28 Şubat’ı anlatan ‘Tanık’ belgeselinin galası yapıldı

28 Şubat’ı anlatan ‘Tanık’ belgeselinin galası yapıldı

28 Şubat postmodern darbe sürecinde yaşananları konu alan “Tanık” adlı belgeselin galası yapıldı İstanbul Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi. 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde çekimleri yapılan ve başörtülü gençler üzerinden darbenin anlatıldığı film ilk kez izleyiciyle buluştu. Galada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gönderdiği mesaj ile, Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu’nun mesajı okundu.

Gecede, Ak Partili Ravza Kavakçı Kan’ın konuşması dilendi. Kan, “28 Şubat’ta irtica hepimizdik. Başımızı örtüp örtmemek fark etmiyordu. Kadın veya erkek olmak fark etmiyordu. Benim doğduğum Türkiye’de kendi değerlerinizle, bugünün Türkiye’sinde bizi biz yapan zenginliğimiz olarak düşündüğümüz farklı özelliklerinizle ben de burada eşit vatandaş olmak istiyorum, ben de varım diyorsanız irticaydınız.” dedi.

Kan, “Ekonomiye yapılan bir darbeydi. İnsanların hayallerine yapılan darbeydi, geleceklerinin, geleceğe dair ümitlerinin üzerinden tankların yürümesiydi 28 Şubat, elhamdülillah o günler geride kaldı.” diye konuştu.

‘Bu ilk belgeselimiz, Kudüs ve Doğu Türkistan’ı da anlatacağız’

Belgeselin yapımcı ve senaristi Kerem Tekinalp ise genç bir ekiple 8 aydır gece gündüz çalışarak belgeseli hazırladıklarını anlattı. Bir amaç ve gaye ile çalıştıklarını ifade eden Tekinalp, “28 Şubat geldi geçti ama izleri kaldı. Biz İstanbul Üniversitesi’nde çekimlerimizi yaparken ablalarımız bugün üniversiteye girerken bile hala o sıkıntıları yaşıyorlardı. Biz onların duygularına biraz tercüman olmak istedik. 28 Şubat aslında bir mağduriyet silsilesi değildir, 28 Şubat başlı başına bir mücadele silsilesidir. Bugün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da önderliğinde biz gençler olarak burada bu çalışmayı yaptık 28 Şubat mücadeledir diyoruz. Bu daha bizim ilk belgeselimiz, 28 Şubat’ı, Kudüs’ü ve Doğu Türkistan’ı da bu 20-30 kişilik genç ekip olarak anlatacağız.” diye konuştu.

Daha sonra, “Şahitlerin Dilinden 28 Şubat” başlıklı “Tanık” adlı belgesel izlendi.

Belgeselde emeği geçenlere, içinde 28 Şubat’taki başörtülü öğrencileri simgeleyen karanfil çiçeği bulunan tablolar hediye edildi.

Senaryo Demet Tezcan’ın kitabından uyarlandı

“Tanık” belgesel filminin senaryosu, 28 Şubat’ta yaşananları mağdurların dilinden anlatan yazar Demet Tezcan’ın “Bin Yıla Azmetmiş Zulüm/28 Şubat 28 Tanık” kitabından uyarlandı.

Yapımcılığını ve senaristliğini Kerem Tekinalp’in üstlendiği filmin yönetmenliğini Bünyamin Bayansal, yönetmen yardımcılığını Ercan Eyigün, görüntü yönetmenliğini ise Emre Pekçakır üstlendi.

Gençlik ve Spor Bakanlığının da sponsoru olduğu belgesel film, Sancaktepe, Ümraniye, Tuzla, Zeytinburnu ve Bağcılar Belediyeleri, Cihnannüma Derneği, Birlik Vakfı, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Kaanlar Gıda’nın desteğiyle hazırlandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *