Bakan Koca alarm veren illeri açıkladı!

Bakan Koca alarm veren illeri açıkladı!

Gelen bir son dakika haberine göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca yaptığı açıklamada son 1 ayda artış olan ve azalma olan illeri tek tek açıkladı. Öte yandan Türkiye’de son 24 saatte 1671 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 57 kişi yaşamını yitirdi.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Maskesinin koruyuculuğu konusunda yeni veriler ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü dünyada gribin azalmasını maske sosyal mesafe ve hijyen tedbirlerine bağlamaktadır. Ekim ayındayız, gribin en yoğun olduğu aylara girdik. Tedbirler uyarsak iki hastalıktan birden korunacağız. Tedbirlerden vazgeçildikçe salgının tırmanışa geçtiğini hem ülkemizde hem dünyada görüyoruz.

Türkiye’nin en zengin ülkeler arasında olmamasına rağmen salgında en cömert ülkelerden biri olduğunu vurgulanıyor. DSÖ Türkiye Raporundan sonra Avrupa Birliği ilerleme raporuna da değinmek istiyorum. Raporda şu ifadeler yer almıştır: Türkiye’nin sağlık sistemi Covid 19 salgının gereklerini sağlayacak güçtedir. Türkiye’nin sağlık sistemi herkese ücretsiz test ve tedavi imkanı sağlamıştır.

Temmuz ayından itibaren normalleşme dönemine geçtik. Ülkeler arasında gidiş gelişmeler başladı. Taramaları havaalanlarında, asker sporcu vb gruplara yapıyoruz.  Pandeminin ileri aylarında yurt dışına gidip gelenler, salgına karşı duyarlı olduğumuzu gösteriyor.

Bugüne kadar hava yoluyla yurt dışına gidenlere yaptığımız test sayısı 490 bin 480’dir. Bu taramalarda 1226 kişide test pozitif çıkmıştır.

“15 EKİM’DE SAHA TARAMASINA YENİDEN BAŞLAYACAĞIZ”

15 Ekim’de saha taramasına yeniden başlayacağız. Belirtisiz olduğu halde testi pozitif çıkan vakaları tespit etmiş olacağız.

Testi pozitif çıkanların ve temas halinde olduklarının izolasyon kullarına uyması şarttır. Bakanlığımız her bir il için risk yönetimi rehberi oluşturdu. Girip çıkacağınız yerin risk durumunu HES ile öğrenebilirsiniz. HES güncel verileri içeren bir nevi haritadır.

Maske bazı bilim adamlarınca aşı benzeri bir konu olarak kabul edilmelidir. Aşı salgına karşı tam bir güvence olarak görülmemelidir. Aşı yaygın olarak yapılabileceği güne kadar kendini virüsten koruyabilenler için bir çare olacaktır. Aşı kendisini virüsten koruyamayanlar için çare değildir. Virüsün yol açtığı hastalık ve tedavisi hakkında çok daha bilgi sahibi olmakla birlikte risk tabana yayılıyor.

Salgınlar yerinde müdahale gerektirir. Son 6 hafta ziyaretlerde bulunduk. Son bir hafta içinde içinde İstanbul, Bursa, Denizli ve Kahramanmaraş’ın olduğu illerde vaka artışları oldu.

AŞI ÇALIŞMALARI

Aşı çalışma grubunda aşı çalışmalarını doğrudan yürüten uzmanlar bulunmaktadır. Ortak çalışmamız şu an 4 farklı aşı üzerinde çalışmaktadır. Sonuca aynı derecede yaklaşmamış olsa da benzer çalışmalar vardır. 2 aşı insan deneyleri aşamasına yakındır.

TÜBİTAK öne çıkan aktörler arasındadır.  Sizlerden bilim insanlarımıza inanmanızı ve tedbirlere uymanızı istirham ediyorum. Aşı yaygın olarak yapılabileceği güne kadar kendini virüsten koruyabilenlere çare olacaktır, kendisini koruyamayanlar için çare değildir

TÜRKİYE’NİN KORONAVİRÜS TABLOSU

Türkiye’de son 24 saatte 1671 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 57 kişi yaşamını yitirdi.

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, “covid19.saglik.gov.tr” adresinden paylaşıldı. Güncel verilere göre, son 24 saatte 115 bin 328 Kovid-19 testi yapıldı, 1671 kişiye hastalık tanısı konuldu.

Son 24 saatte 57 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, 1396 kişi iyileşti. Böylece Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 298 bin 368’e çıktı.

Toplam test sayısı 11 milyon 961 bin 670’e ulaştı. Hasta sayısı 340 bin 450, vefat sayısı 9 bin 14, ağır hasta sayısı 1418, aktif hasta sayısı 33 bin 68 oldu.

Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 5,9, yatak doluluk oranı yüzde 48,7, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 65,4, ventilatör doluluk oranı yüzde 32,7, ortalama temaslı tespit süresi 7,6 saat, filyasyon oranı ise yüzde 99,4 olarak kayıtlara geçti.

Son dakika... Bakan Koca alarm veren illerimizi açıkladı Yüz 50 artış var

ARTIŞ VE AZALIŞ OLAN İLLER

İstanbul’da 1 ayda artış yüzde 50 oranında Ankara azalma yüzde 60 kadar oldu. Son 3 günde bir artış görüyoruz.  İzmir bir ay yüzde 50 azalış. Bursa’da bir artış var. Balıkesir’de yüzde 50’ye yakın artış. Kocaeli’de yüzde 30, Denizli’de yüzde 35, Kahramanmaraş yüzde 40 artış olduğunu son aya göre görmüş oluyoruz.

Son dakika... Bakan Koca alarm veren illerimizi açıkladı Yüz 50 artış var

SORU – CEVAP

(Ek tedbirler gelecek mi?) Bilim Kurulumuzun, ‘evlerde 10 kişiyi geçmemek’ şeklinde aile içi temasın azaltılması tavsiyesi oldu.  Artış olan illerde tedbirlere uymakla filyasyonu iyi yapmakla sonuç alındığını iyi biliyoruz. Şu an kısıtlama anlamında bir tedbir düşünmüyoruz.Şu an herhangi bir ilave kısıtlamayı, sokağa çıkma yasağı gibi bir durumu asla düşünmüyoruz.

(Koronavirüs tablosu) Türkiye olarak pandemideki mücadelemizi vaka-hasta kavramlarına indirgeyerek gölgelemeyelim. Tablo temmuz ayından beri gündeme gelen ve bizim hasta olarak tanımladığımız semptomu olan ve testi pozitif olan kişiler olarak tanımlandı.

Testi pozitif olan herkesi izole ediyoruz. Pozitif gördüğümüz her kimse HES’te yer alıyor. Siz bunu gizleyebilir durumda olursanız pandemiyle mücadele edemezsiniz. Pandemide sahada asla taviz vermiyoruz. İlk günden beri verdiğimiz bütün rakamların tamamının doğru olduğundan vatandaşımız emin olsun.

(Yüz yüze eğitim) Yüz yüze eğitimin başladığı öğrenciler arasında salgının seyrini bilmek istiyoruz, 2 hafta geçtikten sonra başlayan yaş grubuyla ilgili vaka seyrini, sayılarını değerlendireceğiz. Yüz yüze eğitim ile yaş grubundaki dağılımın nasıl şekillendiğini gördükten sonra değerlendirme yapacağız.

(Aşı çalışması) Bir aşının dolumu bugün bitti. Bu dönemde aşı yapılacak kişilerin çalışması yapılacak. Çok yakınız. Uygulama anlamında söylüyorum, yurt dışı aşı muhtemelen yılbaşından önce olabilir. Yerli aşı için de insan deneylerinden sonra zaten gelişmeleri aktaracağız. Türkiye’ye geçen yıl 1 milyon 350 bin grip aşısı geldi, bu yıl 1 buçuk milyondan fazla olacak. Ama biz bu sayıyı daha da artırma gayretindeyiz.

(Dünyada son durum) Avrupa’da son haftalarda gidere arttığını görüyoruz. Daha da artacağını düşünüyorum. Bizim dışımızda ülkeler tedbir almama konusunda ısrarcılar. Avrupa filyasyon çalışması yapmıyor. Kişinin hastaneye bile gelmesi istenmiyor.

Sağlık çalışanlarımız içinde testi pozitif olanların sayısı 40 bini geçti. Hayatını kaybedenlerin sayısının 107 olduğunu söyleyebilirim

(Milliyet)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *