Avrupa Parlamentosu’nun ‘ülkücü hareket’ çağrısı

Avrupa Parlamentosu’nun ‘ülkücü hareket’ çağrısı

Avrupa Parlamentosu raporunda ‘Ülkücü hareketin Avrupa’da yasaklanması için inceleme başlatılması’ ifadesine Türk Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bilgiç’ten yazılı yanıt geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, “Söz konusu yazımın, ifade ve fikir özgürlüğünün savunucusu olması gereken AP’nin nasıl bir çelişki ve önyargı içinde olduğunu gözler önüne serdiğini” belirtti. Tanju Bilgiç’in yazılı açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Sözkonusu yazım, ifade ve fikir özgürlüğünün savunucusu olması gereken Avrupa Parlamentosu’nun (AP) nasıl bir çelişki ve önyargı içinde olduğunu gözler önüne sermektedir. Bazı AB üye ülkelerinde ifade ve gösteri özgürlüğü altında terör örgütü PKK/PYD/ YPG ve FETÖ uzantısı derneklerin faaliyetlerine müsamaha edilirken, ülkemizdeki köklü siyasi bir partiyle ilişkili olduğu belirtilerek yasal bir hareketin AB terör örgütleri listesine eklenmesi için çağrıda bulunmak ve bulundukları ülkelerde yasal olarak faaliyet gösteren derneklerini yasaklamayı önermek ancak bir akıl tutulması ile açıklanabilir. Irkçılık ve faşizm batı siyasi jargonuna ait olup, Türkiye’deki milliyetçilik anlayışıyla bu siyasi çizgiyi karıştırmamak gerekmektedir.

Özellikle, Türkiye aleyhtarı Ermeni diyasporası, PKK ve FETÖ çevreleri tarafından uydurulan ve Batılı siyasetçiler tarafından da iç siyasette istismar için kullanılan bu tür iftiralar kabul edilemez.

Rapor’da ülkemiz hakkındaki gerçekdışı iddialara yer verilmesinin yanısıra, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına yönelik yapılan bu çağrılar, AP’nin gerçeklikten ve Avrupa değerlerinden ne kadar ayrıldığının bir diğer göstergesidir.”

Raporda ne denmişti?

Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunda Ülkücü hareketin (Bozkurtlar) “AB terör örgütleri listesine eklenmesi” fikrini ilk kez gündeme alınırken, AP Türkiye raportörü İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor tarafından hazırlanan rapora bu amaçla bir madde eklendi.

‘Irkçı ve aşırı sağcı’ olarak tanımlanan Ülkücü hareketin “Sadece Türkiye değil aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde de kaygı verici şekilde ilerlediği” görüşü savunuldu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *