Bill Gates şimdi de ‘gezegeni kurtarmaya’ odaklanıyor!

Bill Gates şimdi de ‘gezegeni kurtarmaya’ odaklanıyor!

Microsoft’un kurucu ortağı, Amerikalı milyarder hayırsever oldu, yoksulluk ve sağlığa odaklandı; şimdi dikkatini gezegeni kurtarmaya çeviriyor.

“İklim Felaketi Nasıl Önlenir” başlıklı bir kitap yayınlayan Bill Gates, Euronews’te “Küresel Tartışmalar”ın konuğu oldu. Euronews’ten Jeremy Wilks’in sorularını yanıtlayan Gates, 2050 yılına kadar dünyada sıfır emisyon hedefine ulaşmanın mümkün olduğunu savunuyor.

Euronews: Kitabınızda, birkaç yıl önce pandemilerde olduğu gibi bugün de iklim değişikliği ile aynı noktadaydık diyorsunuz. Yani hazırlıklı olduğumuzu düşünüyoruz, ama gerçekten değiliz. İklim değişikliğiyle ilgili anlamadığımız şey nedir?

Bill Gates (Bill ve Melinda Gates Vakfı Başkanı): “Emisyon kaynakları çok geniş. Bu emisyonları nasıl önleyeceğimizi bulmaya gerçekten başlamadık. Tüm imalat sektörü, hava taşımacılığı, hatta elektrik şebekesini büyütme planları bile bugün yaptığımızdan çok daha fazlasını yapmamızı gerektirecek, buna pek çok yenilik yapmak da dahil. Bu yüzden gençlerin bu amacı önemsemesi harika, bir hedefimiz olması harika, ama kitabım şöyle diyor, plan bunun gibi görünebilir, haydi bir plan organize edelim.”

Euronews: “İklim değişikliğine daha fazla girmeden önce salgına hızlı bir şekilde değinelim. Şimdi bir yıldan fazla oldu. Hala iyi yönetemiyoruz. Buna şaşırdınız mı?”

Bill Gates: “Her ülke birkaç şeyi iyi yaptı ve hata yaptı. Bir sonraki salgına hazır olmadığımızı söyleyen 2015 TED konuşmamı yaptığımda teşhis ve uygulama ve farklı şeyleri nasıl koordine ettiğimizden bahsettim. Aşı beklediğimizden daha hızlı gitti. Vakfımız mRNA teknolojisini destekliyordu, ancak hiçbir aşı yapılmamıştı, bu yüzden en azından bu kısım çok umut verici ve sonunda bu salgını sona erdirecek. ”

Euronews: “Ama bunun yönetimi, politik yönetimi söz konusu olduğunda, büyük bir başarı olmadı. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz? Ve bu bizim için iklim değişikliğiyle başa çıkma noktasında ne anlama geliyor?”

Bill Gates: “Kimse hükümetin mükemmel olmasını beklemiyor. Ancak hükümet genel olarak harika şeyler yapıyor: eğitim, adalet, sağlık. Biz her zaman zorluyoruz çünkü biz vatandaşız ve bunun nasıl geliştiğini görmek istediğimiz hakkında konuşuyoruz. İklim durumunda, çok sayıda yaratıcı politika gerekecek. Politik ses, özellikle de bu gençler, güçlü kalmalı, bu yüzden bunu yapmak için 30 yılımızı kullanıyoruz çünkü zor olacak, ama imkansız değil.”

Euronews: “Ve aşı uygulaması zengin ve fakir, daha zengin ülkeler ile daha fakir ülkeler arasındaki farklılıkları vurguladı. İklim değişikliği muhtemelen aynı şeyi yapacak, değil mi?”

Bill Gates: “Kesinlikle. Bu kadar meşgul olmamın nedeni, Gates Vakfı’nın fakir ülkelerde sağlığa ve oradaki çiftçilere yardım etmeye yönelik yaptığı çalışmaların yıllar geçtikçe tersine dönmesi. Bu yüksek sıcaklıklar, çiftçilerin o kadar fazla büyüyemeyecekleri ve mahsullerinin tükeneceği anlamına geliyor, bu da yetersiz beslenme, göç ve iklim nedeniyle tam bir istikrarsızlığa yol açacak.”

Euronews: “Kitabı okurken, birini iklim değişikliğinin önemi konusunda ikna etmeye çalıştığınız izlenimine kapıldım. Amerikalı politikacılar, Amerikan halkı mı yoksa gerçekten kendinizi iklim değişikliğinin önemi konusunda ikna etmeye mi çalışıyorsunuz? Gerçekten böyle bir hisse kapıldım, iklim değişikliğinin önemini ortaya koymaya çalıştığınızı hissettim ve aslında sorunun ne kadar büyük olduğunu anlamamız nispeten yeni oldu.”

Bill Gates: “2005’te çok sayıda öğrenme seansı başlattım ve 2015’te salgın hakkında bir TED konuşması yaptığım gibi, 2010’da iklim değişikliği hakkında TED konuşması yaptım, çünkü zaten etkilerini, sorunu yaratmak için hiçbir şey yapmayan bu en yoksullar üzerinde olumsuz etkilerini görüyoruz. Kitabı şimdi yazmamın, tam zamanında olmasının nedeni, bunun sorun olduğu konusunda her zaman çok güçlü olan görüşlerimden kaynaklanmıyor. Savunucuların enerjisi nedeniyle, doğru siyasi önceliklerin ve yeniliğe doğru yerinde yönelişin olması olasılığı var. Hatta çelik, çimento ve uçak yakıtı gibi emisyonların sert kısımları üzerinde çalışmak mümkün. Böyle bir şans var. Özellikle bu yıl, iklime karşı programlanan kurtarma fonlarına sahip olduğumuzdan, Glasgow (COP26) toplantısı yaklaşırken, bunun ne kadar zor olacağını, inovasyonun nasıl ilerlediğini ve neyin işe yarayacağını düşündüm. Buna Green Premium diyorum. Kitabı bu tartışmaların bir parçası olarak dikkate almanın tam zamanı olduğunu düşündüm.”

Euronews: “Başkan Joe Biden’a bir örnek göndermenin de uygun bir zaman olduğunu düşünüyor musunuz? Bunu zaten yaptınız mı ve Washington’daki insanlar sizi dinleyecek mi sizce?”

Bill Gates: “Evet, kesinlikle sadece Başkanla değil, aynı zamanda iklim elçisi John Kerry gibi iklim üzerinde çalışan tüm kilit insanlarla da konuştum. İngiltere ile de konferans hakkında konuşmak için çok zaman harcıyorum. Evet, Biden yönetimi ile diyalog çok umut verici.”

Euronews: “Amerikan halkına ne dersiniz, çünkü Amerika, iklime ilişkin daha şüpheci insanların seslerini duyduğumuz bir ülke. Bu kitabın işe yarayacağını düşünüyor musunuz? Yani, açıkçası bunu geniş bir okuyucu kitlesi için yazmışsınız.”

Bill Gates: “Cumhuriyetçiler de dahil olmak üzere, bunu ahlaki neden olarak gören genç insanlar var. Kendi kişisel başarılarının ötesine geçen, önemsedikleri bir şey, emin olmak istedikleri bir şey. Ve taraflar farklı görüşlere sahip, ancak bu, daha çok iklim değişikliği konusunda ne yaptığımızla ilgili, bunun bir sorun olup olmadığı ile ilgili değil. ”

Euronews: “Teknoloji hakkında konuşalım, çünkü bu kitap teknolojinin harika bir incelemesi. Güneş ve rüzgar hakkında konuşuyorsunuz ve bunların nasıl daha ucuz hale geldiğinden bahsediyorsunuz. Ayrıca nükleer hakkında da epeyce konuşuyorsunuz, yeşil aktivistlerin pek de istekli olmadığı bir şey. Sıfır karbonlu bir gelecekte nükleerin orada olması gerektiğini düşünüyor musunuz?”

Bill Gates: “Elektrik sektörü çok daha büyük olacak, çünkü binek otomobiller, binaları ısıtmak ve soğutmak orada olacak. Ve kötü hava dönemlerinde bile güvenilirliği korumak büyük bir sorun olacaktır. Yani, ya depoda elde edemeyeceğimiz bir mucizeye ihtiyacımız var ya da hava durumuna bağlı olmayan bir yeşil kaynağa ihtiyacımız var. Öyleyse, yeni bir neslin, ‘sıfırdan’ bir yaklaşımın maliyeti, güvenliği, atıklarla uğraşmayı, nükleerle ilgili tüm sorunları sağlayıp sağlayamayacağını düşünürsek, bunları çözebilir miyiz?, bunun üzerinde çalışmaya değer, çünkü iklim sorununu çözmek için ona ihtiyacımız olabilir. Ve evet, bence bunu araştırmalıyız. Bunun mevcut nesil reaktörlerle ilgisi yok. Bu, güvenliğin sadece fiziğe dayandığı bir tasarımla ilgili, operatörlerin ne yaptığı veya yapmadığı değil. ”

Euronews: “2050 yılına kadar orada olmalıyız öyle mi? Muhtemelen şu anda sahip olduğumuzdan daha fazla nükleer enerjiye sahip olacağız?”

Bill Gates: “Hayır. Büyük, inanılmaz derecede büyük miktarda elektriği depolamamıza izin veren mucize bir icat elde edersek, iki hafta değerinde olduğu gibi – ki bu, şimdiye kadar yapılmış her pilin 10 katından daha fazla. Bunu elde edersek, o zaman çözüm olarak, yenilenebilir kaynakların yanı sıra depolamaya sahip olabilirsiniz. Ama bu belirsiz olduğu için, bizi 2050’ye kadar sıfır emisyona ulaştıracak her yolu takip etmeliyiz. Ve nükleerle kanıtlanacak çok şey var. Önümüzdeki beş yıldan sonra halk açık fikirli olacak mı? Tamamen yeni bir tasarıma açık fikirli olacaklar mı, olmayacaklar mı?”

Euronews: “Ayrıca, şebekeyi nasıl yönetiyorsunuz? Yani, Amerika Birleşik Devletleri genelinde hava çok güneşli, biliyorsunuz, güneybatıda. Bu gücü ülkenin diğer tarafına ve sınır ötesine nasıl ulaştırıyorsunuz? Bu zorlukların üstesinden nasıl geleceksiniz? ”

Bill Gates: “Her senaryoda, Avrupa ve ABD çok daha fazla transmisyon inşa etmek zorunda kalacak.Çünkü soğuk bir hava cephesine sahip olabilirsiniz ve tüm rüzgar ve güneş enerjinizi kapatabilirsiniz. Kıtanın büyüklüğü enerjiyi elde edebilecek kaynak anlamına geliyor. Dolayısıyla, insanların varsayımlarıyla oynamasına izin verecek açık kaynaklı bir model yaptık ve görecekleri şey, çok daha fazla aktarımın gerekli olduğu.”

Euronews: “Biraz daha tartışmalı teknolojiler hakkındaki görüşleriniz var. Jeomühendislik hakkında konuşuyorsunuz, bulutların tepelerini daha beyaz yapmak gibi şeyler, böylece iklim değişikliğiyle başa çıkmak için son çare olarak uzaya daha fazla ışık yansıtıyorlar. Bu teknolojiler konusunda gerçekten ciddi misiniz?”

Bill Gates: “Hayır, bu iklim değişikliğine bir çözüm değil. Kitapta bahsetmenin önemli olduğunu düşündüm, çünkü ona bakan insanlar var. Emisyon kaynaklarından kurtulurken sorunu en fazla 10 veya 15 yıl geciktirir. Ancak, bundan bahsetmemek hata olurdu, çünkü o, orada ve insanlar bunun hiçbir şekilde kalıcı bir çözüm olmadığını anlamalı. Muhtemelen hiç kullanılmayacak.Ancak bu felaket sorunuyla karşı karşıya kaldığınızda, hangilerinin çıkmaz sokak olduğunu, hangilerinin olmadığını kanıtlamak için buna başlamamız gerekir.”

Euronews: “Yolumuzu sıkıntıdan kurtarabilir miyiz? Teknolojiye çok güveniyoruz. Kitap teknolojiyle ilgili açıklamalar yapılıyor. Ama bu aslında bir çözüm mü yoksa sadece ihtiyacımız olan aslında küresel sistemimizi yeniden düzenlemek mi?”

Bill Gates: “Gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar temel barınağa sahip olmayı hak ediyorlar. Geceleri ışığı hak ediyorlar. Hava çok sıcak olacağı için ekvatora yakın olanlar klimaya sahip olmayı hak ediyor. Ve bu yüzden tüm uçuşları durdurmayacağız, tüm binaları, tüm ulaşımı, tüm hayvanları. Bu şeylerin birimleri ne olursa olsun sıfır ile çarpabilmeliyiz, aksi takdirde sıfır emisyona ulaşamazsınız. Bu nedenle, zengin ülkelerdeki insanların tüketimlerini kısmaları harika, bu da emisyonları azaltır. Ama bu, gezegeni sıfıra indirmek için tam bir plan değil.”

Euronews: “Adil ve adil olmaktan çok bahsediyorsunuz. 2050’de sıfır emisyona inmenin gerçekten mümkün olduğunu düşünüyor musunuz?”

Bill Gates: “Evet. Bilgisayar çipi, kablosuz iletişim gibi yenilikler, yani, yaşam kalitesinin nasıl iyileştirildiği ve yaşam sürelerinin çok daha uzaması olağanüstü olur. Pandemideki bu aşılar bile bunun harika örnekleri. Ama biz sadece alacağız 30 yılın tamamını kullanırsak ve tüm farklı ülkelerdeki tüm emisyon kaynakları üzerinde çalışırsak o noktaya ulaşırız. Ve henüz doğru ölçütlere sahip değiliz. Elektrik ağı gibi şeyleri gerçekten modellemedik. Öyleyse, kitabın bir tür eylem çağrısı olduğunu bilin. Bir plan yapmak için bir araya gelelim çünkü bu çok önemli.”

Euronews: “İzleyicilerimizin çoğu, atmosferden karbondioksidi almak için ağaç dikmek gibi doğa temelli çözümler hakkında sorular soruyor. Bu ileriye doğru geçerli bir yol mu? Bireylerin aslında kendi kendilerine yapması gereken bir şey mi iyi?”

Bill Gates: “Ne yazık ki, biliyorsunuz, 51 milyar ton emisyon var. Birçok yere ağaç dikmek iyidir, ama azalma miktarı yüksek bir yüzde olmayacak. Ve bu ağaçların yeniden dikilmesini binlerce yıl finanse etmeniz gerekir, çünkü atmosfere karbondioksit koyduğunuzda orada binlerce yıl kalır. Yani bir şeyi dengeleyeceğinizi söylüyorsanız, ağaçlar her 40 yılda bir yanar veya ölür. Bunu gerçekten finanse etmenin ton başına maliyeti, diyelim ki 4000 yıl, bu çok, çok yüksek. Yani bu süreçlerdeki emisyonlardan kurtulmak, yıllık 51 milyar ton sera gazının tamamıyla başa çıkmanın tek yolu olacak.”

Euronews: “Karbondioksidi atmosferden mekanik olarak çıkarmak, bunu yapmak için makineler kullanmak, bunun daha iyi bir alternatif olduğunu düşünüyor musunuz?”

Bill Gates: “Pek çok doğrudan hava yakalama şirketini finanse ediyorum. Yine, ton başına maliyet hala çok yüksek, ancak birçok yeni fikir var. Biliyorsunuz, bugün tonu 400 dolardan fazla ve bu da sorunu bu şekilde çözemeyeceğiniz anlamına geliyor. Bunu ton başına 100 doların altında alabilirsek, çözümün bir parçası olabilir. Yeşil hidrojen veya yeşil havacılık yakıtı gibi. Doğrudan hava yakalama, hükümetlerin en iyi çözümler için talep yaratması gereken şeylerden biri.”

Euronews: “Hükümetler, mevzuat, politika, doğru çerçeve türü gibi konular hakkında konuşmak gerçekten önemli ve buna kitapta daha sonra giriyorsunuz. Koronavirüs kurtarma fonlarını birbirine bağlayan Avrupa Yeşil Anlaşması hakkında ne düşündüğünüzü merak ediyorum. Yeşil yatırımlarla. Yeşil bir şeye yatırım yapmadığınız sürece parayı alamazsınız. Bununla yeterince ileri gittiklerini düşünüyor musunuz? ”

Bill Gates: “Bence bu oldukça harika. Bu büyük bir taahhüt. Etkinin bu projelerin kalitesine bağlı olacağını düşünüyorum. Bu nedenle, tüm bu start-up şirketlerini finanse eden bilimsel ekibimiz de Avrupa ile aynı derecede işbirliği yapmaya çalışacak. Bir şeyler denemelisiniz, geniş ölçekte denemelisiniz ve bu para, işi hızlandırabilir. Ve tartışma, onu birçok emisyon kaynağı için kullanmak. Sadece yenilenebilir elektrik veya binek otomobiller için değil, aynı zamanda zorlu alanlarda da. Bu yüzden, bu projelere devam etmek ve fon sağlamak için böyle bir taahhütte bulunmaları harika. ”

Euronews: “Her cephede yenilik yapmalıyız ve bunların hepsi çok para gerektirecek. Bu dünyanın milyarderlerinin, ki siz o kulübün bir parçasısınız, bundan daha fazla vergilendirilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz? Bu şeylere daha çok yatırım yapmak zorunda olacaklar.”

Bill Gates: “Vergi politikası ülkeden ülkeye değişir. ABD vergilerinin daha yüksek olabileceği gerçeğinden bahsetmiştim. Ama Avrupa vergileri konusunda uzman değilim. Hükümet burada adım atmak zorunda kalacak. Tıpkı eğitim ve sağlık için olduğu gibi kaynaklara ihtiyaç duyacak.”

Euronews: “Ama onları nasıl motive ediyorsunuz? Şu anda sağlık konusunda çok fazla motivasyonunuz var, ancak bahsettiğiniz aşırı yenilik ve değişimi gerçekten araştırmak için motivasyon nerede?”

Bill Gates: “Maliyetler. Pandemide gördüğümüz gibi, bu yeni araçları yapmanın maliyeti milyarlardı ve trilyonlarca dolarlık ekonomik trajediyi kurtaracak.”

Euronews: “Ama orada siyasi iradeyi nasıl inşa edeceksiniz? Yani, onu mutlaka görüp göremediğimi bilmiyorum çünkü politikacılar dar görüşlüler ve biz bunu biliyoruz.”

Bill Gates: “Genç nesil sürekli bir şekilde konuşmuyorsa, ki buna öncülük eden savunucuları tebrik ediyorum, ve görüşlerini netleştirmedikleri sürece doğru değiş tokuşları yapmayacağız. Ve ölümlerin seviyesi. pandemide gördüğünüz her şeyden dramatik bir şekilde daha yüksek olacaktır. Ve bunun size gelmesine izin verirseniz bundan kurtulamayacaksınız, o zaman yıllarca acı çekeceksiniz. ”

Euronews: “Hepimizin konuştuğu salgına geri dönerek bitirmek istiyorum. İklim değişikliği için bir aşı var mı?”

Bill Gates: “Hayır, tüm bu emisyon kaynakları nedeniyle bir düzine çığır açan yeniliğe ihtiyacımız var. Ve bu sadece elektrikli arabalar değil, sadece yeşil havacılık yakıtı değil, sadece yapay et değil. Üretim ve tarımda, binaların taşınmasında var. … burada yapılacak çok şey var ama doğal ekosistemlerin zarar görmesi ve yok edilmesi, kalıcı olarak yok edilmesi, pandeminin zirvesindekinden çok çok daha kötü ve bu yüzden insanlığın bir araya gelebileceği bir neden olmalı. Zor olacak, ama başarırsak, şimdiye kadar yaptığımız en iyi şey olacak. “

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *