Savcılara yaptırım kararı alan ABD’ye tepki

Savcılara yaptırım kararı alan ABD’ye tepki

Hukukun üstünlüğü iddialarına karşın, Amerikan askerlerinin Afganistan’da işledikleri savaş suçlarını soruşturan Başsavcı Bensouda ve diğer savcılık yetkililerine ABD’nin yaptırım kararı almasına Uluslararası Ceza Mahkemesinden kınama.

Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM), yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin UCM yetkililerine yönelik bugün uygulanmaya başlayan ekonomik yaptırımlarının, mahkemeye ve hukukun üstünlüğüne karşı “emsali görülmemiş ciddi bir saldırı” teşkil ettiği kaydedildi.

UCM’ye Taraf Ülkeler Konseyi Başkanı Güney Koreli O-Gon Kwon, yaptığı açıklamada, ABD’nin kararını reddettiklerini belirtti.

Kwon, mahkemeyi ve çalışanlarını hedef alan saldırılara karşı taraf ülkeleri Mahkemeye olan desteği artırmaya davet etti.

ABD’den Afganistan’daki savaş suçlarını soruşturan UCM yetkililerine yaptırım

ICC, Mart ayında ABD’nin Afganistan’da işlediği savaş suçları iddiaları hakkında soruşturma başlatılması yetkisi vermiş ve bu adım ABD yönetiminin tepkisini çekmişti.

Dün Bakanlık binasında basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptırımların, UCM Başsavcısı Fatao Bensouda ve UCM’nin Tamamlayıcılık ve İşbirliği Bölümü Başkanı Phakiso Mochochoko’yu hedef aldığını belirtmişti.

Uluslararası Ceza Mahkemesini “tamamen yozlaşmış ve bozulmuş bir kurum” olarak tanımlayan Pompeo, “ABD, UCM’nin Amerikalıları kendi yargı yetkisine tabi tutmaya yönelik meşru olmayan girişimlerine müsamaha göstermeyecektir.” ifadelerini kullanmıştı.

Pompeo, ayrıca Bensouda ve Mochochoko’ya destek veren kişi ve kuruluşlara da yaptırım uygulanabileceğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, Haziran 11 Haziran 2020 tarihli kararnamesiyle, UCM yetkililerinin ABD’deki mal varlıklarına el konulması ve ülkeye giriş yasağının da dahil olduğu bazı yaptırımlar uygulanması talimatı vermişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *