MSB’den ‘Kanlı Noel’in yıldönümünde mesaj

MSB’den ‘Kanlı Noel’in yıldönümünde mesaj

Milli Savunma Bakanlığı, Kıbrıs tarihine “Kanlı Noel” olarak geçen 21 Aralık saldırılarında hayatını kaybedenler için anma mesajı yayımladı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Twitter hesabından yayımlanan mesajda, 57 yıl önce bugün Rum terör örgütü EOKA tarafından Kıbrıs Türklerine yönelik planlı ve vahşice saldırılar başlatıldığı hatırlatıldı.

Mesajda, 21 Aralık 1963’de başlatılan kanlı saldırılara ilişkin, “Ada’daki çatışmaların da başlangıcını oluşturan ve tarihe ‘Kanlı Noel’ olarak geçen bu saldırıların yıl dönümünde şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.” ifadesine yer verildi.

Kanlı Noel

Tarihler, Aralık 1963’ü gösteriyordu. Rumlar, Kıbrıslı silahsız Türklere karşı başlatılacakları etnik temizlik hareketinin hazırlığı içindeydiler. Kanlı bir harekat hazırlığı…

1960 yılında adada Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuştu ancak cumhuriyetin seçilen ilk başkanı Makarios, mevcut anayasayı kabul etmedi. 1963 yılının kasım ayına gelindiğinde anayasada on üç maddelik bir değişiklik yapılmasını önerdi. Adadaki Türk tarafı ise masaya konan bu maddeleri geri çevirdi.

Yaşanan bu restleşme üzerine Rumlar, adada Türklere karşı girişecekleri etnik temizlik harekatına meşru bir zemin oluşturmak için çeşitli kumpaslar kurmaya başladı.

Bombalama ve sözlü tacizler

4 Aralık 1963’de örgüt militanı olan Markos Drakos’un heykeli bombalanarak suç Türklerin üzerine atıldı.

20 Aralık günü Lefkoşa’da Türk kadınların üzerleri aranmak istendi. Orada bulunanlar bu duruma karşı çıkmak isteyince Rumlar, kalabalığın üzerine ateş açtı ve açılan ateş sonunda 2 kişi hayatını kaybetti. Türk gençleri, 21 Aralık’ta yapılan saldırıyı kınamak istediğinde EOKA tarafından yaylım ateşine tutuldu.

21 Aralık 1963 tarihine gelindiğinde ise Rumlar harekete geçti ve Lefkoşa’nın Türk kesimini kuşatma altına alınarak Kanlıdere bölgesinde “temizlik” operasyonları yapmaya başladı.

Rum saldırganlar, Kanlı Noel’in simgesi olan Nihat İlhan’ın 3 küçük oğlu, Kutsi, Murat, Hakan ve eşi Mürüvvet’i saklandıkları banyoda küvetin içinde kurşun yağmuruna tutarak katletti.

Küçük Kaymaklı ve Ayvasıl yerleşim yerlerinde de Türklere saldırılar yapıldı, 103 Türk köyü yakılıp yıkılarak Türkler köylerini terk edip kaçmak zorunda bırakıldı. Kıbrıslı Rum çetelerinin saldırıları, 25 Aralık 1963 tarihine kadar sürdü.

EOKA lideri Nikol Sampson, ilerleyen tarihlerde yaptığı açıklamada emri Yunan hükümetinden aldığını ifade ederek, “Kanlı Noel”i zafer olarak gördüğünü söyledi.

(TRT Haber)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *