konseyi’ demek daha doğru olur” dedi.

İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta, konseye bürokratlığı döneminde katılıp güzel işler yaptıklarını ancak toplumda farklı imajları olan patronların üye olduğu konseyden güzel işlerin çıkamayacağını söyledi.

Müteşebbis denilerek konseye alınan bazı isimlerin toplum açısından muteber olmadığını ifade eden Usta, “Bu isimler iş dünyasına haksızlıktır. Bunlar iş dünyası yerine kendi bireysel menfaatlerini öne çıkaracaklardır. Konsey bu isimlerle zedelendi” dedi. Erhan Usta, seçilen isimlerle konseyin itibarsızlaştırıldığını belirtirken, “Pandemi döneminde tüm esnaf sıkıntıdayken büyük vergi avantajlarının sağlandığı İstanbul Havalimanı’nın patronu şimdi de Vergi Konseyi’ne alınmış. Vergi avantajlarından, vergi muafiyetlerinden en çok bu isimler yararlanıyor. Memlekette müteşebbis mi kalmadı? Bunlar Cumhurbaşkanı’na çok yakın isimler. Bunlar ‘Cumhurbaşkanımız böyle istiyor’ deyip konseyden karar çıkartabilirler. Bu yapıyla bu konseyden ortak akıl çıkmaz, talimat çıkar” dedi.

Vergi Konseyi’nin internet sitesinde, “kamu yönetiminin güven duyduğu ve yakın çalıştığı bir kurum olma” hedefinin belirlendiği yazıldı. Toplam 65 isimden oluşan Vergi Konseyi belirli dönemlerde toplanarak hükümetin oluşturacağı vergi politikaları konusunda görüş bildirecek. Konseyin her toplantısında üyelere 180 TL ila 540 lira huzur hakkı verilecek. Bir üyeye ayda en fazla 2 bin 160 lira ödenecek.

Vergi Konseyi

Ekonomi yönetimi tarafından açıklanan ekonomi paketlerinde yer alan vergi reformlarının hayata geçirilmesi için, bir dönem oldukça etkin kullanılan Vergi Konseyi yeniden canlandırılıyor. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı, konseyin yapısını baştan aşağı yeniledi.

Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe’nin haberinde ise Varlık Konseyi’ne ilişkin ayrıntılar şöyle sıralandı:

Onursal Başkanlığını Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yürüttüğü Vergi Konseyi’nin Başkanlığına, daha önce MASAK Başkanlığı da yapan Dr. Genç Osman Yaraşlı getirildi.

İcra Kurulu

Dr. Genç Osman Yaraşlı-Vergi Konseyi Başkanı, Hasan Kaymak-Vergi Konseyi Genel Sekreteri, Abdülkadir Kahraman-YMM, Eray Mercan-YMM, Fevzi Mutlu-Ymm, İdris Şenyurt-GİB Başkan Yardımcısı, Recep Bıyık- PWC YMM, Şaban Erdikler-YMM, Prof. Adnan Gerçek-Uludağ Üniversitesi, Salih Ünal-SMMM, Bekir Baykara-Avukat, YMM

Uzman Üyeler

Abdülkadir Kahraman -YMM,,Ahmet Güneş Söğütlüoğlu-SMM, Ahmet Şahin Savcı-YMM,Behçet Bal-YMM, Bekir Baykara-Avukat/YMM, Can Doğan-Anadolu Grubu Vergi Yönetim Koordinatörü, Eray Mercan-YMM, Fahrettin Özdemirci -İstanbul E. Defterdarı, Fevzi Mutlu-YMM, İdris Şenyurt-GİB Başkan Yardımcısı, İsmail Gerçek-YMM, İsmail Koşy-YMM, Nazmi Karyağdı-YMM, Necmettin Subaş-YMM, Mücahit Altunok-SMMM, Recep Bıyık-YMM, Sakıp Şeker-Ankara YMM Odası Başkanı, Şaban Erdikler-YMM, Vehbi Karabıyık-İstanbul YMM Odası Başkanı, Yılmaz Özel-YMM,

Akademisyen Üyeler

Prof. Dr. Adnan Gerçek-Uludağ Üniversitesi, Prof. Dr. Ersan Öz-Pamukkale Üniversitesi, Prof. Dr. Fatih Savaşan-Sakarya Üniversitesi, Prof. Dr. İdris Sarısoy-Marmara Üniversitesi, Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran-Hacettepe Üniversitesi, Prof. Dr. Nalan Akdoğan-Başkent Üniversitesi, Prof. Dr. Seyfi Yıldız-Kırıkkale Üniversitesi, Prof. Dr. Tekin Akdemir-Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Prof. Dr. Yusuf Karakoç-Dokuz Eylül Üniversitesi, Doç Dr. Ali Değirmendereli-Hacı Bayram Veli Üniversitesi.

Müteşebbis Üyeler

Fuat Tosyalı-Tosyalı Holding, Murat Özyeğin-FİBA Holding, Nihat Özdemir-LİMAK Holding.

Sivil Toplum Üyeleri

Dr. Hakkı Karataş-Deik Baş Ekonomist, Hacı Bayram Tonbul-Memur-Sen Başkan Yardımcısı, Memiş Kütükçü-OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı,Cihat Madanoğlu-TBB Mali Danışma,Sezgin Cüneyt Yeşilkaya-TESK Maliye Ve Vergi Danışmanı, Zeki Kıvanç-TİM Başkan Vekili,Kemal Uzun-TİSK- Koç Holding Vergi Yönetimi Direktörü, Osman Akyüz-TKBB-Genel Sekreter, A. Kartal Usluel-TMB Yönetim Kurulu Üyesi, Serdar Gümüşay- TNB Mali Danışmanı, Fatih Dural-TOBB YMM, Ahmet Turul-TSB Yönetim Kurulu Üyesi, İbrahim Halil Öztop-TSPB Yönetim Kurulu Başkan V., Mehmet Çetin-TÜRK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı, Emre Kartaloğlu-TÜRMOB YMM, Şerafettin Karakış-TÜSİAD-Sabancı Grubu Mali İşler ve Yatırımcı İlişkileri Direktörü, Koray Şerifoğlu-TZOB Muhasebe Müdür V., Cengiz Eroldu-YASED Tofaş CEO.

Kamu Kurumu Üyeleri

Dr. Muhiddin Şahin-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SGK Strateji Geliştirme Başkanı, Serkan Yıkarbaba-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı, Dr. Ali Murat Sürekli-Sanayi ve Teknoloji BakanlığıSanayi Genel Müdür Yrd., Özgür Akif Tel-Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı, Ahmet Can Balak-Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yrd. V., Gökhan Şahin-BDDK Denetim III Daire Başkanı, Kürşad Sait Babuçcu-SPK- Muhasebe Standartları Daire Başkanı, Ebru Uzun-TCMB Bütçe ve Finansal Raporlama Genel Müdür Yardımcısı, Mehmet Kağan Saygılı-Strateji ve Bütçe Başkanlığı -Merkezi Yönetim ve Mahalli İdareler Maliye Politikaları Dairesi Başkanı, Ali Ersoy-Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu İkinci Başkan, Yakup Akalp-Borsa İstanbul Muhasebe Finansman Direktörü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *