Estonya Feribotu Sendromu nedir?

Estonya Feribotu Sendromu nedir?

Feribotun 989 yolucusundan 852 kişinin hayatını kaybettiği olay 1994’te yaşanmıştı. Feribot kıyıya yakın bir yerde ve bir saatte yavaş yavaş batarken, yolcuların yüzde 98’i de yüzme bilmesine rağmen büyük can kaybı gerçekleşmişti.

28 Eylül 1994 tarihinde M/S Estonia’ adında Feribotun Baltık Denizi’nde batması ile oluşan facianın sebeplerini araştıran psikoloji uzmanlarının feribotta ölen insanların girdiği sendroma verdiği isimdir.

Olay şöyle yaşanmıştır:

M/S Estonia, 1980 yılında Almanya Papenburg’da Meyer Werft tersanesinde inşa edilmiş ve önce M/S Viking Sally (1980–1990) sonra MS Silja Star (1990–1991) ve MS Wasa King (1991–1993) isimleri ile görev yapmış ve 1993 yılında Estline Marine Co. Ltd. tarafından satın alınarak M/S Estonia adını almıştır. Gemi Estonya’ya ait zamanının en büyük gemisi olarak Sovyetler Birliği’nin dağılması ile ilk bağımsızlığını kazanan ülke olan Estonya’nın adeta bağımsızlığını sembolize etmiştir.

Finland, Estonia, Sweden to assess any "significant" new ferry disaster  information | News Now Finland

28 eylül 1994 günü saat 19:00’da Estonya’nın Tallinn Limanı‘ndan hareketle İsveç’in Stockholm Limanı‘na gitmek; üzere Baltık Denizi’ni geçmekte olan M/S Estonia’nın 00:55-01:50 yerel saatleri arasında  batması ile meydana gelmiştir. Geminin seyir programına göre Stocholm limanına  varış,  ertesi gün (28.09.1994) 09:30 idi. 803 yolcu ve 186 personel olmak üzere gemide bulunan toplam 989 kişiden facia sonrası 852 kişi hayatını kaybetmiştir. 137 yolcu ise civardaki gemiler ve arama kurtarma helikopterlerinin katıldığı operasyonla kurtarılmıştır. 95 kişinin ise cesedi bulunabilmiştir. (http://www.ktgemikurtarma.org)

Estonia secret - Opinions - News - World Today News

Neden Sendrom Olarak Kabul Edildi ?

Su alması nedeniyle yan yatarak batan feribot, sadece gemi mühendisleri tarafından değil aynı zamanda kazada ölümlerin nedeni açısından davranış psikolojisi uzmanlarınca da yıllarca incelendi. İnsan davranış psikolojisi uzmanları bu kazada ölen 852 yolcunun neden kurtulamadıklarını araştırdı. aileleriyle görüşüp geçmişlerini incelediler. ölenlerin yüzde 98’inin çok iyi yüzme bildiklerini belirleyen uzmanlar son olarak kazadan kurtulanlarla görüştüler.

Ortaya çıkan sonuç şuydu:

Feribot 28 eylül’de gece saat 00.50’de sert dalgalar nedeniyle su almaya başladı. feribota giren sular 50 santim yüksekliğe ulaştı ve feribot yan yatmaya başladı. su miktarının artmasıyla birlikte tahliye işlemi başladı. ancak 987 yolcudan sadece 137’si su almaya başlar başlamaz hemen feribotu terk etti. geri kalan 852 yolcu ise, gemi kaptanının “panik yapmayın dünyanın en güçlü feribotundasınız” sözlerine kanarak su boşaltma işlemini izlediler. saatler ilerledikçe feribot daha da yan yattı ama 852 yolcu izlemeye devam etti. sonunda saatler 01.50’yi gösterirken tamamen yan yatarak sulara gömüldü. feribotun su aldığını ve yan yatmaya başladığını görmelerine rağmen son saniyeye kadar rahat rahat batışı izleyenler psikoloji ders kitaplarında “estonya feribotu sendromu” olarak yer almıştır. halen o insanların davranış şekillerine psikoloji ilmi mantıklı bir izah getirememişlerdir.

(Yerelbt.com)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • Mbozac
    24 Ocak 2021, 13:09

    KurbağanIn derece derece kaynatılması gibi… AKP in illüzyonun neticesi mi sebebi mi…

    REPLY