Amerikan şirketi Kıbrıs’ta sondajı durdurdu

Amerikan şirketi Kıbrıs’ta sondajı durdurdu

Amerikalı enerji şirketi ExxonMobil, Kıbrıs açıklarında 10 numaralı parseldeki arama sondajı programını erteleme kararı aldı.

Katar Petrolleri ile birlikte yürütüyordu

Kararın gerekçesi olarak, corona virüsü salgını nedeniyle enerji fiyatlarında görülen düşüş gösterildi. Exxon Mobil, söz konusu sondaj faaliyetini Katar Petrolleri şirketiyle birlikte yürütüyordu. Ankara, ExxonMobil ile Katar Petrolleri’nin 10 numaralı parselde sondaj çalışmalarına başlamasına sert tepki göstermiş, daha sonra da Fatih ve Yavuz sondaj gemilerini Akdeniz’e göndermişti.

ExxonMobil, Kıbrıs açıklarında 10 numaralı parseldeki arama sondajı programını erteleme kararı aldı.

Sözcü gazetesinin Bloomberg’ten aktardığına göre, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Enerji Bakanı Yiorgos Lakkotrypis, corona virüsü salgınına paralel olarak enerji fiyatlarındaki düşüşün, erteleme kararında etkili olduğunu dile getirdi.

Güney Kıbrıs’ın en büyük gazetesi Ey Phileleftheros’un aktardığına göre, 2020’de yapılacağı açıklanan sondaj, Eylül 2020’e ertelendi.

Rum yönetimine mektup

Amerikalı şirketin, geçen hafta GKRY’ye mektup yazarak kararını bildirdiği aktarıldı. Mektupta, kararın gerekçesi olarak, küresel salgın ve salgının neden olduğu operasyonel zorluklara işaret edildi.

GKYR Enerji Bakanı Lakkotrypis, 10 numaralı parselde yapılması planlanan arama sondajının, söz konusu bölgedeki gaz rezervinin çıkarılmasının ticari olarak uygun olup olmadığına karar vermek açısından hayati olduğunu hatırlattı.

Gazete ayrıca, Fransız ve İtalyan ortaklı Total-Eni konsorsiyumunun sondaj gemilerinin de halen Lübnan’da bulunduğuna ve bu ay yapılması planlanan sondajın da akıbetinin belirsiz olduğuna dikkat çekti.

Konsorsiyumda Katar da vardı

ExxonMobil, geçen yıl Kıbrıs adasının güney açıklarındaki 10 numaralı parselde Glaucus-1 adlı kuyuda 5 ile 8 trilyon kübik fit (141 ile 226 milyar metreküp arasında) doğalgaz bulunduğunu tahmin ettiklerini açıklamıştı.

Sondaj çalışmasına Amerikan ExxonMobil ile birlikte Ankara’nın yakın ilişkileri olan Katar’ın ulusal petrol şirketi de katılıyordu.

Türkiye tepki göstermişti

Exxon Mobil-Katar Petrolleri konsorsiyumu, 5 Nisan 2017’de Kıbrıs’ın güneybatısındaki 10 numaralı parselde doğalgaz arama ve sondaj hakkı için GKRY ile anlaşmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama çalışmalarıyla ilgili gelişmelere tepki göstermişti.

Exxon Mobil-Katar Petrolleri konsorsiyumunun 15 Kasım 2018’de başladığı sondajla ilgili 18 Kasım’da açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Exxon Mobil şirketinin Kıbrıs Adası açıklarında, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin verdiği sözde 10 numaralı ‘parselde’ doğalgaz arama faaliyeti başlatması bölgenin istikrarına katkıda bulunmamaktadır” demiş ve Ankara’nın “Rumların tek yanlı arama ve çıkarma çalışmalarına iştirak eden şirketlere yönelik ikazını” yinelemişti.

GKRY’nin hamlelerine yanıt olarak Türkiye, Fatih ve Yavuz isimli sondaj gemilerini, Türk savaş gemilerinin korumasında Akdeniz’e göndermişti.

GKRY, 2007’nin başında 13 adet arama sahası ilan etmiş ve Amerikan, Fransız, İtalyan ve Katar şirketlerine ruhsat verme aşamasına geçmişti. Buna karşılık olarak Türkiye, Doğu Akdeniz’de kendi ekonomik bölgesinde Kuzey Kıbrıs’ta adanın kuzeyi ve doğusunda belirlediği bölgelerde TPAO’ya arama ruhsatları verdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *