‘ABD Dışişleri haddini aşan bir açıklama yapmıştır’

‘ABD Dışişleri haddini aşan bir açıklama yapmıştır’

Türkiye Dışişleri Bakanlığı: “Cumhurbaşkanımızın Hamas yetkililerini kabulüne ilişkin olarak ABD Dışişleri haddini aşan bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamayı külliyen reddediyoruz.”

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında şöyle denildi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın Hamas yetkililerini kabulüne ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bugün haddini aşan bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamayı külliyen reddediyoruz.

Gazze’de demokratik seçimlerle iktidara gelen ve bölgenin önemli bir realitesini teşkil eden Hamas’ın meşru temsilcisinin terörist olarak nitelendirilmesi bölgede barış ve istikrarın tesisine yönelik çabalara katkı sağlamayacaktır.

Kaldı ki, kendi terör örgütleri listesinde yer alan PKK’ya açık destek veren, FETÖ elebaşına evsahipliği yapan bir ülkenin üçüncü ülkelere bu konuda söz söylemeye hiçbir hakkı bulunmamaktadır.

ABD Yönetimi Filistinliler arası iç uzlaşı çabalarının da bir tarafı olan Hamas’ı terör örgütü ilan etmiş, ardından Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Vaşington’daki Ofisini kapatmıştır. Böylelikle tüm Filistin Yönetimi ve halkıyla irtibatını keserek, bölgemizin gerçeklerinden kendini ne kadar soyutlamış olduğunu da ispatlamıştır.

Bu vesileyle ABD Yönetimi’ni, bölgedeki güç ve nüfuzunu münhasıran İsrail’in çıkarlarına hizmet etmek amacıyla kullanmak yerine, dengeli politikalar izleyerek İsrail-Filistin ihtilafına uluslararası hukuk, adalet ve hakkaniyet temelinde samimi çözüm arayışında bulunmaya davet ediyoruz.”

ABD’nin yayımladığı açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus imzası ile yayımlanan açıklamada Hamas ve lideri için ‘terörist’ ifadeleri kullanıldı!

Ortagus’un yazılı açıklaması şöyle:

“ABD, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22 Ağustos’ta İstanbul’da iki Hamas liderini ağırlamasına güçlü bir şekilde karşı çıkıyor. Hamas, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor ve Erdoğan’ın ağırladığı iki yetkili ‘Özel Belirlenmiş Küresel Teröristler’ listesinde yer alıyor. Ağırlanan kişilerden biri, birden fazla terör saldırısı, kaçırma gibi eylemler nedeniyle ABD Adalet için Ödül Programı tarafından hakkında bilgi aranan isimlerden biri.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu terör örgütüyle hâlâ devam eden teması yalnızca Türkiye’yi uluslararası toplumdan izole etmeye hizmet ediyor, Filistin halkının çıkarlarına zarar veriyor ve Gazze’den yapılan terör saldırılarını önlemek için küresel çabaları zedeliyor. Türkiye hükûmetinin yüksek seviyelerle Hamas ile ilişkisi hakkında endişelerimizi belirtmeye devam ediyoruz. Bu görüşme, 1 Şubat’ta yapılan toplantıyla birlikte bu yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas yönetimini ağırladığı ikinci sefer.”

İngilizce orijinal metin ise şöyle:

President Erdogan’s continued outreach to this terrorist organization only serves to isolate Turkey from the international community, harms the interests of the Palestinian people, and undercuts global efforts to prevent terrorist attacks launched from Gaza.  We continue to raise our concerns about the Turkish government’s relationship with Hamas at the highest levels.  This is the second time President Erdogan has welcomed Hamas leadership to Turkey this year with the first meeting occurring February 1.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *