Gazeteci, yazar, Bedir Yayınevi sahibi ve Milli Gazete yazarlarından Mehmet Şevket Eygi, 86 yaşında, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Eygi, Bugün gazetesi editörlüğü esnasında toplumun geniş kesimleri tarafından tanınmıştı. Eygi için, taziye mesajları Twitter mesajı şeklinde duyuruldu.
Bir süredir kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören yazar, dün akşam 22.30’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmed Şevket Eygi için Twitter’dan taziye mesajı yayımladı. Erdoğan mesajında, “Ülkemizin yetiştirdiği en önemli mütefekkir ve münevverlerden biri olan Muhterem Mehmed Şevket Eygi Beyefendi’nin vefatını derin bir teessürle öğrendim.” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Twitter hesabından yayımladığı taziye mesajında, Eygi’nin vefatını büyük üzüntüyle öğrendiğini belirterek, “Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter mesajında, “Muhterem Mehmet Şevket Eygi Beyi kaybettik. Başımız sağ olsun. Mevla gani gani rahmet eylesin.” ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da Twitter mesajında, “Çok kıymetli mütefekkir Mehmed Şevket Eygi Bey’i kaybettik. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Ailesine ve sevenlerine baş sağlığı ve sabr-ı cemil niyaz ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Twitter hesabından üzüntüsünü şöyle aktardı: “Türk matbuatının onuruna düşkün, değerlerinden asla taviz vermeyen, cesur kalemlerinden muhterem Mehmed Şevket Eygi bey hakka yürüdü. Onu Selatin camilerinde coşkulu kalabalıklarla kılınan sabah namazlarında esen bir rüzgar olarak hatırlayacağız. Allah rahmet eylesin.”
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Milli Gazete yazarı, kıymetli mütefekkir ve ilim adamı Mehmed Şevket Eygi’nin ahirete irtihal ettiğini büyük bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. İrfan ve hakikat yolunda bir ömür geçiren merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, Twitter mesajında,”Mütefekkir, yazar Mehmed Şevket Eygi Bey’in vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Allah mekanını cennet eylesin. Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun.” cümleleriyle üzüntüsünü dile getirdi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, Twitter mesajında, Eygi’nin cesur kalemiyle değerlerinden taviz vermediğinin altını çizerek, “Ülkemizin yetiştirdiği önemli mütefekkirlerden Mehmed Şevket Eygi Bey’e Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.” şeklinde üzüntüsünü paylaştı.
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Twitter mesajında, “Kalemiyle inandıklarını çekinmeden savunan, kendine has zarif bir üsluba sahip, bir dönemin sembol ismi Mehmet Şevket Eygi beyefendiye Allah’tan rahmet diliyorum. Tüm sevenlerine taziyelerimi iletiyorum.” sözlerine yer verdi.
Eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Twitter mesajında, Mehmed Şevket Eygi’nin çok değerli bir yazar, kıymetli bir ilim adamı olduğunu savunarak, “Dinimizi ve manevi değerlerimizi savunduğu için cezalar aldı. Çok çileler çekti. Çok şükür yeni Türkiye’yi görerek huzur içinde gitti. Ruhun şad, mekanın cennet olsun değerli hocam.” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Twitter mesajında, Eygi’nin bir dönem Diyanet İşleri Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü görevini üstlendiğine işaret ederek, “Kıymetli mütefekkir, münevver ve ilim adamı Mehmed Şevket Eygi Beyefendi’nin vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.” ifadelerine yer verdi.
Mehmet Şevket Eygi kimdir?
7 Şubat 1933’te Zonguldak’ta doğan Mehmet Şevket Eygi’nin hayat hikayesini Milli Gazete, bugün şöyle aktardı: Eğitim hayatına Galatasaray Lisesi’nin ilkokulunda başlayan Eygi, lise döneminde ise Abdi İpekçi ve Mümtaz Soysal gibi isimlerle birlikte okudu. Enver Tekand, Orhan Şaik Gökyay, Nihat Sami Banarlı ve Ahmet Kutsi Tecer gibi isimlerden dersler aldı.
Galatasaray Lisesi’nden sonra burslu olarak kazandığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde lisans derecesinde eğitim gördü.
Eygi, öğrencilik yıllarında çevirmen olarak Fransız Kültür Merkezi’nde çalıştı. 1956 yılında SBF’nin Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmak üzere girdiği sınavı kazandı ancak ataması yapılmadığı için Diyanet İşleri Başkanlığı’nda açık bulunan mütercimlik kadrosunda işe başladı.
Burada çalışırken, 1957 yılında “İslam” dergisini çıkardı. Askerliğini yedek subay olarak tamamladıktan (1958-59) kısa bir süre sonra 27 Mayıs 1960 ihtilali oldu. O dönemde İstanbul’dan, Mahir İz Hoca’dan bir mektup alarak yönetimine getirildiği haftalık “Yeni İstiklal” gazetesiyle gazeteciliğe başladı. Eygi’nin yönetiminde yoluna devam eden “Yeni İstiklal” gazetesi (1960-67), o dönemin şartlarında iyi bir okur kitlesi buldu, 35 binlere varan bir satış rakamı yakaladı.
1976’da haftalık “Büyük Gazete”yi çıkardı. 1986’da “Günaydın” gazetesince bir süre çıkarılan “Yeni Haber” gazetesinde günlük yazılar yazdıktan ve kısa bir süre de “Zaman” gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yapan Eygi, birkaç ay da “Hürriyet” grubunun çıkardığı “Son” ve “Çağrı”da yazdı.
1991 yılından itibaren “Milli Gazete”de yazmaya başlayan Eygi, “Din Düşmanlığı Terörü” başlıklı yazısından dolayı 9 Ekim 2002’de bir yıl sekiz ay hapis cezasına mahkûm edildi. Milli Gazete de üç gün süreyle kapatıldı.
Son yıllarda dindar kesimin bazı hatalarını düzeltmesi konularında özeleştirisel uyarı yazıları yazdı. Eygi, yazılarında Müslümanlara yönelik eleştirileri kadar Sabetaycılık konusunu da işledi.
Türkiye Yazarlar Birliği 1995 Yılı Basın / Fıkra Dalı Ödülünün sahibi olan Eygi’nin eserleri şöyle:
Müslüman Kardeşim Uyan, Müslümanın Yüz Vazifesi, Gıybet İlleti, Bir Kaç Yazı, Namazı Dosdoğru Kılmak, Ehl-i Sünnet’i Savunuyorum.
İslâmî Konular (1994), Yahudi Türkler yahut Sabetaycılar (2000), Yakın Tarihimizde Cami Kıyımı (2003), Çareler Çözümler Teklifler Tenkidler, Resmi Tarih Yalanları (İlber Ortaylı, Mete Tunçay, Yavuz Bahadıroğlu vd. ile, 2010)
Namazı Dosdoğru Kılmak (Necmeddin Kübra’dan sadeleştirme, 1976)
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *