ABD, koordinasyonsuz Mossad operasyonu nedeniyle İsrail’e kızgın

ABD, koordinasyonsuz Mossad operasyonu nedeniyle İsrail’e kızgın

Mossad’ın CENTCOM değil, CIA aracılığıyla ABD tarafından bilgilendirilmek istediğini söyleyen gazeteci Amir Gren, “İsrail operasyonu, Pentagon’u, özellikle de CENTCOM Komutanını kızdırdı.” dedi.

Tel Aviv’deki siyasi kaynaklar, ABD ordusunun, Ortadoğu’daki Arap ülkelerinden birinde Mossad’ın gerçekleştirdiği başarısız operasyon nedeniyle kızgın olduğunu belirtti. Kaynağa göre ABD, bu tür operasyonların her iki tarafa da zarar verdiğini düşünüyor.

Üst düzey bir İsrail ordu görevlisinden aktardığına göre kaynak, Mossad’ın bu operasyondaki başarısızlığının ismi belirtilmeyen ülkedeki ABD ordusuyla koordinasyon olmadan yürütülmesinden kaynaklandığını söyledi. Gazeteci Amir Oren’in Tel Aviv’deki Walla haber sitesinde yayınlanan bir haberinde, bu gelişmelerin ardından İsrail ordusunun, ABD ordusu ve Pentagon ile yakın ilişkilerinde bir gerileme olacağını belirtti. Haberde bu gerilemenin ilk belirtilerinin son zamanlarda yapılan başarısız Mossad operasyonlarıyla ilgisi olduğu ifade edildi.

Oren, İsrail istihbaratı ile ABD güvenlik hizmetleri arasında gizli bir rekabet olduğunu son olayın ise bu rekabeti daha da kızıştırdığını belirtti. Oren, “Günlük iletişim İsrail ordusu tarafından Washington’daki Operasyonlar ve Planlama Bölümü aracılığıyla sağlanıyor. İsrail ordusu ile Ortadoğu’da faaliyet gösteren ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) arasında doğrudan bir ilişki var. Bu Arap ülkeleri, Afganistan ve İran’ı da içeriyor. Yine Mossad, Tel Aviv’deki CIA ile de irtibat halinde. Bazen iki istihbarat örgütünün liderleri de doğrudan görüşüyor. Yani Mossad iletişim kanalına oldukça sadık” dedi.

Oren, ABD ile İsrail arasında CENTCOM’un sorumluluk alanında yapılan operasyonda koordinasyon sorunu ortaya çıktığını söylerken, yakın zamanda Irak’ta da böyle bir sorunun oluşabileceğini belirtti. Mossad’ın CENTCOM değil, CIA aracılığıyla ABD tarafından bilgilendirilmek istediğini söyleyen gazeteci, “İsrail operasyonu, Pentagon’u, özellikle de CENTCOM Komutanını kızdırdı. Öyle ki komutan İsrailli gazeteciler var diye telefonla gerçekleştireceği basın toplantısını iptal etti ve İsrail’in özrünü kabul etmedi” dedi.

Bu gerginlik, bugünlerde Tel Aviv ile Washington arasında ABD-İran ilişkileri konusunda anlaşmazlık yaşandığı bir zamanda, başka bir önem kazanıyor. İsrail’de, Mossad ve Başbakanlık Ofisi, İran ve milislerine yönelik operasyonları yönetmekten sorumlu iken, ordu ise bu konuda yeri gelince bağımsız politikalar izlemek zorunda kalıyor. Bazı yetkililer ise ordunun bu konudaki memnuniyetsizliğini gizlemesinin iyi olmayacağını ifade ediyor. Özellikle Mossad’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun çok yakınında olduğu ve sırlarını sakladığı göz önüne alınırsa.

Kaynaklar, Netanyahu’nun İran ile ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni bir sayfa açmasından çok endişe duyduğunu belirtiyor. Önceki gün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Trump ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin zirve yapmayı planladığını açıklamasının ardından bu endişe daha da arttı.

(Tel Aviv/Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *