Kazakistan, Baykonur Uzay üssünü tamamen sivilleştirmek İstiyor

Kazakistan, Baykonur Uzay üssünü tamamen sivilleştirmek İstiyor

Kazakistan, Baykonur Uzay Üssü’nün tamamen sivilleştirilmesinin ülke için daha avantajlı olacağını düşünüyor.

Kazakistan Savunma ve Havacılık Endüstrisi Bakanı Beybut Atamkulov, Astana’nın Baykonur Uzay Üssü’ndeki Rusya’nın resmi askeri uzmanlarının yerine sivil uzmanların getirilmesinin ülke için daha avantajlı olacağını düşündüğünü bildirdi.

Rusya, askerlerinin uzay üssünden çıkartılması konusunda düşünmekte olduğunu aktaran Atamkulov, ”Henüz konu ile ilgili iki taraflı konuşmalar yapılmadı, ancak çalışmalar yapılıyor.  Bunun kendi avantajları var. Daha çok ticari projeleri gerçekleştirmeye firsatımız olacak.” diye belirtti.

Bakan, uzay alanında yeni ticari projeleri gerçekleştirmeyi isteyen-ve binlerce yeni uydunun fırlatılmasını bekleyenlerin çok olduğunu da ifade etti.

İzvestiya gazetesinin haberine göre Baykonur Uzay Üssü yıl sonuna kadar tamamen sivilleştirilecek. Üste çalışan askeri uzmanların yerine sivil uzmanların getirilmesi ekonomik açıdan daha avantajlı olacak.

Baykonur Uzay Üssü’nde uzay çalışmaları tarihinin birçok önemli uçuşu gerçekleştirilmişti. Dünyada aktif olarak çalışan 15’ten fazla uzay üssünün en büyüğü olan Baykonur’dan bugüne kadar bin 200’den fazla taşıyıcı roket ve bin 300’den fazla araç uzaya gönderildi. Üs 6 bin 717 kilometrekare araziye yerleşmekte olup, 52 roket fırlatma tesisi, 34 teknik kompleks, yüksek sınıfta 2 havaalanı, 5 iniş alanı, meteor ve iyonosfer merkezleri, 3 uzay gemisi için yakıt doldurma istasyonu, 5 kontrol kulesi, 9 kontrol merkezi, bin 500 kilometre füze deneme alanı ve 4 kıtalararası balistik füze fırlatma platformuna sahip.

Sovyet Birliği’nin dağılması sonucunda, Kızılorda bölgesinde bulunan uzay üssü, Kazakistan’a kazandırılmasının ardından Rusya’ya 2050 yılına kadar yıllık 115 milyon dolara kiraya verilmişti.

Kaynak: tass.ru

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *