Yağmur Duası Etmenin Bir Faydası Var mı?

Yağmur Duası Etmenin Bir Faydası Var mı?

Ormanları çoğaltarak betonu azaltırsak, işte o zaman elleri açıp dua etmeye yüzümüz gerçekten olabilir. Çünkü dua ederken elleri açmak; ‘Ben elimden geleni yaptım’ demektir.

Gülbahar Ay Satan

Yağmur duasına çıkanları eleştirenler şöyle tepkilerle karşılaşıyor: “Şimdi siz ‘Dua’nın gücüne inanmıyor musunuz? Dua etmek gereksiz mi? Allah’ın istediği şeyi yapmaya gücü yetmez mi?”

Buna benzer birçok ifade…

Müslüman olarak düşünüyoruz da dua etmek faydasız olabilir mi hiç!

Dua etmek her zaman güzel bir kul olmanın gereği. Dua, Allah’ın tek ilah olduğuna iman etmenin göstergesi.

Asıl her şeyi doğaya ve düzene göre yaptım diyerek dua etmemek yok olma (helak) sebebidir. Kur’ân’da, sadece kendilerine güvenerek dağlara sağlam ev yapanların nasıl silinip gittiği anlatılır.

Duasızlık aynı zamanda imansızlıktır. Duasız bir eylem, görünmeyeni gören Allah’a karşı bir baş kaldırıdır. Duasızlık yeryüzünde adeta mutlak hakimlik gösterisidir. Bunun için bir Müslüman, her şeyi kuralına göre yapsa da her işinin sonunda tekrar Allah’a dönerek dua eder.

Dua etmek, aciz tarafı olan bir varlık olduğunu hatırlamaktır. Dua, mutlak doğruyu yalnızca Allah’ın bildiğine inanmaktır. Dua, her şeyin Allah’ın izniyle olduğuna inanmaktır. Biz Kur’ân’dan nasıl dua edeceğimizi öğreniriz. Lakin bu yazımızda ayrıntılara girmeden, Müslümanlığı yüzeysel yaşayanların, yüzeysel olarak yaptıkları duaların bir çerçevesini çiziyoruz.

Bu çerçevede baktığımızda trajikomik, tuhaf bir durumla karşılaşıyoruz. Bir işi Sünnetullah’a göre, kuralına göre yapmadan sadece yüzeysel bir dua ederek düzelmesini beklemek de bir yok oluş (helak) sebebi olabilir hem de insanların kendi elleriyle (susuz kalarak) hazırladığı bir helak…

Evet, yağmur istiyorsak öncelikle yapacağımız şey parklara tek tek ağaç dikmek değildir. Bize düşen bulutları sürükleyerek yağmur getirebilecek ormanları çoğaltmaktır. Bu ormanları çoğaltarak betonu azaltırsak, işte o zaman elleri açıp dua etmeye yüzümüz gerçekten olabilir. Çünkü dua ederken elleri açmak; ‘Ben elimden geleni yaptım’ demektir. Elleri açmak yaptıklarından pişman olarak af dilemektir.

Dua etmek kendini düzeltmek için çabalamaktır. Doğayı tahrip eden, tüket -at düzenine karşı, kapitalizme karşı direnmeden nasıl dua edeceğiz?

Aynı ellerle hem suyu israf ederek hem de su isteyemeyiz Allah’tan…

Dua etmek, buraya yazamadığımız birçok şeyi ifade ediyor ama şunu asla ifade etmiyor: ‘Dua etmek yüzsüzlük değildir.’ Bu ikisinin arasını ayıralım.

Dua etmek ne istediğini bilmektir.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *