Şentop ‘TBMM ve Anıtkabir Tabloları Sergisi’ni açtı

Şentop ‘TBMM ve Anıtkabir Tabloları Sergisi’ni açtı

Sergide, bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Konuşmaların ardından Meclis Başkanı Şentop ve beraberindeki heyet sergiyi gezdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM’nin açılışının 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ve Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin yıl dönümü münasebetiyle “Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Anıtkabir Tabloları Sergisi“nin açılışını yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Anıtkabir Tabloları Sergisi

Açılışta yapılan saygı duruşunun ardından Şentop şöyle konuştu:

“Tedbirler alarak gerçekleştirdiğimiz etkinlerin her birinde Gazi Meclisimizin asırlık tarihine şahitlik ettik, kıymetini bir kez daha idrak ettik. Yaz döneminde, tiyatro sanatçılarımızın da katkılarıyla Mustafa Kemal Paşa’nın Meclis Başkanı sıfatıyla katıldığı ilk Ankara dışı toplantı olan Pozantı Kongresi’ni bir asır önceki heyecanla andık ve bu kongrenin İstiklal Savaşımız bakımından stratejik önemini tekrar hatırlama imkanı bulduk. Bilim adamlarımız, tarihçilerimiz, sanatçılarımız ve 7’den 70’e halkımızın iştirakiyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusunu, evlerimizden 83 milyon hep birlikte, aynı anda, İstiklal Marşı’mızı okuyarak yekvücut yaşadık. Yurt dışından bilim insanlarının da katılımlarıyla ‘Milli Egemenlik ve Temsil’ konulu uluslararası bir sempozyumu TBMM çatısı altında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesiyle birlikte gerçekleştirdik.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Anıtkabir Tabloları Sergisi

Sergide, TBMM koleksiyonuna ait 14 eser, Anıtkabir Müzesi koleksiyonuna ait ise 18 eser bulunduğunu aktaran Şentop, şöyle devam etti: “Bazen tek bir tablo binlerce kelimenin izahta kifayetsiz kaldığını anlatmaya kafidir. TBMM çatısı altında açılan bu sergiyi gezerken Milli Mücadele’nin neredeyse her safhasına şahitlik edebilecek o günkü duyguyu, heyecanı ve coşkuyu hissedebileceksiniz diye ümid ediyorum. Şahsen bu sergideki tablolardan çok etkilendiğimi ifade etmek istiyorum. TBMM’nin ilk Meclis olarak açıldığı günü resmeden tablonun önünde sanki o günü ve heyecanı yaşamak mümkün.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Anıtkabir Tabloları Sergisi

Anıtkabir’in, aynı zamanda İstiklal Savaşı’nın en büyük ve önemli müzesi olduğunu söyleyen Şentop, her yıl milyonlarca kişinin Anıtkabir’i ziyaret ettiğini hatırlattı. Şentop, “Devletimizin yeniden kuruluşuna ve milli uyanışımıza tanıklık etme imkanı sunan müzede İstiklal Savaşı süreci ve sonrası, ressamlarımızın gözünden tablolara yansıtılmıştır. Bu serginin, yaşanmış destansı kahramanlıkları, her şart altında aziz milletimizin var olma, ayakta kalma iradesini, onun mücadele ruhunu, çocuklarımıza, gençlerimize ve tüm topluma aktarmamıza vesile olmasını temenni ediyorum. Eğer bugün vatanımızın her karışında ay yıldızlı al bayrağımız şan ve şerefle dalgalanıyorsa işte bu tablolardaki feragat ve fedakarlık sahneleri sayesindedir.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Anıtkabir Tabloları Sergisi

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin de, TBMM ve Anıtkabir bünyesinde yapılan bu etkinliğin TBMM’nin açılışının 100. yıl dönümüne yakışır bir etkinlik olduğunu söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *