Fransa çağırdı, Avrupa’nın İçişleri Bakanları toplandı

Fransa çağırdı, Avrupa’nın İçişleri Bakanları toplandı

Fransa’nın çağrısı üzerine Avrupa Birliği içişleri bakanları, artan sığınmacı yoğunluğunun görüşülmesi için Belçika’da bir araya geldi.

Avrupa Birliği içişleri bakanları, Fransa’nın çağrısı üzerine artan sığınmacı yoğunluğunun görüşülmesi amacıyla Belçika’nın başkenti Brüksel’de toplandı.

‘Türkiye’yi anlaşmaya uymaya çağırıyoruz’

İhlas Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Avrupa Birliği İçişleri Konseyi Başkanlığını temsilen basın toplantısında konuşan Hırvatistan İçişleri Bakanı Davor Bozinovic, “İdlib’de yaşanan çatışmalar sonucunda Türkiye’nin sınırlarını açması nedeniyle Avrupa Birliği sınırlarına çok yoğun bir sığınmacı baskısı oluşmuştur. Avrupa Birliği olarak Türkiye’yi anlaşmaya uymaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bozinovic, “Aynı zamanda Avrupa Birliği olarak içinde olduğu bu duruma karşı Yunanistan’a da desteğimizi beyan ediyoruz. Frontex ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler olarak dış sınırların korunması için Avrupa Birliği sivil koruma mekanizmasının harekete geçirilmesine karar verilmiştir. Topraklarımızın bütünlüğünün ve sınırlarımızın korunması için uyum ve birlik içinde çalışılmaktadır. Bu süreçte yalan haberlere karşı da dikkatli olunacaktır” dedi.

Avrupa Birliği değerlerine karşılık ülkelerin ulusal hakları

Bozinovic’in, “Avrupa Birliği değerlerine, uluslararası hukuka ve insan haklarına saygılı olmanın önemine inanıyoruz ancak sığınmacıları da Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ulusal haklarına ve hukuklarına saygı duymaya davet ediyoruz” ifadesi ise dikkat çekti. Gazetecilerin, “Sınırdan gelen görüntüleri yalan haber olarak mı değerlendiriyorsunuz?” sorusunu cevapsız bırakan Hırvat Bakan Bozinovic, Avrupa Birliği olarak Avrupa Birliği-Türkiye sığınmacı anlaşmasına bağlı olunduğunu, Türkiye’nin de bu anlaşmaya sadık kalmasını beklediklerini tekrarlamakla yetindi.

Brüksel’de çalışan gazetecilerde ise Avrupa Birliği’nin Yunanistan’a destek verirken sığınmacıların haklarının çiğnendiği, Avrupa Birliği‘nin ise bu durumu görmezden gelmeye devam ettiği görüşü hakim. Bu durumun, Avrupa Birliği kurumlarının düzenlediği basın toplantılarında net bir şekilde ortaya konmasına karşın Avrupa Birliği yetkilileri Yunanistan’ın ihlallerine karşı sessizliğini koruyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *