“Dinler arası diyalog” projesinde Fetö’nün yer almasına tepki

“Dinler arası diyalog” projesinde Fetö’nün yer almasına tepki

Hıristiyan cemaatlerce başlatılan, Berlin Yahudi cemaatinin de katıldığı “ibadethanelerin bir arada olacağı” “House of One” ismi verilen projede, Fetö kuruluşu Forum Diyalog’un yer almasına tepki gösteren Türkiye, “Müslümanların hakiki temsilcilerine” yer verilmesini istedi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Yahudi, Hristiyan ve Müslüman cemaatlerinin aynı çatı altında ibadethanelerinin ve eğitim yerlerinin olacağı ve aynı zamanda farklı görüşten insanların bir araya geleceği bir buluşma merkezine de sahip olacak “Bir Ev” (House of One) adlı proje binasının temel atma töreni dün yapıldı.

DW’nin haberine göre, 47 milyon euro toplam bütçe öngörülen projeye Federal Alman Hükümeti 20 milyon, Berlin Eyalet Hükümeti de 10 milyon euro ile destek veriyor. Toplanan özel bağış ve yardımların da 10 milyonu bulduğu bildirildi. Kalan yaklaşık sekiz milyonun da toplanacak bağışlarla tamamlanması hedefleniyor.

Berlin’deki Aziz Petri ve Aziz Marien cemaatlerinin girişimi ile ortaya çıkan projede Berlin Yahudi Cemaati ile haham eğitimi veren Abraham Geiger Koleji de yer alıyor.

Müslüman tarafı temsilen ise projede Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Forum Dialog adlı dernek bulunuyor. Bu sebepten dolayı, projeye Türkiye’den sert eleştiriler geliyor.

Fetö’ye tepki gösteren Türkiye, “Müslümanların hakiki temsilcilerine yer verin” dedi

Dışişleri Bakanlığı, “FETÖ Terör Örgütünün Dâhil Edildiği Berlin’de Temeli Atılan “House of One” Projesi Hk.” başlığı ile yayımladığı açıklamasında, Fetö’nün dahil edilmesine tepki gösterdi. Türkiye, Müslüman toplumunun beklentisinden söz ederek, “sözkonusu örgütün yerine Müslümanların hakiki temsilcilerine yer verilmesinin sağlanmasını” istedi.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

“Türkiye’nin ve Almanya’daki Türk ve Müslüman toplumunun bütün itirazlarına rağmen FETÖ terör örgütünün dahil edildiği bugün Berlin’de temeli atılan “House of One” projesi, üç dini biraraya getirmeye değil, ancak ayrıştırmaya ve bir terör örgütünün meşrulaştırılmasına ve desteklenmesine hizmet eder.

İslam dinini kendi karanlık gündemi doğrultusunda tahrip ve istismar eden ve sayıca da Almanya’daki Müslümanları hiç bir şekilde temsile haiz olmayan FETÖ terör örgütü dahil oldukça bu ibadet evinin Almanya’daki Türk ve Müslümanlar için bir değeri ve anlamı olmayacaktır. Temennimiz, yapılan bu vahim yanlıştan fazla zaman geçirilmeden dönülmesi ve projede Alman kamuoyunda da şaibeli ve şüpheli faaliyetleri dolayısıyla gerçek yüzü giderek daha iyi anlaşılmakta olan sözkonusu örgütün yerine Müslümanların hakiki temsilcilerine yer verilmesinin sağlanmasıdır. Esasen Almanya’daki Türk ve Müslüman toplumunun temel beklentisi de bu yöndedir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *