Venezuela’nın altınları için İngiltere’de yeni karar

Venezuela’nın altınları için İngiltere’de yeni karar

İngiltere’de durmakta olan Venezuela’nın altınlarının kontrolü ile ilgili İngiltere Yüksek Mahkemesi’nin verdiği kararı İngiltere Temyiz Mahkemesi bozdu, kontrolü yeniden Maduro’ya verdi.

Euronews’un aktardığına göre, İngiltere Temyiz Mahkemesi, Venezuela’ya ait 1 milyar dolarlık altının kontrolünü Juan Guaido’ya veren yüksek mahkemenin kararını bozdu.

Yüksek Mahkeme, hükümetin kararını esas aldı

Londra yönetimi, kendini devlet başkanı ilan eden muhalif siyasetçi Guiado’yu güvenilebilir seçimler düzenlenene kadar Venezuela’nın meşru lideri olarak tanımıştı. Yüksek Mahkeme, Londra’nın tutumunu temel alarak, ülkedeki Venezuela’ya ait altınların kontrolünü geçen temmuz ayında Guiado’ya devretmişti.

Temyiz Mahkemesi, Maduro’dan yana

Temyiz Mahkemesi ise, bu hükme itiraz eden Devlet Başkanı Nicolas Maduro’dan yana durdu ve Guiado’nun meşru lider olarak tanınması kararını bozdu. Dışişleri Bakanlığı’ndan Maduro’yu fiilen tanıyıp tanımadığı konusunda açıklık getirmesini isteyen Temyiz Mahkemesi, ayrıca altınların akıbeti ile ilgili de kapsamlı bir soruşturma yürütülmesini talep etti.

Venezuela Merkez Bankası, mayıs ayında Covid-19 ile mücadele kapsamında İngiltere Merkez Bankası’nda tutulan altın rezervlerini kullanmak istemiş ancak erişime izin verilmemişti. Maduro yönetimi de altın rezervlerinin kullanımı için yargı yoluna gitmişti.

İngiltere 2019 yılı başlarında, ABD başta olmak üzere diğer ülkeleri takip ederek, Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıdı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *