Çin Dışişleri Bakanı 5 Avrupa ülkesini ziyaret etti

Çin Dışişleri Bakanı 5 Avrupa ülkesini ziyaret etti

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Berlin’de yaptığı açıklamada, beş ülkeyi kapsayan Avrupa gezisinde elde edilen sonuçları değerlendirdi.

Wang Yi, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’la yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cri Türk’ün aktardığına göre, Wang Yi, beş Avrupa ülkesine yaptığı ziyaretlerin Covid-19 salgınıyla mücadelede daimi bir duruma geçildiği süreçte, Çin Dışişleri Bakanı tarafından Avrupa’ya gerçekleştirilen ilk ziyaret olduğuna, ziyaretle aynı zamanda uluslararası durumdaki belirsiz unsurların arttığı bir zeminde Çin ve Avrupa ülkeleri arasında stratejik bir iletişim yürütüldüğüne dikkat çekti.

Wang Yi, Çin’le ilişkilerine büyük önem veren söz konusu ülkelerin, Çin ile iletişim ve temaslarını bir an önce yeniden başlatmak istediklerini, küresel sınamalarla mücadele etmek için Çin’le iletişim ve eş güdümü güçlendirmeye de hazır olduklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Wang, “Avrupa ülkelerinin salgının yayılmaya devam etmesinden, ekonomilerinin derin bir gerilemeyle karşı karşıya kalmasından, tek taraflılığın yükselmesinden ve uluslararası durumdaki rekabet ve zıtlaşmaların tırmanmasından endişe duyduklarını hissettim.” ifadelerini kullandı.

Ziyaret ettiği beş ülkenin liderleri ve dışişleri bakanlarıyla ikili ilişkiler ve uluslararası gelişmeler üzerinde derinliğine görüş alışverişinde bulunduğuna işaret eden Wang, görüşmelerde özellikle üç konu üzerinde mutabakat sağlandığını ifade etti.

Wang Yi, mutabık kalınan üç noktayı, çok taraflılıkta ısrar edilmesi ve tek taraflı eylemlere direnilmesi; dayanışma ve iş birliğinin güçlendirilmesinde ısrarcı olunması, bölünmeye ve “ayrıştırılmaya” karşı çıkılması; Çin-Avrupa ilişkilerindeki genel durumun korunması ve anlaşmazlıkların uygun şekilde kontrol altına alınması olarak sıraladı.

Wang Yi, 25 Ağustos’ta başladığı Avrupa gezisi kapsamında İtalya, Hollanda, Norveç, Fransa ve Almanya’yı ziyaret etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *