Kurucular arasında dikkat çeken isimler

Kurucular arasında dikkat çeken isimler

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan öncülüğünde İçişleri Bakanlığına başvurusu yapılan yeni partinin kurucular kurulu 90 kişiden oluştu. Babacan’la birlikte AK Parti’de görev üstlenmiş 4 eski bakan, 7 eski AK Partili milletvekili dikkat çekti. Kurucular kurulunda 27 kadın, 16 genç yer aldı.

Babacan’ın partisi DEVA’nın kurucular listesi yayınlandı. Kurucular arasında, eski Denizli Valisi Hasan Canpolat, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcılığı yapan Sedat Kadıoğlu, Ülkü Ocakları eski başkanı Ramiz Ongun, eski Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, eski Münih Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve HDP eski Milletvekili Dengir Mir Fırat’ın kızı Münevver Helün Fırat da yer aldı.

Babacan’ın önderliğinde kurulan partinin 90 kişilik kurucular kurulunda Babacan’ın yanı sıra eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Selma Aliye Kavaf, eski Bilim ve Sanayi Bakanı Nihat Ergin, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin yer aldı.

Eski milletvekilleri

Geçmişte AK Parti’den milletvekilliği görevlerini üstlenen isimler de Babacan’ın önderliğindeki partide kurucular arasında yer aldı. Listede eski Çankırı Milletvekili İdris Şahin, eski Rize Milletvekili Hasan Karal, eski Adıyaman Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal, eski Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, eski Şanlıurfa Milletvekili Abdurrahman Müfit Yetkin ve eski Bitlis Milletvekili Abdurrahim Aksoy ve AK Parti’den kısa süre önce istifa eden İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu yeni partinin kurucuları arasında yer aldı.

İstifa eden Belediye Başkanı yeni partide

Geçmişte AK Parti Balıkesir Milletvekilliği yapan ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifa ettirilen Ahmet Edip Uğur da Babacan’ın önderliğindeki partinin kurucusu oldu.

Akademisyen ve gazeteciler

Gazeteci-yazar Gülay Göktürk, akademisyen Metin Gürcan, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) eski başkanı Sanem Oktar da kurucular arasında yer aldı.

Kadın ve gençlik kotası olacak

Yeni partinin tanıtımı 11 Mart Çarşamba günü Ankara Bilkent Otel’de yapılacak. Edinilen bilgiye göre parti tüzüğünde kadın kotası yüzde 35, gençlik kotası yüzde 20, engelli kotası yüzde bir olarak belirlendi. Kadın kotası kurucular kuruluna yüzde 30 olarak yansıdı.

Eski MHP’li Ramiz Ongun

Kurucular arasında, eski Denizli Valisi Hasan Canpolat, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcılığı yapan Sedat Kadıoğlu, Ülkü Ocakları Eski Başkanı Ramiz Ongun, eski Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, eski Münih Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve HDP eski Milletvekili Dengir Mir Fırat’ın kızı Münevver Helün Fırat da dikkat çeken isimler arasında yer aldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *