Yemen’deki patlamalar kınandı

Yemen’deki patlamalar kınandı

Yemen yeni hükümetinin kabine üyelerinin Suudi Arabistan’dan ülkeye ulaştığı sırada Aden Havalimanı’nın terminalinde meydana gelen patlamalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 26’ya yükseldi.

Euronews’un aktardığına göre, Yemen İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, havalimanında meydana gelen patlamalarda, siviller, havalimanı çalışanları ve kabine üyelerini teslim için bulunan görevlilerin de yer aldığı 26 kişinin yaşamını yitirdiği, en az 50’sinin yaralandığı aktarıldı.

Ayrıca bakanlık açıklamasında, “Husi milislerinin bu sabah Uluslararası Aden Havalimanı’nı hedef aldığı hain eylemi, hükümeti görevini yerine getirmekten alıkoymayacak.” ifadesine yer verildi.

Bir hükümet yetkilisi, kabine üyelerini taşıyan uçağın havalimanına iniş yaptığı sırada biri terminalde olmak üzere 3 patlama yaşandığını dile getirdi.

Aden Havalimanı'nda art arda patlamalar: 22 ölü

Tanıklar ise, uçak geldikten kısa bir süre sonra havaalanında yüksek sesle patlamalar ve silah sesleri duyulduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, saldırıya ilişkin soruşturma komitesi kurulması yönünde talimat verdi.

Saldırıda, Uluslararası Kılhaç Örgütü’nün bir üyesinin yanı sıra yerel Belqees TV muhabiri Adeeb Al-Janani’nin de hayatını kaybettiği belirtildi.

Aden Havalimanı'ndaki patlamada ölü sayısı 22'ye yükseldi

Kabine üyeleri Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ulaştı

Suudi Arabistan’ın El Arabiya kanalının internet sitesinde yayınlanan haberde ise kabine üyelerini taşıyan uçağın havalimanına iniş yapmasından kısa süre sonra havalimanına havan mermileriyle 3 saldırı gerçekleştirildiği ve daha sonra silahlarla ateş açıldığı kaydedildi.

Saldırı sonucu havalimanının terminalinde patlama meydana geldiği ve çok sayıda ölü ve yaralı olduğu aktarıldı.

Haberde, kabine üyelerinin saldırıdan yara almadan kurtulduğu ve Aden’deki Maaşık Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na götürüldüğü ifade edildi.

Yeni kurulan kabine, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi hükümetini ile güneydeki ayrılıkçıları birleştiriyor. Suudi destekli bir ittifak ile iki grup, ülkenin kuzeyini kontrol eden İran’a bağlı Husilere karşı savaşıyor.

Aden Havalimanı'nda patlama: 5 ölü • Haberton

Husilerden ilgimiz yok açıklaması

Yemen’deki İran destekli Husiler, Uluslararası Aden Havalimanı’nda yeni hükümetin kabine üyelerinin ulaşmasıyla eş zamanlı meydana gelen patlamalarla bağlantısı olduğuna ilişkin açıklamaları yalanladı.

Husilerin Siyasi Büro Üyesi Muhammed el Buhayti, yaptığı açıklamada, “Saldırıyla hiçbir ilgimiz yok.” ifadesini kullandı. Bunun, kendilerine yönelik kırık plak gibi tekrarlanan suçlamalardan olduğuna işaret eden Buhayti, söz konusu saldırının paralı askerler (hükümet birlikleri ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi (GGK) güçleri) arasında devam eden çatışmaların ardından görülen bir hesaplaşma olduğunu savundu.

Yemeni Officials: Blast at Aden Airport Kills 25, Wounds 110 – NBC 5  Dallas-Fort Worth

Yeni Yemen hükümeti

Yemen Cumhurbaşkanlığının 18 Aralık’ta yayımladığı kararda, kurulduğu duyurulan Başbakan Muin Abdulmelik başkanlığında 24 bakandan oluşan ve bakanlıkların kuzey ile güney illeri arasında eşit sayıda paylaştırıldığı yeni hükümet cumartesi günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin huzurunda yemin etmişti.

Cumhurbaşkanı Hadi ile pek çok hükümet yetkilisi, ülkeyi, koalisyon güçlerinin Husilere karşı operasyon başlattığı 2015 yılından bu yana Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’dan yönetiyor.

Cumhurbaşkanlığı kararında yeni hükümetin, GGK ve meşru hükümet arasında 5 Kasım 2019’da imzalanan Riyad Anlaşması çerçevesinde oluşturulduğu ifade edilmişti.

Yayımlanan bakanlık listesinde de güney illeri için ayrılan 12 bakanlıktan 5’inin GGK’ye verildiği görülmüştü.

Dünya Müslüman Alimler Birliği tepki gösterdi

AA’nın aktardığına göre, Dünya Müslüman Alimler Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, Aden Havalimanı‘na düzenlenen saldırı, “menfur bir suç” olarak nitelendirildi.

Saldırının kınandığı açıklamada, Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadaği’nin “Bu eylemler her kim tarafından işlenirse işlensin günah ve suçtur. Bu olaylar, en ağır cezaları hak eden suçlardır.” ifadelerine yer verildi.

Yemen halkının yaşadığı üzüntü ve sıkıntılara bir son verilmesi çağrısında bulunan Karadaği, büyük bir sıkıntı içerisinde bulunan Yemen’in bu durumdan kurtulması için herkesin insani, mali, ahlaki, siyasi açıdan bu ülkenin yayında yer alması gerektiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri Guterres saldırıyı kınadı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak yaptığı yazılı açıklamada, “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni hükümetin kabine üyelerinin gelişinden kısa bir süre sonra Aden Havalimanına düzenlenen, onlarca insanın ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan üzücü saldırıyı kınıyor.” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, BM’nin Yemen’deki anlaşmazlığı çözmek için siyasi süreci yeniden başlatma çabalarını destekleme konusunda kararlı olduğu vurgulandı.

Türkiye’den kınama

Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Geçtiğimiz hafta görevine başlayan Başbakan Muin Abdulmelik başkanlığındaki yeni Yemen hükümeti üyelerini taşıyan uçağın Aden Havalimanı’na inişinden sonra gerçekleştirilen menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, Yemen halkına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dilendi.

Ukrayna’dan kınama

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, saldırıyı uluslararası olarak tanınmış Yemen hükümeti üyelerini hedef alan terörist bir eylem olarak gördüklerini ve kınadıklarını belirtti.

Saldırının Riyad Anlaşması kapsamında Yemen’deki duruma istikrar getirme çabalarını engellemeyi hedef aldığını ifade eden Nikolenko, Ukrayna’nın Yemen’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü her durumda desteklediğini kaydetti.

İngiltere’den kınama  

CRI Türk’ün aktardığına göre, İngiltere, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün de saldırıya tepki gösterdi.

İngiltere’nin Yemen Büyükelçisi Michael Aron, Twitter hesabından yeni kabine üyelerinin ülkeye ulaşmasıyla eş zamanlı olarak Aden Havalimanı’nda düzenlenen saldırıyı kınadı.

Aron, “Yemenlilerin ilerlemeyi tercih ettiği bir dönemde katliam ve kaosa yol açmak amacıyla yapılan alçakça bir girişimdi. Ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara şifalar diliyorum.” paylaşımında bulundu.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Aden’de onlarca kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan saldırı kınandı.

Açıklamada, Mısır’ın güvenlik ve istikrarın yeniden tesis edilmesi, Yemen halkının isteklerinin gerçekleştirilmesi, terörizm ve destekçilerine karşı koyma mücadelesinde Yemen’i destekleme ve yardım etme konusundaki kararlı tutumu yinelendi.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Aden Havalimanı’na vardığında hükümeti hedef almak korkakça bir terör eylemidir. Bu saldırı Yemen halkını, güvenliklerini, istikrarlarını ve günlük yaşamlarını hedef aldı.” ifadelerine yer verdi.

Al Cabir, bu saldırının Riyad Anlaşması’nın başarılı bir şekilde uygulanması, Yemen hükümetinin kurulması ve halka hizmet etme görevlerinin başlaması sonucunda saldırganların uğradığı hayal kırıklığı ve kafa karışıklığının boyutunu gösterdiğini aktardı.

Ürdün

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dayfullah el-Fayiz, ülkesinin Yemen halkının büyüme ve refahı yönündeki çabaları engellemeyi amaçlayan, güvenlik ve istikrarı sarsan terör ve şiddetin tüm şekillerine karşı olduğunu vurguladı.

Fayiz, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerinde bulundu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *