Bakan Süleyman Soylu: ‘Maskeler düştü’

Bakan Süleyman Soylu: ‘Maskeler düştü’

İçişleri Bakanı Soylu: “Avrupa İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa Birliğinin göç ve mülteci konusunda ortaya koyduğu süreçlerin, Cenevre Sözleşmesi’nin tamamını ihlal ettiler, defalarca ihlal ettiler. Hala ihlal etmeye devam ediyorlar.”

Elazığ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Koordinasyon Merkezinde düzenlenen basın toplantısında bir gazetecinin Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis‘in iddialarına ilişkin sorusu üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yunanistan’ın sağduyulu insanlarının 2-3 gündür Miçotakis’e vermiş olduğu cevapları Yunan medyasından da takip ettiklerini söyledi.

Soylu, “Oradaki insanlık dışı davranışlarını kınadıklarını, göçmenlere ve mültecilere kapıları açmak zorunda olduklarını, biz değil maalesef Avrupa’da söylemiyor ama Yunan halkı bu konuda yaklaşık 2-3 gündür Atina’da, Selanik’te, meydanlarda bu insanlık dışı davranışları, bu geri itmelerden kaynaklanan insanlık dramlarını, insanları çırılçıplak soyup ceplerindeki paraları alıp işkence yapmayı kendilerine yakıştırmadıklarını haykırdılar.” diye konuştu.

Deniz yoluyla gitme konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hassasiyetinin olduğunu anımsatan Soylu, Erdoğan’ın özellikle deniz yolu konusunda çok fazla tedbir alınması konusunda defalarca talimat verdiğini bildirdi.

‘Defalarca kendi beyannamelerini ihlal ettiler’

Güçleri yettiğince sahil güvenlik, emniyet ve jandarma olarak bu tedbirleri almaya çalıştıklarını aktaran Soylu, şöyle devam etti: “Ama buna rağmen kaçak geçmiyor mu, geçiyor. Geçen yıl da bu tedbirleri aldık. Geçen yıl 60 bin kişi geçti kaçak olarak adalara. Şimdi geçenlerin de botlarını batırıyorlar, orta adalara bırakıyorlar ve insanları çaresiz bırakıyorlar. 21. yüzyılda böyle bir tabloyla karşılaşacağımızı hele kendilerine, ‘Avrupalı’ diyenlerle böyle bir tabloyla karşılaşacağımızı bize söyleselerdi herhalde ‘Şaka yapıyorsunuz’ derdik. Ama bu olay bir meselenin anlaşılmasına da vesile oldu. Maskeler düştü. Sözde insanlık nutukları atanların aslında ne kadar acımasız olduklarını ortaya koydu. Bunu kendi insanları istemeseler de nasıl haşin ve acımasız davrandıklarını hep beraber görmüş olduk. Tabii Miçotakis’in ülkesinde kaç yabancı var biliyor musunuz? Toplam 115 bin yabancı var. Bunların 40 bin küsürü adalarda, 70 bini ana karada. Bizde 4 milyon sığınmacı var. Bir insan bir söz sözlerken önce boyuna, nasıl bir yük altında olduğunu bakar. Avrupa İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa Birliğinin göç ve mülteci konusunda ortaya koyduğu süreçlerin, Cenevre Sözleşmesi’nin tamamını ihlal ettiler, defalarca ihlal ettiler. Hala ihlal etmeye devam ediyorlar.”

Yunanistan’a geçen sığınmacı sayısı 143 bini aştı

Bir gazetecinin Yunanistan’a geçen sığınmacı sayısını sorması üzerine Soylu, şöyle konuştu:

“Sabah son rakamlara bakmadım ama 143 bini aştı. Son gördüğüm rakam. Bu daha başlangıç. Biz geçen yıl 450 bin kaçak göçmen yakaladık. Şimdi havalar sıcak, gittikçe sıcak artıyor. 200 kilometrenin biraz üzerinde bizim bir Meriç’i kendine çizgi tutan Yunanistan ile sınırımız var. Maalesef bu sene Balkanlar’da havalar kurak geçti. Su bazı yerlerde 40-45 santime düştü. Bu şu demektir, ayağınızla rahat rahat geçebilirsiniz. Miçotakis’in öyle bir kabiliyeti de yok, insanları tutmak gibi. Siz bundan sonra olacaklara bakın. Şuna kadar olacaklar bir şey değil, bundan sonra olacaklara bakın.”

Elazığ ve Malatya’ya 473 milyon lira ayni ve nakdi yardım yapıldı 

Bakan Soylu, şöyle devam etti: “Şu ana kadar yapılan toplam hasar tespit itirazı 23 bin 714 yani 23 bin 714 bağımsız bölümün sahibi ‘Çevre ve Şehircilik tarafından biçilen hasarı kabul etmiyorum, onun için bunun tekrar yapılmasını istiyorum’ şeklinde bir talepte bulundu. Bugüne kadar Elazığ ve Malatya’ya 136 milyon 500 bin liralık nakdi yardım yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir taraftan AFAD’ın bir taraftan Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfımızın aynı zamanda da AFAD olarak bizim depolarımızdaki ki, Kızılayı buna katmıyorum, Kızılayın yaptıklarını sadece devletin Elazığ ve Malatya’ya bugüne kadar ayni ve nakdi olarak gönderdiğinin toplamı 473 milyon lira. Bunda hem sivil toplum örgütlerimiz hem Kızılayımız hem de diğer yardım yapan vatandaşımızın ulaştırdığı veya birtakım ticaret ve sanayi odaları olsun bir takım kurum ve kuruluşlar olsun bunların gönderdikleri, ulaştırdıkları yok. Sadece devletin yaptığı ayni ve nakdi yardımların toplamı. Sadece bizim depolarımızda bulunan ve depolarımızdan sevk ettiğimiz ve nakit olarak verdiğimiz toplam 473 milyon lira.”

“170 bin 574 kişiye psikososyal destek verildi, sosyal rehabilitasyon yapıldı”

Depremde üzerinde durdukları meselelerden birinin ailelerin özellikle çocukların, öğrencilerin deprem travmasını atlatması olduğunu ifade eden Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yaklaşık 170 bin 574 kişiye psikososyal destek verildi, sosyal rehabilitasyon yapıldı. Bütün ilgili bakanlık ve kurumlar burada ellerinden gelen bütün gayreti ortaya koydular, samimiyetle, iyi niyetle ve bu yaraların hem beraber sarılması gayretiyle birlikte. Elazığ depreminin bize hem öğrettikleri var. Deprem öncesi yapılacak ve elde edilecek hazırlıklar aynı zamanda deprem anı, arama kurtarma anı ve arama kurtarma anından sonraki safalar konusunda çok dersler aldık, tecrübeler edindik ve sistemimizi sürekli yenilediğimizi, yenileyeceğimizi buradan vatandaşlarımıza ifade etmek istiyorum. Allah milletimizden, milletimizin yardım duygusundan el uzatma duygusundan bu topraklarda eksik etmesin, duamız o. Hakikaten çok başarılı bir şekilde bütün kurumlarımız kuruluşlarımız ellerinden gelen her şeyi ortaya koydular. Meselenin hayvancılık tarım boyutu var, çadırından telef olan hayvanların yerine yenisini vermeye kadar hiçbir eksiklik söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımız Elazığ ve Malatya’daki her süreci takip etmektedir ve dönem dönem de biz kendilerine gerek talimatları çerçevesinde gerekse biz fırsat bulduğumuz zaman bu sürecin arzını gerçekleştirmeye çalışmaktayız.”

Şimdiye kadar 3 bin 300 konteyner kuruldu

Depremin ardından sadece konteyner şehirler oluşturmadıklarını köylere yüzlerce evin önünde alt yapısını oluşturarak konteynerler kurduklarını bildiren Soylu, “Şu ana kadar Malatya ve Elazığ’da 3 bin 300 konteynerimiz kurulmuş durumda, alt yapısı hazır. Orada bir hayat devam edebilir, özellikle ortak yaşama alanlarını arkadaşlarımız bir kısmını oluşturdular, bir kısmını oluşturmaya devam ediyorlar. Gerek kafeteryalar gerek öğrencilerimizin hem 8. sınıf hem 12. sınıf öğrencilerimizin kafeteryaları, ana sınıfları yani çok mükemmel ana sınıfları oluşmuş.” diye konuştu.

Geçici konaklama merkezlerinde elektrik ve su ücreti alınmayacak

Süreci hep 2021’in nisan olarak nitelendirdiklerini anlatan Soylu, şöyle dedi:

“İlk geldiğimiz andan itibaren yani temellerin atılması yaraların sarılması vatandaşlarımızın yeni evlere geçmesi olarak nitelendirmiştik. Zannediyorum ki önümüzdeki yılın nisan ayı içerisinde muhakkak depremin acıları kayıpları unutulmaz ama bu yaraları sardığımız, sarmaya çalıştığımız bir süreci Allah hem Elazığlı hem Malatyalı hemşehrilerimize göstermeyi nasip etsin. Bir taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bu konuda hakikaten önemli bir çalışma ortaya koyuyor. Bir çok yerde temeller atıldı, devam ediyor bir taraftan. Kalıcı barınmayı tesis edecek adımlarımız da süratle atılıyor. Merak edilen, arkadaşlarımızın sorduğu sorular var. Konteyner kentlerden elektrik ve su ücreti alınacak mı alınmayacak mı? Burada Elazığlı ve Malatyalı hemşehrilerimize söylüyoruz. Konteynerlerden müteşekkil geçici konaklama merkezleri oluşturduk. Geçici konaklama merkezlerimizden elektrik ve su ücreti almayacağız.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *