‘İslami bankacılık’ olduğu öne sürülen bir uygulama İngiltere’de faaliyete geçti

‘İslami bankacılık’ olduğu öne sürülen bir uygulama İngiltere’de faaliyete geçti

‘İslami bankacılık’ modeli sadece müslümanların çoğunlukta olduğu değil, yabancı ülkelerde de faaliyete geçmeye devam ediyor. Son olarak Niyah adlı bir dijital bankacılık uygulaması, İngiltere’de faaliyetlerine başladı.

Webrazzi’den Sami Eyidilli’nin haberi

Yurt dışında, müslüman topluluğu hedef alan dijital bankacılık uygulamalarının sayısı artıyor. İslami bankacılık çatısı altında adlandırılabilecek olan bu bankaların sayısı da artmaya devam ediyor.

İngiltere, bu anlamda önemli bir pazar. Müslüman nüfusun sayısının ne kadar arttığı bilinmiyor ancak İngiltere’de yatırımlar yapan ve hacmi artıran, Orta Doğu’dan gelen pek çok müslüman kesim, İslami bankacılık uygulamlarını tercih ediyor. Hali hazırda İngiltere’de 20 banka İslami finans hizmeti sunuyor. Ancak bunlardan sadece 5 tanesi, şer’i hukuk yani dini kurallara tam uyumlu olarak yönetiliyor. Niyah da bu alanda pazara giren ilk dijital bankacılık uygulaması.

Niyah, şer’i hukuk sistemiyle tam uyumlu olarak lanse edilen bir dijital bankacılık uygulaması. Şu anda erken erişim olarak kullanıma sunulan Niyah, faizsiz bankacılık hizmeti sunuyor. Alpha aşamasında olan bankacılık uygulaması, belli bir grup tarafından test edilmeye devam ediliyor. Banka kartları için Mastercard ile anlaşan fintech girişiminin herhangi bir şubesi de yok. Tamamen mobil bankacılık hizmeti sunarak faaliyet gösteriyor.

İngiltere’de İslami bankacılık modelinin hacminin 5 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor. IMF’e göre ise dünya genelinde bu hacim 2 trilyon doları geçiyor. Hal böyle olunca, pastadan pay kapmak isteyen İslami bankacılık modeli din bağımsız her yatırımcının ilgisini uyandırabilecek ölçüde.

Niyah’ın kurucusu Safdar Alam’ın açıklamalarına göre, İngiltere’de İslami bankacılık sistemi, dijital ve mobil bankacılık konusunda sorunlar yaşıyor. Niyah da bu alandaki açığı kapatarak, sunduğu dijital bankacılık deneyimiyle öne çıkmak istiyor. Hatırlayacağınız üzere, Albaraka Türk de faizsiz dijital bankacılık uygulaması insha’yı Almanya pazarında geçtiğimiz yıllarda kullanıma sunmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *