Süveyş Kanalı’ndaki tıkanıklık açılamadı

Süveyş Kanalı’ndaki tıkanıklık açılamadı

Küresel ticaretin önemli geçiş noktalarından Süveyş Kanalında, Çin’den Hollanda’ya yük taşıyan 400 metrelik bir gemi iki gün önce kıyıya çarpıp kanala sıkışmıştı.

Firmanın sahibi Shoei Kisen, geminin Mısır’daki Süveyş Kanalı‘nda karaya oturması sonucu, seyrüseferin aksamasından doğrudan etkilenen gemilerin operatörlerinden özür diledi.

Geminin yeniden yüzdürülmesine yönelik girişimlerin “zorluklarla karşılaştığını” kabul eden Japon firma, yerel otoriteler ile geminin operatörü firmanın iş birliği halinde tüm çabanın gösterileceğini bildirdi.

Shoe Kisen’in sahibi olduğu ve Tayvanlı “Evergreen” firmasınca işletilen 400 metre uzunluğundaki yük gemisi 24 Mart’ta kanal yolunda yakalandığı kum fırtınası sonrası rotadan çıkıp, kıyıya çarparak kanalda sıkışıp kalmıştı.

Kamu yayıncısı NHK’nın haberine göre çok sayıda çekici römorkör ile hafriyat makinası, geminin oturduğu bölgeden hareket ettirilerek yeniden seyrine dönmesi için çaba gösteriyor.

Geminin dar kanalda enlemesine sıkışarak geçiş yolunu kapatması sonucu kanalda deniz trafiği tamamen durdu. Japonya’nın en büyük tersanelerinden kabul edilen Ehime eyaletindeki Imabari Shipbuilding tarafından 2018’de üretilen 400 metre uzunluğunda, 59 metre genişliğinde ve 224 bin ton ağırlığındaki “The Ever Given” konteyner gemisinin Çin’den yola çıkarak Hollanda’ya gitmekte olduğu öğrenilmişti.

Her yıl yaklaşık 18 bin geminin geçtiği, Asya ve Avrupa arasında ticari gemilerin en önemli güzergahlarından Süveyş Kanalı, dünyanın en önemli su yollarından biri olarak gösteriliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *