Mali’de terörist gruplara karşı Avrupa’dan ortak özel kuvvetler

Mali’de terörist gruplara karşı Avrupa’dan ortak özel kuvvetler

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, G5 Sahel ülkelerinin aşırılık yanlısı örgütlerle mücadelesini desteklemek için Çarşamba günü Mali’de ortak bir Avrupa Birliği (AB) özel kuvvetleri görevlendirileceğini açıkladı.

Parly, dün La Croix gazetesine verdiği demeçte, “AB ortak gücünden gidecek ilk grupta Fransa ve Estonya’dan yaklaşık 100 asker bulunacak. Ekim ayında yaklaşık 60 Çek askerden oluşan ikinci grup görevlendirilecek. Ocak 2021’de ise onlara yaklaşık 150 İsveç askeri katılacak.  İtalya da bize katılmayı istediğini dile getirdi” şeklinde konuştu.

BM istatistikleri, 2019 yılında Mali, Nijer ve Burkina Faso’daki terör ve etnik şiddet olaylarında en az 4 bin kişinin öldürüldüğüne işaret ediyor. Tüm Sahel bölgesi, bölgedeki ulusal orduların güçlendirilmesine ve 5 bin 100 Fransız askerinin konuşlandırılmasına rağmen aşırılık yanlısı örgütlerin artan saldırılarına tanıklık ediyor.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Cihatçılar savunmasız hale geldikçe daha küçük yaşta çocukları silah altına alıyorlar. Alınan tüm önlemlere rağmen bazı çocuk askerler çatışmalarda yaralanabilir veya ölebilir” ifadelerini kullandı.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *