‘Zoraki kurulmuş parti izlenimi veriyor’

‘Zoraki kurulmuş parti izlenimi veriyor’

Ali Babacan ve arkadaşları tarafından kurulan yeni parti sizlerde de “zoraki kurulmuş parti” izlenimi oluşturdu mu?

Milli Gazete’den Zeki Ceyhan, bugünkü yazısında Ali Babacan tarafından bu hafta kurulan yeni partiyi konu aldı. “Zoraki kurulmuş parti!” başlığını taşıyan yazısında Ceyhan, “Nedendir bilmiyoruz, biz de böyle bir izlenim oluştu! Sanki zoraki kurulmuş bir parti gibi görüyoruz!” dedi ve şöyle devam etti:

Sanki istemeye istemeye kurulmuş bir parti! Sanki ite kaka kurulmuş bir parti! Sanki inadına kurulmuş bir parti! Üstelik neden böyle hissettik ya da niçin böyle hissediyoruz sorusuna cevap da bulamıyoruz.

Belki yeni bir parti kurulurken yaşanması gereken heyecanı göremediğimiz için bu tür duygulara kapıldık.

Belki yeni parti kurulacağının açıklanmasının ardından sürekli yaşanan ertelenmeler yüzünden böyle düşünmeye başladık. Evet, neden ve niçin sorularına cevap bulamadığımız bir hâl içindeyiz. Belki de gereğinden fazla şey beklediğimiz için şimdi böyle bir sükût-u hayal yaşıyoruz.

 

Çok mu şey bekliyorduk!

Yok, çok şey beklediğimiz de yoktu ama parti kurucularının lüzumundan fazla temkinli olmaya çalışmaları belki de atacakları her adım öncesi kılı kırk yarmaları bizleri böyle düşünmeye sevk etmiş olabilir. Aslında meselenin çok abartılacak bir yanı da yok!

AKP’den ayrılarak yeni partiler kuranların iktidarı hemen AKP’nin elinden alacak güçleri yok!

Yani yeni kurulan partilerin hiçbiri tek başına iktidar olma potansiyeli göstermiyor. Tek başlarına iktidar olamazlar ama iktidarın tekerine çomak sokabilirler. AKP’den alacakları her oy AKP yönetimini başkalarına daha bağlı hale getirebilir. Dememiz odur ki; hiç kimse “bizden bir şey koparamazlar” diye meseleye bakmamalıdır. Hiç şüphesiz yeni partilerin AKP’den koparacakları her oy AKP’nin iktidar hesaplarını yeni baştan yapmasına yol açacaktır.

Yeni partilerin varlığı AKP’yi Cumhur ittifakı dışında farklı arayışlar içine de itebilir. Heyecansız bir şekilde kurulan partiler iktidar kapılarını zorlayamazlar ama iktidarda olanların uykularını kaçırtmaya yeter de artarlar bile. Evet, söz konusu partiler kendilerini iktidara taşıyamazlar ama AKP’nin iktidar hesaplarını bir hayli bozarlar.

 

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *